Lekki obiad zamiast tłustej karkówki z grilla ;)

Grill jest podobno sportem narodowym Polaków. Grillujemy zwłaszcza teraz w czasie majówki. Alternatywą dla tłustych karkówek i kiełbas mogą być grillowane, młode warzywa w ziołowej salsie, podwędzany jesiotr na szparagach z sosem z kwiatów mniszka czy kukurydziane chlebki z łososiem kolendrą i guacamole. W studiu Dzień Dobry TVN Paweł Chomentowski przygotował lekki obiad wprost idealny na majówkę :)

Kukurydziane chlebki z łososiem, kolendrą i guacamole

Składniki:

250 g mąki kukurydzianej

270 g wrzącej wody

1 szczypta soli

świeża bazylia

0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

0,5 łyżeczki soli

5 łyżek oleju kokosowego

łosoś

olej roślinny

Guacamole:

2 awokado

1 mały pomidor

1 ząbek czosnku

0,5 cytryny

15 listków kolendry

1 łyżka crème fraiche

1 łyżeczka miodu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, następnie zalewamy wrzącą wodą i mieszamy łyżką. Po chwili wyjmujemy z miski i delikatnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Porcjujemy ciasto na 20 jednakowych kulek i pozostawiamy na 40 min. pod przykryciem. Kulki ciasta przekładamy z papierem do pieczenia i zgniatamy na placki o średnicy 10 cm. Smarujemy tłuszczem i grillujemy po minucie z każdej strony. Łosoś smarujemy olejem roślinnym, doprawiamy solą morską i pieprzem, następnie grillujemy. Awokado kroimy na pół, wydrążamy łyżką miąższ i następnie rozgniatamy widelcem w misce. Cytrynę wyciskamy do awokado, żeby nie ściemniało. Pomidora patrzymy i kroimy w drobną kostkę bez pestek. Czosnek zgniatamy nożem i kroimy. Kolendrę rwiemy palcami. Wszystkie składniki łączymy

Podwędzany jesiotr na szparagach z sosem z kwiatów mniszka

Składniki:

filet z jesiotra

solanka 5 proc.

1 l wody

50 g soli kamiennej

szparagi

Sos z syropem z kwiatów mniszka:

1 żółtko

0,5 cytryny

50 ml syropu z kwiatów mniszka

150 g masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jesiotra wrzucamy do solanki na noc na ok. 10-12 godz. Szparagi blanszujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 2 min. Do rondla wrzucamy żółtko, sok z cytryny, syrop z kwiatów mniszka i na małym ogniu, intensywnie ubijając, lekko podgrzewamy i dodajemy roztopione masło. Doprawiamy solą i pieprzem.

Grillowane młode warzywa w ziołowej salsie

Składniki:

1 pęczek młodej marchwi

1 pęczek rzodkiewki

2 kalarepy

1 biała rzepa

3 zielone cebule

Salsa ziołowa:

1 pęczek kopru

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek kolendry

1 ząbek czosnku

sok z limonki

150 ml oliwy z oliwek

50 g orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Marchew myjemy i kroimy wzdłuż na pół, blanszujemy przez 2 min. w osolonej wodzie. Resztę warzyw kroimy w równe plastry, myjemy i lekko skrapiamy oliwą. Następnie grillujemy przez ok. 5-7 min. Wykładamy na talerz i polewamy ziołową salsą

Lemoniada z owocową granitą

Składniki:

Lemoniada:

200 ml soku z cytryny

200 g cukru trzcinowego

200 ml wody

Granita:

200 g truskawek

200 g malin

200 g borówek

50 g mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na lemoniadę łączymy, mieszając do rozpuszczenia cukru. Wszystkie owoce na granitę mrozimy przez minimum 2 godz. Następnie zamrożone owoce wrzucamy do blendera, dodając mięte. Do szklanki wrzucamy lód, wlewamy 100 ml wody gazowanej, 100 ml lemoniady, 2 duże łyżki granity z miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości