Chleb słonecznikowy na żurku z oregano i czarnuszką
Składniki:
35 g świeżych drożdży
300 ml żurku (zakwasu)
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej
100 ml letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju lnianego
150 g pestek słonecznika
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki czarnuszki
2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże z cukrem i wodą. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodaj żurek, mąkę, słonecznik, sól, oregano, olej lniany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę do pieczenia posmaruj olejem słonecznikowym. Przełóż ciasto. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia i posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez 50-60 minut.
Babeczka Basic
Składniki:
70 g mąki
50 g cukru
65 g masła
1 duże jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy limonki
2 łyżki mleka
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj roztrzepane jajka, wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj mleko, a na końcu skórkę z limonki. Masa powinna swobodnie spływać z łyżki. Ciasto przelej do foremek na muffinki, napełnić każdą z nich do wysokości 3/4. Piecz ok. 25 minut w 175 st. C.
Babeczki z chili i kolendrą
Składniki:
Basic:
70 g mąki
65 g cukru
65 g masła
1 duże jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy limonki
2 łyżki mleka
1 szczypta soli
40 g cukru
+
1 jajko
1 łyżka cebuli drobno posiekanej
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
1 papryczka chili drobno posiekana
kilka listków świeżego szpinaku
szczypta czerwonej papryki w przyprawie
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zeszklij na łyżce masła cebulę, chili i paprykę. Dodaj szpinak. Na sam koniec dodaj czosnek. Piekarnik nastaw na 180 st. C i wysmaruj oliwą formę do muffinów. Białka ubij na pianę. Wymieszaj warzywa z żółtkami jaj, dodaj przyprawy, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj i wlej do formy od muffinów do 3/4 wysokości. Zapiekaj ok. 20–25 minut i wyjmij z formy jak jeszcze są ciepłe.
Miętowe babeczki z pistacjami
Składniki:
Basic:
70 g mąki
65 g cukru
65 g masła
1 duże jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy limonki
2 łyżki mleka
2 szczypty soli
+
35 g startej białej czekolady
duża garść listków mięty
30 g pistacji
owoc granatu do dekoracji
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C. Zblenduj liście mięty z masłem, mlekiem, jajkiem. Dodaj pistacje. Produkty sypkie przesiej przez sitko i stopniowo dodawaj płynną masę. Dokładnie wymieszaj i wlej do formy od muffinów do 3/4 wysokości. Zapiekaj ok. 25 minut. Udekoruj pestkami granatu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN