Rozgrzewająca kuchnia wegańska

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Dymek. Blogerka przygotowała rozgrzewające i pyszne wegańskie dania. Co powiecie na ciecierzycę po bretońsku lub kowbojską zupę cebulową? Nam na samą myśl ślinka cieknie :)

Kowbojska zupa fasolowa

Składniki:

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 – 2 papryczki jalapeño (wezmę ze sobą)

2 łyżeczki papryki wędzonej

1/4 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki suszonego oregano

1/4 łyżeczki suszonego tymianku

Szczypta cynamonu

1 puszka pomidorów krojonych

2 puszki białej fasoli

2 puszki czerwonej fasoli

3 szklanki bulionu

1 -2 łyżki sosu sojowego

1 – 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Sól

Garść kolendry

Olej

Przygotowanie:

Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence, tak jak do rosołu. Następnie odłożyć na bok do przestudzenia. W międzyczasie czosnek oraz jalapeño posiekać, a fasolę odcedzić. Przestudzone cebule drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty. Do podsmażonej cebuli dodać czosnek oraz jalapeno, smażyć kolejne 30 sekund, po czym dodać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty. Dodać fasolę, bulion, sos sojowy oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlać 3 chochelki zupy, dodać ocet, dużą garść kolendry i wszystko zmiksować na gładki krem. Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku solą oraz ewentualnie większą ilością octu. Zupę podawać gorącą ze świeżą kolendrą na wierzchu.

Ciecierzyca po bretońsku

Składniki:

1 cebula czerwona

4 liści laurowych

2 ziaren ziela angielskiego

2 ziarna pieprzu

Olej roślinny do smażenia

4 puszki ciecierzycy

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczka mielonego kminku

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki pietruszki, suszonego

500 g przecieru pomidorowego

4 łyżki koncentratu pomidorowego

½ – ¾ szklanki wody

1 łyżka sosu sojowego

Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.

Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać pozostałe składniki. Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.

Czakalaka

Składniki:

1 ząbek czosnku

1 kawałek imbiru

2 łyżeczki przyprawy curry, mielonej

1 cebula

2 marchewki

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1/8 główki kapusty (250 g)

1 puszka pomidorów krojonych

1 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (słoiczek!)

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki tymianku, suszonego

1/2 łyżeczki białego pieprzu

1/4 łyżeczki chili-pieprzu cayenne

Sól

2 szklanki groszku, mrożonego

Przygotowanie:

Czosnek oraz imbir obrać i posiekać. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, a marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce.

W dużym garnku rozgrzać olej i dodać czosnek oraz imbir. Smażyć 30 sekund, dodać przyprawę curry i smażyć kolejne 15 sekund. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i bardzo dokładnie zamieszać. Smażyć 2–4 minuty, dodać kapustę, znowu intensywnie zamieszać, po czym dodać wszystkie pozostałe składniki poza groszkiem i gotować pod przykryciem przez 10 minut.

Po upływie tego czasu dodać groszek, zamieszać i gotować ostatnie 2 minuty. Podawać gorącą czakalakę z kaszą lub ryżem jako danie główne, świetnie smakuje na zimno jako lunch do pracy.

Złote mleko

Składniki na kurkumową pastę:

1/2 szklanki kurkumy, mielonej

1 szklanka wody

1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego

4 łyżki oleju kokosowego extra vergine

Przygotowanie:

W niewielkim rondelku połączyć wszystkie składniki poza olejem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu, regularnie mieszając, przez 2–4 minuty lub do czasu, gdy woda odparuje i całość zmieni się w bardzo gęstą pastę.Na koniec dodać olej kokosowy, zamieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę. Gotową pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku miesięcy.

Składniki na 2 porcje złotego mleka:

2 szklanki mleka roślinnego

1 łyżeczka pasty kurkumowej

szczypta cukru trzcinowego, opcjonalnie

Przygotowanie złotego mleka:

Do małego rondelka dodać mleko roślinne, pastę kurkumową oraz cukier trzcinowy, jeśli jest używany. Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 1 minutę, następnie rozlać do szklanek. Najlepiej smakuje pite pod kocem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości