Materiał promocyjny

Kuchnia singla

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marcina Dabulisa, kucharza amatora, który prowadzi blog kuchniasingla.pl

PRZYSTAWKA - CHŁODNIK SINGLA

Składniki:

opakowanie zsiadłego mleka

opakowanie kefiru

zielony świeży ogórek

2-3 ogórki małosolne

pęczek rzodkiewki

mała kalarepa

szczypiorek

koperek

ząbek czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Ogórka zielonego i małosolnego kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i kalarepę. Wlewamy zsiadłe mleko i kefir, mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i koperek następnie wrzucamy do chłodnika i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, solimy i pieprzymy. tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki aby się porządnie schłodził.

DANIE GŁÓWNE - ROLADKI SCHABOWE I CAPRESE

Składniki - roladki:

schab bez kości

boczek wędzony

ogórki kiszone

cebula

oliwa z oliwek

sol, pieprz

CAPRESE:

pomidory

mozzarella

sos balsamico

świeża bazylia

Przygotowanie:

Schab rozbijamy na kotlety, solimy i pieprzymy. W środku układamy plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego i plaster cebulki. Zawijamy w roladkę i wbijamy wykałaczkę, żeby całość trzymała się podczas pieczenia. Tak przygotowane roladki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumienią. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 - 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora i plaster sera mozzarella. Polewamy sosem balsamicznym i układamy listki bazylii. Z wierzchu solimy i pieprzymy odrobinę. Obok sałatki układamy roladki i polewamy je sosem, który wytworzył się podczas pieczenia roladek w żaroodpornym naczyniu.

DESER - PANNA COTTA

Składniki:

0,5 szklanki śmietany kremówki 36%

0,5 szklanki mleka 3,2 %

4 łyżeczki żelatyny

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 łyżki cukru

SOS:

0,5 kg truskawek

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. W innym garnku podgrzewamy śmietankę z cukrem, następnie dolewamy mleko i mieszamy. Rozlewamy masę do salaterek. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy deser już stężeje, wykładamy panna cottę na talerzyki. Można wcześniej zamoczyć salaterki w gorącej wodzie, wtedy deser będzie lepiej odchodził od ścianek naczynia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Polewamy panna cottę sosem i ozdabiamy listkiem mięty.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości