Kowbojska zupa fasolowa
Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 – 2 papryczki jalapeño (wezmę ze sobą)
2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Szczypta cynamonu
1 puszka pomidorów krojonych
2 puszki białej fasoli
2 puszki czerwonej fasoli
3 szklanki bulionu
1 -2 łyżki sosu sojowego
1 – 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
Sól
Garść kolendry
Olej
Przygotowanie:
Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence, tak jak do rosołu. Następnie odłożyć na bok do przestudzenia. W międzyczasie czosnek oraz jalapeño posiekać, a fasolę odcedzić. Przestudzone cebule drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty. Do podsmażonej cebuli dodać czosnek oraz jalapeno, smażyć kolejne 30 sekund, po czym dodać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty. Dodać fasolę, bulion, sos sojowy oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlać 3 chochelki zupy, dodać ocet, dużą garść kolendry i wszystko zmiksować na gładki krem. Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku solą oraz ewentualnie większą ilością octu. Zupę podawać gorącą ze świeżą kolendrą na wierzchu.
Ciecierzyca po bretońsku
Składniki:
1 cebula czerwona
4 liści laurowych
2 ziaren ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
Olej roślinny do smażenia
4 puszki ciecierzycy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pietruszki, suszonego
500 g przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego
Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać pozostałe składniki. Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.
Czakalaka
Składniki:
1 ząbek czosnku
1 kawałek imbiru
2 łyżeczki przyprawy curry, mielonej
1 cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1/8 główki kapusty (250 g)
1 puszka pomidorów krojonych
1 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (słoiczek!)
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki tymianku, suszonego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki chili-pieprzu cayenne
Sól
2 szklanki groszku, mrożonego
Przygotowanie:
Czosnek oraz imbir obrać i posiekać. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, a marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce.
W dużym garnku rozgrzać olej i dodać czosnek oraz imbir. Smażyć 30 sekund, dodać przyprawę curry i smażyć kolejne 15 sekund. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i bardzo dokładnie zamieszać. Smażyć 2–4 minuty, dodać kapustę, znowu intensywnie zamieszać, po czym dodać wszystkie pozostałe składniki poza groszkiem i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Po upływie tego czasu dodać groszek, zamieszać i gotować ostatnie 2 minuty. Podawać gorącą czakalakę z kaszą lub ryżem jako danie główne, świetnie smakuje na zimno jako lunch do pracy.
Złote mleko
Składniki na kurkumową pastę:
1/2 szklanki kurkumy, mielonej
1 szklanka wody
1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
4 łyżki oleju kokosowego extra vergine
Przygotowanie:
W niewielkim rondelku połączyć wszystkie składniki poza olejem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu, regularnie mieszając, przez 2–4 minuty lub do czasu, gdy woda odparuje i całość zmieni się w bardzo gęstą pastę.Na koniec dodać olej kokosowy, zamieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę. Gotową pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku miesięcy.
Składniki na 2 porcje złotego mleka:
2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka pasty kurkumowej
szczypta cukru trzcinowego, opcjonalnie
Przygotowanie złotego mleka:
Do małego rondelka dodać mleko roślinne, pastę kurkumową oraz cukier trzcinowy, jeśli jest używany. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 1 minutę, następnie rozlać do szklanek. Najlepiej smakuje pite pod kocem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN