Kaeng Kiew Wan Kai (zielone curry z kurczakiem)
Składniki
60 g zielonej pasty curry
25 g oleju
75 g skondensowanego mleka kokosowego
400 g mleka kokosowego (200 g pudełko mleka z 200 g wody)
300 g kurczaka
150 g mini bakłażanów
15 g pokrojonej w plasterki papryki
2 posiekane listki limonki kaffir (papeda)
20 g liści bazylii
20-25 g sosu rybnego
5-10 g cukru palmowego
Przygotowanie:
Smażyć pastę curry z olejem, aż do uwolnienia zapachu, stopniowo dodać mleko kokosowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Dodać kurczaka i przesmażyć. Dodać listki limonki kaffir, sos rybny i przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, doprawić cukrem i sosem rybnym. Kiedy się zagotuje, dodać bakłażanki i poczekać, aż się ugotują. Dodać mleko kokosowe. Doprawić do smaku, a potem dodać posiekaną paprykę i listki bazylii.
Som-Tam-Thai (ostra sałatka z papai)
Składniki:
filiżanka zielonej papai lub kalarepy, posiekanej i pociętej w długie cienkie kawałki
3-5 papryczek chili
2 ząbki czosnku
1/4 filiżanki zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki o długości ok. 2,5 cm
pomidorki cherry pokrojone na połówki
1 łyżka suszonych krewetek
1/4 filiżanki prażonych orzechów ziemnych
powój
kapusta
fasolka szparagowa
Składniki na sos:
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka soku z tamaryndy
1 łyżka cukru palmowego
Przygotowanie:
Przygotować zieloną papaję/kalarepę, włożyć do torebki i odstawić do lodówki, lub położyć na lodzie, aby papaja/kalarepa była jędrna. Rozetrzeć razem połowę porcji każdego składnika (chili, czosnek, suszone krewetki, fasolka szparagowa). Dodać sos rybny, sok z limonki i sok z tamaryndy. Połączyć tak przygotowane składniki z papają/kalarepą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje