Materiał promocyjny

Kasza wraca do łask

Według medycyny chińskiej kasza ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W kuchni Dzień Dobry TVN Wakacje Piotr Kucharski postanowił sprawdzić jej zalety. Wyczarował sałatkę z roszponki z kaszą gryczaną, paellę z kaszy pęczak i polędwiczki wieprzowe faszerowane kasza gryczaną. A pomagali mu... harcerze.

Sałatka z roszponki z kaszą gryczaną

Składniki:

100 g kaszy gryczanej KUPIEC

skórka obrana z jednej wyparzonej cytryny

duży pęczek roszponki

2 gruszki, obrane i pokrojone w ćwiartki

100 g tartego żółtego sera

oliwa z oliwek

sok wyciśnięty z jednej cytryny

3 łyżki płynnego miodu

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

sól i pieprz

Przygotowanie:

Nastawić wodę na kaszę, dodać skórkę z cytryny. Ugotować kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie wystudzić i odstawić.

Do dużej miski przełożyć umytą i osuszoną roszponkę, posypać kaszą gryczaną. Ułożyć ćwiartki gruszek, posypać serem. Oliwę, sok z cytryny, miód, czosnek sól i pieprz przelać do słoiczka i zakręcić. Bardzo mocno wymieszać żeby składniki się połączyły. Otrzymanym sosem polać sałatkę.

Babeczki z kuskusu

Składniki:

1,5 szklanki kuskusu KUPIEC

1 kalarepa, obrana, pokrojona w kostkę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

1 por, pokrojony w półkrążki

2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. koperek, pietruszka, tymianek

oliwa z oliwek

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

pieprz i sól

Przygotowanie:

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Następnie schłodzić. Warzywa poddusić na oliwie z oliwek, aż będą miękkie. Kuskus połączyć z warzywami, dodać świeże zioła, jajka, mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Małe naczynia żaroodporne (ewentualnie filiżanki do kawy) nasmarować oliwą, napełnić kuskusem z warzywami. Dokładnie docisnąć. Piec w rozgrzanym piekarniku do 160oC przez 30-40 min. Wyjąć z naczynia. Podawać jako dodatek lub z odrobiną jogurtu jako danie główne.

Paella z kaszy pęczak

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek

300 g mięsa z królika (ewentualnie piersi z kurczaka), pokrojone w kostkę

4 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki

1 liść laurowy

1 cebula, drobno posiekana

1 zielona papryka, pokrojona w paski

1 lampka białego wina

1 duży pomidor, obrany ze skórki i pokrojony

szczypta szafranu

sól i pieprz

150 g kaszy pęczak KUPIEC

250 ml bulionu drobiowego

300 g białej ryby, np. dorsz, ryba maślana, pokrojonej w kostkę

1 cytryna pokrojona na cząstki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Na dużej patelni ze stalową rączką rozgrzać oliwę z oliwek, dodać mięso, podsmażyć aż nabierze złotego koloru. Dodać czosnek, liść laurowy, cebulę i paprykę. Poddusić aż cebula będzie miękka. Dodać białe wino, pomidora, szafran odrobinę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, dodać kaszę i bulion. Po raz kolejny doprowadzić do wrzenia. Dodać rybę. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Przed podaniem ozdobić cząstkami cytryny.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane kaszą gryczaną

Składniki:

100 g kaszy gryczanej KUPIEC

1 polędwiczka wieprzowa

2 młode pory, bez liści

1 łyżka sosu Worcestershire

sól i pieprz

2 szczypty rozmarynu

oliwa z oliwek

300 g śliwek renklod

2 łyżki cukru

1 łyżka zielonego pieprzu

1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na patelni z oliwą lekko poddusić kawałki porów w całości. Polędwiczkę naciąć wzdłuż do 3 grubości. Rozciąć na boki tak aby powstał płaski płat. Kaszę gryczaną wymieszać z sosem Worcestershire i rozmarynem, przyprawić pieprzem i solą. Ułożyć na polędwiczce, na środku ułożyć pory. Mięso zawinąć w roladę, obwiązać nicią. Podsmażyć na patelni, po kilka minut z każdej strony aż mięso będzie dobrze usmażone. Śliwki wypestkować i razem z cukrem włożyć do rondelka i poddusić, dodać pieprz i ocet. Dusić aż całość nabierze konsystencji powideł. Polędwiczki pokroić w plastry, podawać z marmoladą.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości