Przepisy Ani Starmach – wspomnienia z Indonezji
Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 szalotki
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 gałązki trawy cytrynowej
4 łyżki mleczka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
1 mała papryczka chili
duża szczypta kurkumy
Sos:
200 g niesolonych orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 szalotka
1 pęd trawy cytrynowej
150 ml mleczka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
2 papryczki chili
+
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Szalotki zblenduj z kolendrą, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili, mleczkiem kokosowym i kurkumą. Mięso pokrój w cienkie paseczki. Kurczaka przykryj powstałą pastą i odstaw do zamarynowania na godzinę. Po tym czasie mięso nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj przez kilka minut na patelni. W tym czasie przygotuj sos. Orzeszki zblenduj na masło orzechowe. Na oleju przysmaż posiekany czosnek, trawę cytrynową, chili, szalotkę, dodaj orzeszki, mleczko kokosowe. Sos podgrzewaj aż zgęstnieje.
Gotowe szaszłyki podawaj z sosem.
Ziemniaki gotowane w mleku kokosowym
Składniki:
500 g małych ziemniaków
6 cm świeżego imbiru
3 papryczki chili
3 ząbki czosnki
3 szalotki
2 liście laurowe
duża szczypta kurkumy
500 ml mleczka kokosowego
świeża kolendra
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz ziemniaków i mleka) zblenduj na pastę. Dodaj do mleka kokosowego, gotuj na małym ogniu przez 15 min. Dodaj ziemniaki (mogą być lekko ponacinane, aby lepiej wchłaniały wszystkie smaki). Gotuj około 40 min. pod przykryciem. Po ugotowaniu odparuj płyn, aby powstał gęsty sos. Podawaj z dużą ilością świeżej kolendry.
Smażony makaron z krewetkami i wołowiną
Składniki:
500 g chińskiego makaronu jajecznego
300 g wołowiny
300 g krewetek
3 marchewki
3 pomidory
3 cm imbiru
3 ząbki czosnku
100 g kiełków fasoli mung
6 szalotek
olej arachidowy
sos sojowy
cebulka dymka
kolendra
Przygotowanie:
W woku rozgrzej olej, przysmaż na nim czosnek, szalotki, imbir, dodaj pokrojone mięso, krewetki, marchew. Po chwili dodaj makaron, pokrojone pomidory, sos sojowy, cebulkę dymkę. Makaron smaż przez kilka minut. Podawaj natychmiast ze świeżą kolendrą.
Smażone banany
Składniki:
500 g bananów
120 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
1 łyżka cukru
skórka otarta i sok z 1 limonki
120 ml wody
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Składniki ciasta dokładnie wymieszaj, banany obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Maczaj w cieście i smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
Przepisy Małgorzaty Trębacz-Piotrowskiej – wspomnienia z Hiszpanii
Wątróbki drobiowe w sosie z sherry
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych
natka pietruszki
1 cebula
1 czosnek
hiszpańskie sherry amontillado,
sól
pieprz
oliwa
1 bagietka
Faszerowane papryczki pimientos (dwa rodzaje farszu)
Składniki:
8 papryczek pimientos
250 g twarogu
1 cytryna
1 czosnek
pęczek pietruszki
świeża mięta
świeże oregano
sól
pieprz
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
mały słoik majonezu
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN