Materiał promocyjny

Koktajl ze spiruliną. Jak smakuje?

Kucharz Maciej Szaciłło proponuje byśmy teraz, kiedy jest przedwiośnie, jedli sporo surowych warzyw. Dlaczego? Czym jest spirulina i jak smakuje? Skorzystajcie z przepisów Macieja, które zamieszczamy na naszej stronie internetowej i sami zróbcie: curry z mlekiem kokosowym, bruschettę z makaronem z cukinii, surowe gołąbki i zielony koktajl ze spiruliną.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Curry z mlekiem kokosowym

Składniki:

3 łyżki oleju ryżowego

pasta curry (ilość pasty zależy od preferencji smakowych i ostrości samej pasty)

2 puszki mleka kokosowego

2 szklanki wody

4 liście limonki

1 cukinia pokrojona w plasterki

1/2 brokuła podzielonego na małe różyczki

1 marchewka pokrojona w zapałkę

1 kostka pokrojonego tofu usmażonego na złoty kolor

sos sojowy do smaku

cukier do smaku

sok z limonki do smaku

makaron ryżowy ugotowany al dente

1 ostra czerwona papryczka do przybrania

1 dymka pokrojona

mięta, kolendra do przybrania

kiełki fasolki mung

Pasta curry - możemy użyć gotowej pasty curry lub zrobić ją samemu:

kawałek galangalu

1 pałeczka trawy cytrynowej

4 liście limonki

8 ziarenek pieprzu

4 szalotki

5 ząbków czosnku

1 łyżeczka ziarenek kolendry

pasta z ostrej papryki lub czerwone chili do smaku

1 łyżka czerwonej słodkiej papryki

kawałek imbiru

1 łyżeczka uprażonego na sucho i zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżka pasty miso czarnej

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy pastę curry. Smażymy około 2-3 minuty i dodajemy 3 łyżki mleka kokosowego. Całość dusimy aż olej zacznie się oddzielać od pasty curry. Wlewamy resztę mleka kokosowego, wodę i dodajemy warzywa. Całość gotujemy około 5 minut, dodajemy sos sojowy, cukier, sok z limonki. Curry podajemy z makaronem, dymką, miętą, kolendrą, ostrą papryczką i kiełkami.

Bruschetta z makaronem z cukinii

Grzanki:

1 mały razowy chleb pokrojony na kromki

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

Makaron z cukinii:

obieraczka do robienia długich pasków julienie, tzw. obieraczka Julienie (można dostać w dobrze zaopatrzonych sklepach ze sprzętem do gotowania)

2 małe cukinie

½ szklanki zielonych pokrojonych oliwek

1 łyżeczka ziół prowansalskich

ostra czerwona papryczka do smaku

oliwa z oliwek

sok z cytryny

pieprz

pomidorki koktajlowe przecięte na pół do przybrania

Przygotowanie:

Kromki chleba opiekamy na suchej patelni z jednej strony. Pocieramy parę razy dla aromatu obranym ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek. Cukinię tniemy wzdłuż obieraczką, tak by powstały jak najdłuższe nitki ”makaronu”. Pokrojoną w ten sposób cukinię mieszamy z pozostałymi składnikami i po trochu wykładamy na każdą grzankę. Przyozdabiamy pomidorkiem koktajlowym, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Surowe gołąbki

Składniki:

1/2 główki sałaty Lollo (podobna do sałaty dębowej, ma duże zielone liście, na końcach przebarwione na brązowo)

Farsz:

2 dojrzałe awokado pokrojone w drobną kostkę

2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę

100 g greckiej twardej fety, lub sera typu bałkańskiego pokrojonej w drobną kostkę (ten składnik nie jest konieczny)

listki z doniczki mięty, drobno poszatkowane

drobno poszatkowana ostra świeża czerwona papryczka do smaku

1 łyżka suszonego oregano

oliwa z oliwek

pieprz, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Sałatę dzielimy na liście, dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku lub w maszynce do mycia sałaty. Wszystkie składniki farszu mieszamy razem, dodajemy ostrą papryczkę do smaku, oregano, oliwę pieprz i sok z cytryny. Na środku liścia kładziemy trochę farszu i całość zwijamy tak jak polskie gołąbki. Całość spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy z pozostałymi liśćmi i farszem. Surowe gołąbki możemy podać z sosem na bazie oliwy, oregano, cytryny i mięty.

Zielony koktajl ze spiruliną

1 banan

1 kiwi

1 gruszka

1 łyżeczka spiruliny w proszku

½ szklanki wody

Przygotowanie:

Banan i kiwi obieramy ze skórki, gruszkę dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Springrolls

Składniki:

1 młoda cukinia pokrojona w słupek

1 marchewka pokrojona w słupek

1 zielony ogórek pokrojony w słupek

1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki

gałązki kolendry

½ kostki tofu (ok 100 g)

olej

sos sojowy

uprażony na suchej patelni sezam

ostra czerwona papryczka bez pestek

masło orzechowe

uprażone i pokruszone orzeszki ziemne

papier ryżowy

sos:

3łyżki sosu sojowego

4 łyżki wody

1 łyżeczka masła orzechowego

1 łyżka uprażonego sezamu

parę gałązek kolendry drobno poszatkowanej

świeża ostra papryczka drobno pokrojona do smaku

sok z limonki do smaku

1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Tofu kroimy w słupki o średnicy ½ cm i obsmażamy na 1 łyżce oleju. Po chwili dodajemy około trzy łyzki sosu sojowego. Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurzamy w wodzie. Na namoczony papier nakładamy porcje poszczególnych składników, do wyboru do koloru. Całość zwijamy tak jak nasze polskie gołąbki, formując rulonik zamknięty z dwóch stron. Podajemy przecięte na pół z sosem. Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smak powinien być zbalansowany: lekko ostry, kwaśny, lekko słodki, słony i orzechowy. Zależy to oczywiście od upodobań i można zmienić proporcje według uznania, np. dodać więcej ostrej papryczki.

Zobaczcie także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości