Chrupko i sezamowo
Skałdniki:
mix sałat – karbowana 2 kolory, lodowa
jabłko kwaśne ewentualnie pomarańcz
prażone migdały lub inne orzechy
ogórek
kiełki np. lucerny i brokuł
Na sos:
sok z 1 limonki
sok z 1/3 pomarańczowy
szczypta siekanego chili
1 łyżeczki imbiru
1 łyżka cukru trzcinowego
kilka kropli oleju sezamowego
100 ml oleju słonecznikowego lub carotino
1 łyżka sosu sojowego
kolendra
Przygotowanie:
W tej sałatce podstawa to dressing. Rodzaje liści mogą się zmieniać, najlepsze będą te o neutralnym smaku, bo sos sam w sobie jest mocny! Sprawa jest błaha, a zachodu warta, wystarczy składniki wymieszać i z listkami połączyć. Jeśli nas poniesie, to i rybkę polać tym można, do lodówki odstawić, a na koniec upiec jeszcze w folii aluminiowej zwiniętą. Pachnące pyszności!
Śledziki Wujka Janka
Składniki:
1 pomarańcz
1 cytryna
3 opakowanie matyjasów śledziowych
kilka ziaren kardamonu
5 cm kłącza imbiru
1 szklanka oliwy
Przygotowanie:
Śledzik to karnawałowy klasyk. Tym razem trochę inaczej, według fikuśnej receptury Wujka Janka. Śledzie odmaczamy kilka godzin w wodzie, zmieniając ją parokrotnie. Pomarańcze i cytryny parzymy. Kardamon lekko rozbijamy. Imbir obieramy i kroimy na drobne płatki. Z cytrusów skrawamy skórkę, odsączone śledzie kroimy w romby. Skrapiamy je sokiem z cytryn i pomarańczy, dodajemy kardamon, cienkie płatki imbiru i całość zalewamy oliwą. Po 2 dniach w lodówce mamy wyśmienitą zakąskę w sam raz do…. . Z wiejskim chlebem jak ulał.
Kulka ostatkowa
Składniki:
Kilka op. bryndzy polskiej lub słowackiej
1-2 papryczki z zalewy
szczypta kurkumy i pieprzu Cayenne
natka pietruszki i bazylia
1 łyżka octu jabłkowego
5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
patyczki do koreczków
Przygotowanie:
Jedno opakowanie bryndzy dzielimy na okołoł 12 porcji i toczymy kule. Paprykę siekamy, podobnie zioła. Kuleczki posypujemy przyprawami, ziołami papryką, potrząsamy, by równomiernie obkleić je panierką. Łączymy olej z octem i polewamy kuleczki, po ok. 30 minutach nabijamy je na patyczki i serwujemy jako przekąskę.
Ciasto dla pułku wojska
Składniki:
4 tabliczki czarnej czekolady 70%
2 kostki dobrego masła
1 1 szklanki mąki
2 szklanki brązowego cukru
12 jaj wiejskich
Ewentualnie parę garści orzechów
2 serki homogenizowane
Kilka łyżek konfitur
Przygotowanie:
Ciasto proste jak świński ogonek. Masło z pokruszoną czekolada ląduje w kąpieli wodnej. Na niedużym ogniu łączy się w całość. Gdy gotowe, studzimy. Białko od żółci oddzielamy i bijemy kogel-mogel z cukrem i pianę ze szczyptą soli. Czekoladową masę wlewamy do żółtek, cały czas mieszając, dodajemy przesianą mąkę, a następnie ubitą pianę – partiami, by puszystości nie utraciła. Gotową masę przelewamy do nasmarowanej masłem formy i pieczemy przez około 15-min w 180 st. C Serwujemy z serkiem wymieszanym z marmoladą... w końcu to ostatki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN