Rozgrzewający bulion warzywny
Składniki:
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 cm imbiru
4 marchewki
1/2 selera
2 białe pietruszki
1 por
pęczek zielonej pietruszki
1/4 kapusty włoskiej
1/2 kalarepy
2,5–3 litry wody
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki kurkumy
4 liście laurowe
Przygotowanie:
Obierz czosnek i imbir i rozgnieć nożem. Seler, marchewki, kalarepę oraz pietruszkę w korzeniu umyj i obierz ze skórki. Obie cebule obierz ze skóry – tylko jedną przekrój na dwie części – drugą zachowaj w całości. Umyj dokładnie pora. Do garnka wlej wodę i wrzuć marchewkę, seler, imbir, czosnek, pietruszkę białą oraz zieloną, kalarepę, kapustę, por oraz cebulę przekrojoną na dwie połówki. Doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po godzinie podpal na ogniu pozostałą cebulę i wrzuć do bulionu na ostatnie 30 minut gotowania.
Pomidorowy kapuśniak dla dzieci
Składniki:
1,5 litra rozgrzewającego bulionu z warzyw
150 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę – można zrezygnować z tej opcji
300 g poszatkowanej kapusty włoskiej
100 g marchewki pokrojonej w plasterki
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 łyżka masła
1 cebula posiekana w drobną kostkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 puszka pomidorów w puszce
szczypta cynamonu
szczypta czerwonej papryki w przyprawie
szczypta kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Boczek podsmaż na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. W garnku na łyżce masła podsmaż cebulę wraz z czosnkiem i szczyptą kminu rzymskiego. Dodaj kapustę, marchewkę i ziemniaki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy: kurkumę, czerwoną paprykę oraz cynamon i zalej całość rozgrzewającym wywarem. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodaj pomidory w puszcze oraz boczek i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z cytryny.
Mus jaglany z bananami i cynamonem
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
1 duży banan lub dwa małe
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka malin lub borówek amerykańskich
1 łyżka podprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni do momentu, w którym pojawi się orzechowy aromat. Następnie wypłucz ją we wrzącej wodzie kilka razy. Zagotuj 1/2 szklanki mleka kokosowego z 1/4 szklanki wody. Dodaj kaszę jaglaną oraz cynamon i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Następnie wyłącz źródło ciepła i pozostaw pod przykryciem kolejne 7 minut. Gdy kasza ostygnie zmiksuj ją dokładnie z pozostałym mlekiem, bananem, sokiem z cytryny i miodem na gładki mus. Podawaj z malinami lub borówkami i prażonymi płatkami z migdałów.
Pulpeciki mięsna z kaszą jaglaną
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
garść posiekanej zielonej pietruszki
1 mała cebula cukrowa zeszklona na łyżce oliwy
2 ząbki czosnku
300 g wieprzowego mięsa mielonego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta słodkiej papryki w przyprawie
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia pulpetów
olej roślinny do smażenia
SOS:
3 duże pomidory malinowe pokrojone w kostkę
imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
1 mała cebula czerwona
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
garść drobno posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną rozkrusz widelcem. Dodaj pietruszkę oraz zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem. Wymieszaj dokładnie. Dodaj mięso oraz przyprawy i wymieszaj z jajkiem. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki i obtocz w mące kukurydzianej. Smaż na oleju lub opcjonalnie upiecz w piekarniku pod przykryciem nastawionym na 180 stopni.
Sos: na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż imbir z czosnkiem i cebulą. Dodaj paprykę i pomidory, sól, pieprz, rozmaryn i cynamon. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Zmiksuj sos na gładką masę i na koniec dodaj bazylię. Podawaj z pulpetami.
Kawa zbożowa z mlekiem migdałowym
Składniki:
0,3 l wody
2 łyżki kawy zbożowej – nie instant
1 łyżeczka miodu
1/3 szklanki mleka migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i dodaj kawę zbożową. Dodaj miód i cynamon – całość gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaj mleko migdałowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN