Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Curry z mlekiem kokosowym
Składniki:
3 łyżki oleju ryżowego
pasta curry (ilość pasty zależy od preferencji smakowych i ostrości samej pasty)
2 puszki mleka kokosowego
2 szklanki wody
4 liście limonki
1 cukinia pokrojona w plasterki
1/2 brokuła podzielonego na małe różyczki
1 marchewka pokrojona w zapałkę
1 kostka pokrojonego tofu usmażonego na złoty kolor
sos sojowy do smaku
cukier do smaku
sok z limonki do smaku
makaron ryżowy ugotowany al dente
1 ostra czerwona papryczka do przybrania
1 dymka pokrojona
mięta, kolendra do przybrania
kiełki fasolki mung
Pasta curry - możemy użyć gotowej pasty curry lub zrobić ją samemu:
kawałek galangalu
1 pałeczka trawy cytrynowej
4 liście limonki
8 ziarenek pieprzu
4 szalotki
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziarenek kolendry
pasta z ostrej papryki lub czerwone chili do smaku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
kawałek imbiru
1 łyżeczka uprażonego na sucho i zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżka pasty miso czarnej
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy pastę curry. Smażymy około 2-3 minuty i dodajemy 3 łyżki mleka kokosowego. Całość dusimy aż olej zacznie się oddzielać od pasty curry. Wlewamy resztę mleka kokosowego, wodę i dodajemy warzywa. Całość gotujemy około 5 minut, dodajemy sos sojowy, cukier, sok z limonki. Curry podajemy z makaronem, dymką, miętą, kolendrą, ostrą papryczką i kiełkami.
Bruschetta z makaronem z cukinii
Grzanki:
1 mały razowy chleb pokrojony na kromki
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
Makaron z cukinii:
obieraczka do robienia długich pasków julienie, tzw. obieraczka Julienie (można dostać w dobrze zaopatrzonych sklepach ze sprzętem do gotowania)
2 małe cukinie
½ szklanki zielonych pokrojonych oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ostra czerwona papryczka do smaku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pieprz
pomidorki koktajlowe przecięte na pół do przybrania
Przygotowanie:
Kromki chleba opiekamy na suchej patelni z jednej strony. Pocieramy parę razy dla aromatu obranym ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek. Cukinię tniemy wzdłuż obieraczką, tak by powstały jak najdłuższe nitki ”makaronu”. Pokrojoną w ten sposób cukinię mieszamy z pozostałymi składnikami i po trochu wykładamy na każdą grzankę. Przyozdabiamy pomidorkiem koktajlowym, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Surowe gołąbki
Składniki:
1/2 główki sałaty Lollo (podobna do sałaty dębowej, ma duże zielone liście, na końcach przebarwione na brązowo)
Farsz:
2 dojrzałe awokado pokrojone w drobną kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę
100 g greckiej twardej fety, lub sera typu bałkańskiego pokrojonej w drobną kostkę (ten składnik nie jest konieczny)
listki z doniczki mięty, drobno poszatkowane
drobno poszatkowana ostra świeża czerwona papryczka do smaku
1 łyżka suszonego oregano
oliwa z oliwek
pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Sałatę dzielimy na liście, dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku lub w maszynce do mycia sałaty. Wszystkie składniki farszu mieszamy razem, dodajemy ostrą papryczkę do smaku, oregano, oliwę pieprz i sok z cytryny. Na środku liścia kładziemy trochę farszu i całość zwijamy tak jak polskie gołąbki. Całość spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy z pozostałymi liśćmi i farszem. Surowe gołąbki możemy podać z sosem na bazie oliwy, oregano, cytryny i mięty.
Zielony koktajl ze spiruliną
1 banan
1 kiwi
1 gruszka
1 łyżeczka spiruliny w proszku
½ szklanki wody
Przygotowanie:
Banan i kiwi obieramy ze skórki, gruszkę dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Springrolls
Składniki:
1 młoda cukinia pokrojona w słupek
1 marchewka pokrojona w słupek
1 zielony ogórek pokrojony w słupek
1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki
gałązki kolendry
½ kostki tofu (ok 100 g)
olej
sos sojowy
uprażony na suchej patelni sezam
ostra czerwona papryczka bez pestek
masło orzechowe
uprażone i pokruszone orzeszki ziemne
papier ryżowy
sos:
3łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka uprażonego sezamu
parę gałązek kolendry drobno poszatkowanej
świeża ostra papryczka drobno pokrojona do smaku
sok z limonki do smaku
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Tofu kroimy w słupki o średnicy ½ cm i obsmażamy na 1 łyżce oleju. Po chwili dodajemy około trzy łyzki sosu sojowego. Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurzamy w wodzie. Na namoczony papier nakładamy porcje poszczególnych składników, do wyboru do koloru. Całość zwijamy tak jak nasze polskie gołąbki, formując rulonik zamknięty z dwóch stron. Podajemy przecięte na pół z sosem. Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smak powinien być zbalansowany: lekko ostry, kwaśny, lekko słodki, słony i orzechowy. Zależy to oczywiście od upodobań i można zmienić proporcje według uznania, np. dodać więcej ostrej papryczki.
Zobaczcie także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN