Sałatka z roszponki z kaszą gryczaną
Składniki:
100 g kaszy gryczanej KUPIEC
skórka obrana z jednej wyparzonej cytryny
duży pęczek roszponki
2 gruszki, obrane i pokrojone w ćwiartki
100 g tartego żółtego sera
oliwa z oliwek
sok wyciśnięty z jednej cytryny
3 łyżki płynnego miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz
Przygotowanie:
Nastawić wodę na kaszę, dodać skórkę z cytryny. Ugotować kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie wystudzić i odstawić.
Do dużej miski przełożyć umytą i osuszoną roszponkę, posypać kaszą gryczaną. Ułożyć ćwiartki gruszek, posypać serem. Oliwę, sok z cytryny, miód, czosnek sól i pieprz przelać do słoiczka i zakręcić. Bardzo mocno wymieszać żeby składniki się połączyły. Otrzymanym sosem polać sałatkę.
Babeczki z kuskusu
Składniki:
1,5 szklanki kuskusu KUPIEC
1 kalarepa, obrana, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 por, pokrojony w półkrążki
2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. koperek, pietruszka, tymianek
oliwa z oliwek
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
pieprz i sól
Przygotowanie:
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Następnie schłodzić. Warzywa poddusić na oliwie z oliwek, aż będą miękkie. Kuskus połączyć z warzywami, dodać świeże zioła, jajka, mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Małe naczynia żaroodporne (ewentualnie filiżanki do kawy) nasmarować oliwą, napełnić kuskusem z warzywami. Dokładnie docisnąć. Piec w rozgrzanym piekarniku do 160oC przez 30-40 min. Wyjąć z naczynia. Podawać jako dodatek lub z odrobiną jogurtu jako danie główne.
Paella z kaszy pęczak
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
300 g mięsa z królika (ewentualnie piersi z kurczaka), pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
1 liść laurowy
1 cebula, drobno posiekana
1 zielona papryka, pokrojona w paski
1 lampka białego wina
1 duży pomidor, obrany ze skórki i pokrojony
szczypta szafranu
sól i pieprz
150 g kaszy pęczak KUPIEC
250 ml bulionu drobiowego
300 g białej ryby, np. dorsz, ryba maślana, pokrojonej w kostkę
1 cytryna pokrojona na cząstki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Na dużej patelni ze stalową rączką rozgrzać oliwę z oliwek, dodać mięso, podsmażyć aż nabierze złotego koloru. Dodać czosnek, liść laurowy, cebulę i paprykę. Poddusić aż cebula będzie miękka. Dodać białe wino, pomidora, szafran odrobinę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, dodać kaszę i bulion. Po raz kolejny doprowadzić do wrzenia. Dodać rybę. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Przed podaniem ozdobić cząstkami cytryny.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kaszą gryczaną
Składniki:
100 g kaszy gryczanej KUPIEC
1 polędwiczka wieprzowa
2 młode pory, bez liści
1 łyżka sosu Worcestershire
sól i pieprz
2 szczypty rozmarynu
oliwa z oliwek
300 g śliwek renklod
2 łyżki cukru
1 łyżka zielonego pieprzu
1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na patelni z oliwą lekko poddusić kawałki porów w całości. Polędwiczkę naciąć wzdłuż do 3 grubości. Rozciąć na boki tak aby powstał płaski płat. Kaszę gryczaną wymieszać z sosem Worcestershire i rozmarynem, przyprawić pieprzem i solą. Ułożyć na polędwiczce, na środku ułożyć pory. Mięso zawinąć w roladę, obwiązać nicią. Podsmażyć na patelni, po kilka minut z każdej strony aż mięso będzie dobrze usmażone. Śliwki wypestkować i razem z cukrem włożyć do rondelka i poddusić, dodać pieprz i ocet. Dusić aż całość nabierze konsystencji powideł. Polędwiczki pokroić w plastry, podawać z marmoladą.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN