Smażone piersi z kurczaka z sałatką z kapusty
Składniki:
200 g posiekanej piersi z kurczaka
200 g posiekanej kapusty
1 czerwonej papryki pokrojonej w słupki
1 żółtej papryki pokrojonej w słupki
1 pomarańczowej papryki pokrojonej w słupki
1 zielonej papryki pokrojonej w słupki
1 mała marchewka posiekana
4 łyżki syropu z liczi
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka soku z limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce kapustę z papryką i marchewką. Dodaj sól i pozostaw na 15 minut. Odciśnij wodę. Przełóż odsączone warzywa do innej miski. Na patelni rozgrzej oliwę. Kurczaka dopraw solą i pieprzem i smaż 8 minut. Zdejmij z patelni. Teraz na patelnię wlej syrop liczi i sok z limonki na patelnię, zredukuj. Dopraw solą i używaj jako dressingu do sałatki.
Pieczone warzywa z serem mascarpone
Składniki:
500 g buraków obranych i pokrojonych na ćwiartki
500 g kalarepy pokrojonej w kawałki
2 marchewki obrane i pokrojone w plasterki
1 rzepa obrana i pokrojona w plasterki
4 ząbki czosnku, obrane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża (180 g) czerwona cebula pokrojona na ćwiartki
2 łyżki miodu
80 g rukoli
Sos:
200 g mascarpone
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
2 łyżki posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C z termo-obiegiem. W misce wymieszaj buraki, kalarepę, marchew, rzepę i czosnek, dodaj olej, wymieszaj. Ułóż jedną warstwą na blaszce do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Piecz 20 minut aż warzywa będą rumiane i miękkie. Odstaw na 10 minut do wystygnięcia. W tzw. międzyczasie wymieszaj w misce składniki sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na warzywach.
Śródziemnomorska sałatka z soczewicy
Składniki:
1 szklanka suszonej brązowej lub zielonej soczewicy
1 mała cebula (obrana i posiekana)
2 ząbki czosnku, obrane
1 liść laurowy
Sałatka:
1 szklanki posiekanych oliwek
1 szklanka posiekanego selera
1 szklanka posiekanej papryki
2 łyżki posiekanej pietruszki
1/4 szklanki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczki suszonego
1/4 łyżeczki soli
1/ 4 łyżeczki pieprzu
200 g rukoli
Przygotowanie:
Umyj soczewicę. Na patelnię wrzuć cebulę, czosnek, liść laurowy i soczewicę. Zalej trzema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 15-20 minut. Odsącz, usuń cebulę, czosnek i liść laurowy. Soczewicę przełóż do miski, dodaj oliwkę, selera paprykę i pietruszkę. Dodaj sok z cytryny, oliwę, tymianek, sól i pieprz. Podawaj na ciepło na rukoli.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN