PRZYSTAWKA - CHŁODNIK SINGLA
Składniki:
opakowanie zsiadłego mleka
opakowanie kefiru
zielony świeży ogórek
2-3 ogórki małosolne
pęczek rzodkiewki
mała kalarepa
szczypiorek
koperek
ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Ogórka zielonego i małosolnego kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i kalarepę. Wlewamy zsiadłe mleko i kefir, mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i koperek następnie wrzucamy do chłodnika i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, solimy i pieprzymy. tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki aby się porządnie schłodził.
DANIE GŁÓWNE - ROLADKI SCHABOWE I CAPRESE
Składniki - roladki:
schab bez kości
boczek wędzony
ogórki kiszone
cebula
oliwa z oliwek
sol, pieprz
CAPRESE:
pomidory
mozzarella
sos balsamico
świeża bazylia
Przygotowanie:
Schab rozbijamy na kotlety, solimy i pieprzymy. W środku układamy plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego i plaster cebulki. Zawijamy w roladkę i wbijamy wykałaczkę, żeby całość trzymała się podczas pieczenia. Tak przygotowane roladki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumienią. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 - 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora i plaster sera mozzarella. Polewamy sosem balsamicznym i układamy listki bazylii. Z wierzchu solimy i pieprzymy odrobinę. Obok sałatki układamy roladki i polewamy je sosem, który wytworzył się podczas pieczenia roladek w żaroodpornym naczyniu.
DESER - PANNA COTTA
Składniki:
0,5 szklanki śmietany kremówki 36%
0,5 szklanki mleka 3,2 %
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
SOS:
0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. W innym garnku podgrzewamy śmietankę z cukrem, następnie dolewamy mleko i mieszamy. Rozlewamy masę do salaterek. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy deser już stężeje, wykładamy panna cottę na talerzyki. Można wcześniej zamoczyć salaterki w gorącej wodzie, wtedy deser będzie lepiej odchodził od ścianek naczynia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Polewamy panna cottę sosem i ozdabiamy listkiem mięty.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN