W kuchni pora na kalafiora

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne dania z kalafiorem. Na stole pojawiły się: pieczony kalafior z pomidorami, serem i suchą krakowską; curry z kalafiora oraz mięso wieprzowe z kalafiorem zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą. Smacznego!

Pieczony kalafior z pomidorami, serem i suchą krakowską

Składniki:

kalafior biały

olej rzepakowy

sól, pieprz, cukier do smaku

ser tarty parmezan

natka pietruszki

koperek

sucha krakowska w plasterkach

3 pomidory polskie

2 ogórki kiszone

cebula czerwona

cząber świeży

natka pietruszki

sok z cytryny

Przygotowanie:

Kalafiora kroimy w plastry, mniejsze części przeznaczymy do następnego dania. Kalafior kładziemy na pergaminie, skrapiamy dokładnie olejem, posypujemy solą, pieprzem, cukrem, parmezanem tartym i wstawiamy na ok. 30-40 min. do nagrzanego do 170 st. C piekarnika.

Na drugim pergaminie układamy plasterki suchej krakowskiej i wstawiamy też do piekarnika na kilka minut, aby kiełbasa stała się chrupiąca jak chips.

Pomidory kroimy w drobną kostkę bez gniazd nasiennych, łączymy z posiekaną cebulą czerwoną, ogórkiem kiszonym, jabłkiem. Doprawiamy cząbrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny, na koniec dodajemy kilka kropel oleju rzepakowego. Na koniec dodajemy pokrojone drobno listki szpinaku. Kalafiora pieczonego podajemy z soczystą salsą, plasterkami chrupiącymi kiełbasy.

Curry z kalafiora

Składniki:

kalafiory biały i fioletowy

cebula

olej rzepakowy do smażenia

kolendra

gorczyca

kminek mielony

cynamon

200 g ziemniaków

kukurydza

2 ostre papryki

pomidory polskie

2 łyżki masła orzechowego

mleczko kokosowe

sól

kolendra świeża

opakowanie ryżu

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy kolendrę, gorczycę i kminek, chwilę smażymy i dodajemy cebulę pokrojoną w grubsze piórka. Chwilę smażenia i dodajemy kalafiory podzielone na różyczki, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, kukurydzę oraz paprykę czuszkę. Wszystko gotujemy ok. 15 min. do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. Teraz dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe i na koniec pokrojone pomidory. Gotowe danie posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.

Mięso wieprzowe z kalafiorem zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej do zmielenia

kalafior fioletowy

olej rzepakowy do smażenia

rozmaryn świeży

2 cebule

2 opakowania szpinaku baby

ciasto filo

4 łyżki masło klarowanego

ser typu gorgonzola

Przygotowanie:

Na patelni lub w rondlu na oleju przesmażamy cebulę z posiekanym rozmarynem. Dodajemy zmielone mięso i smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojonego w małe różyczki kalafiora, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy do lekkiego odparowania. Ciasto filo rozkładamy na pojedyncze arkusze, każdy smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy solą. Farsz na koniec łączymy ze szpinakiem, serem typu gorgonzola. Farsz wykładamy na ciasto filo złożone z czterech przesmarowanych arkuszy, wcześniej umieszczonych w naczyniu do zapiekania. Wystające brzegi ciasta wykładamy na wierzch, ale zanim to zrobimy wierzch zapiekanki posypujemy bułka tartą. Wstawiamy do pieczenia na ok. 15 min. w 220 st. C. Podajemy prosto z pieca.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości