Stek ze schabu w ostrej marynacie chili z masłem ziołowym
Bohater: Chili
4 kotlety ze schabu z kostką
Marynata:
3-4 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki miodu
2-3 ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju
1 łyżeczka Chili KAMIS
Szczypta curry KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Kotlety ze schabu oczyść, umyj i osusz. Jeśli mają warstwę tłuszczu zostaw ją. Delikatnie je rozbij. Olej wymieszaj z octem, miodem, Chili i Curry. Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli. Dodaj do marynaty. Zanurz w niej kotlety. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Opiekaj na ruszcie grilla przez kilka minut z każdej strony. W trakcie pieczenia posmaruj każdy kawałek mięsa odrobiną marynaty. Przed podaniem połóż na kotlecie po plasterku ziołowego masła.
Masło ziołowe:
100 g masła
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
utarty ząbek czosnku
pieprz cytrynowy KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Natkę umyj i osusz. Drobno posiekaj. Wymieszaj dokładnie z miękkim masłem i czosnkiem. Dopraw do smaku pieprzem cytrynowym i świeżo mieloną solą morską. Rozłóż na kawałku pergaminu i zwiń w rulon. Odstaw do schłodzenia.
Steki z polędwicy w glazurze z rozmarynu i tymianku
Bohater: Rozmaryn
Składniki:
800 g polędwicy wołowej
GLAZURA :
80 ml oleju
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu KAMIS
1 łyżeczka tymianku KAMIS
2-3 łyżki octu balsamicznego KAMIS
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Polędwicę oczyść z błon, umyj i osusz. Podziel na 4 równe części. Delikatnie rozgnieć je wewnętrzną częścią dłoni. Do oleju dodaj wszystkie przyprawy, ocet i rozgnieciony czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć mięso, pokryj je marynatą dokładnie z każdej strony. Wstaw do lodówki na noc. Przed pieczeniem na ruszcie grilla osącz steki z marynaty. Opiekaj je przez kilka minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopienia wysmażenia. Im dłużej będziesz je piekł tym mocniej będą wysmażone. Przed krojeniem pozostaw mięso na 2-3 minuty na talerzu. Przygotowane steki oprósz świeżo mieloną solą morską. Dobrym dodatkiem do steków będą grillowane cebule i pieczarki.
Rostbef z pieprzem młotkowanym oraz sałatką z natki pietruszki
Bohater: pieprz czarny młotkowany z ziarnami kolendry
Składniki:
800 g rostbefu
Pieprz czarny KAMIS
Kolendra w ziarnach KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
Rostbef oczyść, umyj i osusz. Podziel na kilka równych plastrów. Przypraw świeżo mieloną solą morską i opiekaj na ruszcie grilla. Przewracaj steki na ruszcie często, aby mięso stygło z jednej a dopiekało się z drugiej strony. Czas grillowania zależy od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Im dłużej mięso będzie na ruszcie tym mocniej będzie wypieczone. Przed podaniem każdy stek oprósz mieszanką młotkowanego czarnego pieprzu i kolendry.
Sałatka z natki pietruszki:
Skałdniki:
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek kolendry
1 łyżka kaparów
kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
1 średnia czerwona cebula
kilka łyżek oliwy
szczypta Chili KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Pieprz czarny w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Natkę pietruszki i kolendrę umyj, osusz i posiekaj. Wymieszaj razem z kaparami. Do oliwy dodaj szczyptę Chili, świeżo zmieloną sól morską oraz pieprz. Dodaj sos do sałatki całość delikatnie wymieszaj.
Tbone steak z pikantną salsą z pieczonych pomidorów
Składniki:
4 steki Tbone
Sól morska w młynku KAMIS
Pieprz czarny w młynku KAMIS
Steki umyj i osusz. Przypraw świeżo mieloną solą i opiekaj na ruszcie grilla. Czas grillowania zależy od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Im dłużej mięso będzie na ruszcie tym mocniej będzie wypieczone. Przed podaniem oprósz steki świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj z łyżką salsy z pieczonych pomidorów.
Salsa:
5 pomidorów malinowych
1czerwona cebula
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta Chili KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Pomidory umyj i osusz. Opiekaj na ruszcie grilla do momentu aż skórka będzie mocno przypalona. Pomidory, razem ze skórką, pokrój w kostkę i wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą, cukrem i Chili.
Sałatka z rukoli z dressingiem z musztardy francuskiej i octu balsamico
Składniki:
150 g rukoli
1 średnia główka sałaty rzymskiej
sos:
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy francuskiej KAMIS
1 łyżeczka octu balsamicznego KAMIS
Przygotowanie:
Musztardę wymieszaj z octem i miodem. Cały czas mieszając dodawaj oliwę. Przypraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Rukolę i sałatę rzymską opłucz i osusz. Liście sałaty rzymskiej porwij na drobniejsze kawałki. Wymieszaj delikatnie sałaty z sosem. Podawaj do steków z grilla.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Doby TVN