Dynia duszona z żurawiną amerykańską i świeżo siekaną kolendrą
Składniki dla 4 osób:
200 g suszonej żurawiny amerykańskiej
400 g świeżej dyni
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
1 łyżka grubo mielonego pieprzu indyjskiego Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka białego kremu balsamico
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek dusić pokrojoną w kostkę dynię przez około 10 minut, a następnie dodać suszoną żurawinę amerykańską, miód, krem balsamico, imbir, pieprz indyjski i sok z cytryny. Całość dusić do momentu, aż sos będzie miał konsystencję syropu i doprawić do smaku świeżo siekaną kolendrą. Tak przygotowaną dynię z żurawiną amerykańską można podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do mięs i ryb.
Polędwica wołowa w orzechowej kruszonce podana z dynią duszoną z żurawiną amerykańską
Składniki dla 4 osób:
800 g oczyszczonej z błon polędwicy wołowej
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie przyprawy do steku Prymat
1 szklanka posiekanych, prażonych orzechów włoskich, ziemnych, pistacjowych, laskowych i nerkowców 4 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżka pieprzu indyjskiego Prymat
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki masła
1 łyżka musztardy Dijon
400 g dyni duszonej z żurawiną amerykańską
Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną z błon polędwicę wołową natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, wystudzić, a następnie natrzeć musztardą, obsypać dokładnie mieszanką orzechów i grubo mielonym czarnym pieprzem. Polędwicę piec 15 minut w temperaturze 180oC tak, aby po upieczeniu była różowa w środku. Do brytfanny, w której piekliśmy mięso, wlać wino i gotować dodając stopniowo masło, a pod koniec doprawić do smaku. Polędwicę w orzechowej kruszonce pokroić w plastry i skropić przygotowanym sosem. Podawać z dynią duszoną z żurawiną amerykańską i świeżo siekaną kolendrą.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN