Pieczony kalafior z pomidorami, serem i suchą krakowską
Składniki:
kalafior biały
olej rzepakowy
sól, pieprz, cukier do smaku
ser tarty parmezan
natka pietruszki
koperek
sucha krakowska w plasterkach
3 pomidory polskie
2 ogórki kiszone
cebula czerwona
cząber świeży
natka pietruszki
sok z cytryny
Przygotowanie:
Kalafiora kroimy w plastry, mniejsze części przeznaczymy do następnego dania. Kalafior kładziemy na pergaminie, skrapiamy dokładnie olejem, posypujemy solą, pieprzem, cukrem, parmezanem tartym i wstawiamy na ok. 30-40 min. do nagrzanego do 170 st. C piekarnika.
Na drugim pergaminie układamy plasterki suchej krakowskiej i wstawiamy też do piekarnika na kilka minut, aby kiełbasa stała się chrupiąca jak chips.
Pomidory kroimy w drobną kostkę bez gniazd nasiennych, łączymy z posiekaną cebulą czerwoną, ogórkiem kiszonym, jabłkiem. Doprawiamy cząbrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny, na koniec dodajemy kilka kropel oleju rzepakowego. Na koniec dodajemy pokrojone drobno listki szpinaku. Kalafiora pieczonego podajemy z soczystą salsą, plasterkami chrupiącymi kiełbasy.
Curry z kalafiora
Składniki:
kalafiory biały i fioletowy
cebula
olej rzepakowy do smażenia
gorczyca
kminek mielony
cynamon
200 g ziemniaków
kukurydza
2 ostre papryki
pomidory polskie
2 łyżki masła orzechowego
mleczko kokosowe
sól
kolendra świeża
opakowanie ryżu
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy kolendrę, gorczycę i kminek, chwilę smażymy i dodajemy cebulę pokrojoną w grubsze piórka. Chwilę smażenia i dodajemy kalafiory podzielone na różyczki, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, kukurydzę oraz paprykę czuszkę. Wszystko gotujemy ok. 15 min. do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. Teraz dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe i na koniec pokrojone pomidory. Gotowe danie posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.
Mięso wieprzowe z kalafiorem zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej do zmielenia
kalafior fioletowy
olej rzepakowy do smażenia
rozmaryn świeży
2 cebule
2 opakowania szpinaku baby
ciasto filo
4 łyżki masło klarowanego
ser typu gorgonzola
Przygotowanie:
Na patelni lub w rondlu na oleju przesmażamy cebulę z posiekanym rozmarynem. Dodajemy zmielone mięso i smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojonego w małe różyczki kalafiora, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy do lekkiego odparowania. Ciasto filo rozkładamy na pojedyncze arkusze, każdy smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy solą. Farsz na koniec łączymy ze szpinakiem, serem typu gorgonzola. Farsz wykładamy na ciasto filo złożone z czterech przesmarowanych arkuszy, wcześniej umieszczonych w naczyniu do zapiekania. Wystające brzegi ciasta wykładamy na wierzch, ale zanim to zrobimy wierzch zapiekanki posypujemy bułka tartą. Wstawiamy do pieczenia na ok. 15 min. w 220 st. C. Podajemy prosto z pieca.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN