Dla malusińskich. Pulpety i kapuśniak

W kuchni Dzień Dobry TVN w garach grzebała Daria Ładocha :) Blogerka kulinarna przygotowała rozgrzewające potrawy, które zasmakują również dzieciom. Na bazie bulionu Daria przygotowała pomidorowy kapuśniak. Na naszym stole pojawiły się także pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną oraz mus jaglany z bananami i cynamonem.

Rozgrzewający bulion warzywny

Składniki:

4 ząbki czosnku

2 cebule

2 cm imbiru

4 marchewki

1/2 selera

2 białe pietruszki

1 por

pęczek zielonej pietruszki

1/4 kapusty włoskiej

1/2 kalarepy

2,5–3 litry wody

szczypta pieprzu cayenne

1 łyżeczka soli

3 ziela angielskie

1/2 łyżeczki kurkumy

4 liście laurowe

Przygotowanie:

Obierz czosnek i imbir i rozgnieć nożem. Seler, marchewki, kalarepę oraz pietruszkę w korzeniu umyj i obierz ze skórki. Obie cebule obierz ze skóry – tylko jedną przekrój na dwie części – drugą zachowaj w całości. Umyj dokładnie pora. Do garnka wlej wodę i wrzuć marchewkę, seler, imbir, czosnek, pietruszkę białą oraz zieloną, kalarepę, kapustę, por oraz cebulę przekrojoną na dwie połówki. Doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po godzinie podpal na ogniu pozostałą cebulę i wrzuć do bulionu na ostatnie 30 minut gotowania.

Pomidorowy kapuśniak dla dzieci

Składniki:

1,5 litra rozgrzewającego bulionu z warzyw

150 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę – można zrezygnować z tej opcji

300 g poszatkowanej kapusty włoskiej

100 g marchewki pokrojonej w plasterki

4 ziemniaki pokrojone w kostkę

1 łyżka masła

1 cebula posiekana w drobną kostkę

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1 puszka pomidorów w puszce

szczypta cynamonu

szczypta czerwonej papryki w przyprawie

szczypta kurkumy

szczypta kminu rzymskiego

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Boczek podsmaż na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. W garnku na łyżce masła podsmaż cebulę wraz z czosnkiem i szczyptą kminu rzymskiego. Dodaj kapustę, marchewkę i ziemniaki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy: kurkumę, czerwoną paprykę oraz cynamon i zalej całość rozgrzewającym wywarem. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodaj pomidory w puszcze oraz boczek i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z cytryny.

Mus jaglany z bananami i cynamonem

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka kokosowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka miodu

1 duży banan lub dwa małe

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka malin lub borówek amerykańskich

1 łyżka podprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni do momentu, w którym pojawi się orzechowy aromat. Następnie wypłucz ją we wrzącej wodzie kilka razy. Zagotuj 1/2 szklanki mleka kokosowego z 1/4 szklanki wody. Dodaj kaszę jaglaną oraz cynamon i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Następnie wyłącz źródło ciepła i pozostaw pod przykryciem kolejne 7 minut. Gdy kasza ostygnie zmiksuj ją dokładnie z pozostałym mlekiem, bananem, sokiem z cytryny i miodem na gładki mus. Podawaj z malinami lub borówkami i prażonymi płatkami z migdałów.

Pulpeciki mięsna z kaszą jaglaną

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

garść posiekanej zielonej pietruszki

1 mała cebula cukrowa zeszklona na łyżce oliwy

2 ząbki czosnku

300 g wieprzowego mięsa mielonego

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta słodkiej papryki w przyprawie

1 jajko

3 łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia pulpetów

olej roślinny do smażenia

SOS:

3 duże pomidory malinowe pokrojone w kostkę

imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach

1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

1 mała cebula czerwona

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cynamonu

1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę

garść drobno posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki oliwy lub oleju

2 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną rozkrusz widelcem. Dodaj pietruszkę oraz zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem. Wymieszaj dokładnie. Dodaj mięso oraz przyprawy i wymieszaj z jajkiem. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki i obtocz w mące kukurydzianej. Smaż na oleju lub opcjonalnie upiecz w piekarniku pod przykryciem nastawionym na 180 stopni.

Sos: na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż imbir z czosnkiem i cebulą. Dodaj paprykę i pomidory, sól, pieprz, rozmaryn i cynamon. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Zmiksuj sos na gładką masę i na koniec dodaj bazylię. Podawaj z pulpetami.

Kawa zbożowa z mlekiem migdałowym

Składniki:

0,3 l wody

2 łyżki kawy zbożowej – nie instant

1 łyżeczka miodu

1/3 szklanki mleka migdałowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i dodaj kawę zbożową. Dodaj miód i cynamon – całość gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaj mleko migdałowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości