Materiał promocyjny

Kuchnia indyjska

Małgorzata Polańczyk z Funky Food zaproponowała w Dzień Dobry TVN kilka potraw kuchni indyjskiej. Naprawdę warto je przygotować.

Sambar – danie z Kerali

Składniki:

1 filiżanka czerwonej soczewicy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka cukru trzcinowego

3/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka nasion kolendry

3 ostre papryczki

Kilka liści curry

4 cebule

1/2 filiżanki pokrojonej dyni

2 duże pomidory

2 łyżki posiekanej kolendry

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć (przez ok. 30 minut), dodać sok z cytryny, pół pomidora i jedną drobno posiekaną cebulę. Gotować do miękkości, zmiksować. Z jednej cebuli, połowy pomidora, cukru, czosnku, połowy przypraw zrobić pastę. Na rozgrzanym oleju uprażyć resztę przypraw, dodać posiekaną cebulę, pomidora i dynię. Dodać pastę, gotować ok. 2 minut. Dodać soczewicę i odrobinę wody, resztę liści curry, posolić do smaku. Dusić ok. 15 minut na wolnym ogniu. Podawać posypane kolendrą.

Goańskie curry z kurczaka

Składniki:

Pierś z kurczaka

ok. 5 cm kłącza imbiru

5 ząbków czosnku

3 duże cebule

Pęczek kolendry

1/4 szklanki miąższu kokosowego

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kminu

1/2 łyczki asafetidy

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion musztardowca

2 suszone papryczki chilli

Szklanka mleka kokosowego

Ghee – klarowane masło do smażenia

Sól do smaku

Przygotowanie:

Z imbiru, czosnku, kolendry i miąższu kokosa zrobić pastę. Na ghee uprażyć nasiona kolendy i musztardowca. Dodać posiekaną cebulę. Jak zacznie brązowieć, co 10 sekund,kolejno dodawać kmin, kurkumę i asafetydę. Dodać pastę, smażyć 1 minutę. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, posolić do smaku, smażyć aż mięso się zetnie. Wlać mleko kokosowe i dusić aż danie zgęstnieje.

Przekąska z południa

Składniki:

Kilka placuszków papadam (placki z mąki z cieciorki, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)

Ghee do smażenia

4 duże dojrzałe pomidory

1 czerwona cebula

1/4 soku z limonki

Pęczek kolendry

1 małe zielone chilli

Sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzanym ghee smażyć papadamy, aż na ich powierzchni utworzą się złociste bąbelki. Pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, oprószyć cukrem i zalać sokiem z limonki. Odstawić na chwilę. W miseczce wymieszać pomidory z odsączoną cebulą, posiekaną kolendrą i chilli. Posolić. Sałatkę układać na placuszkach papadam.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości