Sambar – danie z Kerali
Składniki:
1 filiżanka czerwonej soczewicy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego
3/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
3 ostre papryczki
Kilka liści curry
4 cebule
1/2 filiżanki pokrojonej dyni
2 duże pomidory
2 łyżki posiekanej kolendry
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć (przez ok. 30 minut), dodać sok z cytryny, pół pomidora i jedną drobno posiekaną cebulę. Gotować do miękkości, zmiksować. Z jednej cebuli, połowy pomidora, cukru, czosnku, połowy przypraw zrobić pastę. Na rozgrzanym oleju uprażyć resztę przypraw, dodać posiekaną cebulę, pomidora i dynię. Dodać pastę, gotować ok. 2 minut. Dodać soczewicę i odrobinę wody, resztę liści curry, posolić do smaku. Dusić ok. 15 minut na wolnym ogniu. Podawać posypane kolendrą.
Goańskie curry z kurczaka
Składniki:
Pierś z kurczaka
ok. 5 cm kłącza imbiru
5 ząbków czosnku
3 duże cebule
Pęczek kolendry
1/4 szklanki miąższu kokosowego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyczki asafetidy
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion musztardowca
2 suszone papryczki chilli
Szklanka mleka kokosowego
Ghee – klarowane masło do smażenia
Sól do smaku
Przygotowanie:
Z imbiru, czosnku, kolendry i miąższu kokosa zrobić pastę. Na ghee uprażyć nasiona kolendy i musztardowca. Dodać posiekaną cebulę. Jak zacznie brązowieć, co 10 sekund,kolejno dodawać kmin, kurkumę i asafetydę. Dodać pastę, smażyć 1 minutę. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, posolić do smaku, smażyć aż mięso się zetnie. Wlać mleko kokosowe i dusić aż danie zgęstnieje.
Przekąska z południa
Składniki:
Kilka placuszków papadam (placki z mąki z cieciorki, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
Ghee do smażenia
4 duże dojrzałe pomidory
1 czerwona cebula
1/4 soku z limonki
Pęczek kolendry
1 małe zielone chilli
Sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanym ghee smażyć papadamy, aż na ich powierzchni utworzą się złociste bąbelki. Pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, oprószyć cukrem i zalać sokiem z limonki. Odstawić na chwilę. W miseczce wymieszać pomidory z odsączoną cebulą, posiekaną kolendrą i chilli. Posolić. Sałatkę układać na placuszkach papadam.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN