Lula (na 7-8 porcji)
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
0,5 kg pieczeni wołowej
0,2 kg tłustego boczku
1 cebula, 3 ząbki czosnku
cząber
kolendra suszona
pieprz
chili w płatkach
kminek mielony
sól
garść zielonej kolendry (tylko gałązki, bez liści)
Przygotowanie:
Mięso zmielić razem z cebulą, czosnkiem, zieloną kolendrą. Dodać przyprawy i dobrze wyrobić wszystko rękami. Podzielić na porcje około 190-200 gramowe. Mięso piec na grillu nabite na szpady lub na patelni uformowane w podłużny kształt.
Przygotowanie:
1 kg karczku wieprzowego lub schabu (pokrojonego na kwadraty o wym. około 5 x 5 o grubości około 1 cm.) Przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 ząbki czosnku (zmielić), 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, suszonej kolendry, sól do smaku. Mięso natrzeć przyprawami i zostawić na noc w lodówce. Nabijać na szpady i smażyć na grillu lub patelni. Można podawać z letnią sałatką z pomidorów, ogórków, cebuli i świeżych ziół.
Chinkali
Składniki na farsz:
0,5 kg pieczeni wołowej
0,5 kg tłustej łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i tyle samo płatków chili
pół pęczka kolendry
sól do smaku
200-300 ml wody
Przygotowanie:
Mięso zmielić razem z czosnkiem i cebulą, dodać przyprawy, posiekaną kolendrę i dobrze wymieszać. Do farszu dodać zimną wodę i ponownie wymieszać.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
1 łyżka soli
450 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Sól wymieszać w wodzie, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno być twarde i gładkie (nawet 3 razy twardsze niż ciasto na polskie pierogi). Uformować je w wałek o średnicy około 5 cm, zawinąć w folie spożywczą albo reklamówkę i zostawić w temperaturze pokojowej na około 1/2 godziny. Po tym czasie pokroić ciasto na 1 cm krążki i rozwałkowywać na cienkie placki. Do każdego placka włożyć dużą łyżkę farszu i zawinąć w formie sakiewki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż pod palcem poczujemy, że ciasto jest już miękkie. Podawać posypane pieprzem. Chinkali powinno się jeść bez sztućców, by nie wylał się z nich rosół który powstaje w środku.
Składniki:
0,5 kg papryki czerwonej i tyle samo żółtej
1 kg bakłażanów
2 kg ziemniaków
2 kg świeżych pomidorów obranych ze skórki
6 średnich cebul
6 ząbków czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 l wody
suszona kolendra
liście laurowe
sól i płatki chili do smaku
natka kolendry i pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na duże kwadraty, zagotować al dente i odstawić. Cebule pokroić w dużą kostkę, poddusić do miękkości na oleju, dodać zmielony czosnek, koncentrat, suszoną kolendrę, podsmażyć parę minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić jeszcze trochę, wlać wodę i poczekać, aż wszystko się zagotuje. Dodać papryki pokrojone w kostkę, a po około 15 min bakłażany pokrojone w kostkę. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodać ziemniaki i jeszcze chwile gotować. Doprawić solą i chili, dodać pokrojoną pietruszkę i kolendrę. Smacznego!
Bakłażany z orzechami
Składniki:
1 kg bakłażanów (pokroić na plastry)
30 dkg orzechów włoskich
pół granatu
kolendra suszona
3 ząbki czosnku
chili w płatkach
pokrojona natka kolendry
sól
Przygotowanie:
Plastry bakłażana najpierw posolić i odczekać aż puszczą sok. Wypłukać w zimnej wodzie i odcisnąć. obsmażyć na patelni grillowej z 2 stron, aż będą miękkie. Orzechy zmielić, rozrobić z wodą na pastę dobrą do smarowania, dodać do niej przyprawy do smaku, zmielony czosnek i natkę kolendry. Każdy plaster bakłażana smarować pastą i zawijać w roladki. Posypać ziarnami granatu i świeżą kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje