Zapiekane pulpeciki warzywne
Składniki:
Pulpeciki:
1 cebula
1 marchewka
Mały kawałek selera
Mały kawałek pora
100 g kaszy jaglanej
150 g ciecierzycy z puszki
Otręby pszenne
Sól i pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
1 pęczek koperku
1 brokuł
200 ml śmietany 30%
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i por posiekać drobno i poddusić, marchewkę i seler zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i pora. Poddusić wszystko aż warzywa będą miękkie. Dodać kaszę jaglaną i ciecierzycę którą wcześniej zmiksować. Całość wymieszać, jeśli masa będzie za rzadka dodać otręby żeby zagęścić dodać posiekany koperek oraz paprykę. Z masy formować pulpeciki i obsmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą i przełożyć do naczynia do zapiekania. Brokuł podzielić na małe kawałki i poddusić go na patelni ze śmietaną. Sosem zalać pulpeciki i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 20 minut.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie
Składniki:
Pulpeciki:
300 g wołowiny
200 g surowej kiełbasy wieprzowej
sól i pieprz
Sos:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
300 g pieczarek
4 ogórki kiszone
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Bułka na parze:
150 ml mleka
10 g drożdży
250 g mąki pszennej
Mała łyżeczka soli
Łyżeczka czarnuszki
Sposób przygotowania:
Bułka na parze: W mleku rozpuścić drożdże. Dodać mąkę, sól i czarnuszkę, wymieszać i zagnieść aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć. Dodać paprykę w proszku, wymieszać i podsmażyć 1 minutę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Poddusić przez około 10 minut. Dodać pokrojone w paski ogórki oraz pomidory z puszki. Dusić przez około 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz, musztardą.
W czasie gdy sos się dusi zmielić wołowinę, wymieszać z mięsem z kiełbasy. Doprawić solą i pieprzem. Uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć przez chwilę na patelni, dodać do sosu, wymieszać i poddusić przez chwilę.
W garnku zagotować wodę. Durszlak wyłożyć wygniecionym papierem do pieczenia, na niego włożyć wyrośnięte ciasto. Ustawić durszlak na gotującej się wodzie i przykryć pokrywką. Gotować około 15 minut.
Bułkę ułożyć na dużym talerzu, polać sosem.
Pulpeciki jagnięce z kaszą
Składniki:
600 g mielonej jagnięciny
sól i pieprz
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
Sos:
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
Posiekana mięta
300 g kaszy bulgur lub kuskusu
1 łyżka rodzynek
5 suszonych moreli
1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kaszę wymieszać z rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę wymieszać z przyprawami, posiekaną miętą i drobno posiekanym czosnkiem. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć na patelni. Jogurt wymieszać z czosnkiem i miętą. Doprawić sola i pieprzem. Do gotowej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Pulpeciki podawać z kaszą i sosem.
Pulpeciki drobiowe z sezamem w zupie
Składniki:
Pulpeciki:
400 g filetu z indyka
3 łyżki podprażonego sezamu
1 pęczek dymki
sól i pieprz
0,5 bułki namoczonej w mleku
Zupa:
1 cebula
2 łyżki masła
2 marchewki
mały kawałek selera i pora
1 kalarepa
150 g mrożonego groszku
150 g mrożonego szpinaku w liściach
sól i pieprz
2 litry bulionu drobiowego lub wody
Sposób przygotowania:
Zupa:
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kalarepę pokrojoną w kostkę oraz seler i por. Przesmażyć wszystko, zalać wywarem lub wodą. Dodać groszek i szpinak. Uzupełnić wodą do takiego poziomu żeby zmieściły się jeszcze pulpeciki i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W tym czasie przygotować pulpeciki.
Mięso z indyka posiekać nożem na mniejsze nieregularne kawałki. Dodać do niego sezam, posiekaną dymkę, namoczoną bułkę, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować pulpeciki i obsmażyć je na patelni z niewielką ilością oleju. Dodać do zupy razem z tłuszczem z patelni.
Całość pogotować jeszcze jakieś 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN