Materiał promocyjny

Kuchnia ostatkowa

Słowo "ostatki", inaczej zapusty lub mięsopust, pochodzi z języka łacińskiego i oznacza "ostatnie dni karnawału".

Chrupko i sezamowo

Skałdniki:

mix sałat – karbowana 2 kolory, lodowa

jabłko kwaśne ewentualnie pomarańcz

prażone migdały lub inne orzechy

ogórek

kiełki np. lucerny i brokuł

Na sos:

sok z 1 limonki

sok z 1/3 pomarańczowy

szczypta siekanego chili

1 łyżeczki imbiru

1 łyżka cukru trzcinowego

kilka kropli oleju sezamowego

100 ml oleju słonecznikowego lub carotino

1 łyżka sosu sojowego

kolendra

Przygotowanie:

W tej sałatce podstawa to dressing. Rodzaje liści mogą się zmieniać, najlepsze będą te o neutralnym smaku, bo sos sam w sobie jest mocny! Sprawa jest błaha, a zachodu warta, wystarczy składniki wymieszać i z listkami połączyć. Jeśli nas poniesie, to i rybkę polać tym można, do lodówki odstawić, a na koniec upiec jeszcze w folii aluminiowej zwiniętą. Pachnące pyszności!

Śledziki Wujka Janka

Składniki:

1 pomarańcz

1 cytryna

3 opakowanie matyjasów śledziowych

kilka ziaren kardamonu

5 cm kłącza imbiru

1 szklanka oliwy

Przygotowanie:

Śledzik to karnawałowy klasyk. Tym razem trochę inaczej, według fikuśnej receptury Wujka Janka. Śledzie odmaczamy kilka godzin w wodzie, zmieniając ją parokrotnie. Pomarańcze i cytryny parzymy. Kardamon lekko rozbijamy. Imbir obieramy i kroimy na drobne płatki. Z cytrusów skrawamy skórkę, odsączone śledzie kroimy w romby. Skrapiamy je sokiem z cytryn i pomarańczy, dodajemy kardamon, cienkie płatki imbiru i całość zalewamy oliwą. Po 2 dniach w lodówce mamy wyśmienitą zakąskę w sam raz do…. . Z wiejskim chlebem jak ulał.

Kulka ostatkowa

Składniki:

Kilka op. bryndzy polskiej lub słowackiej

1-2 papryczki z zalewy

szczypta kurkumy i pieprzu Cayenne

natka pietruszki i bazylia

1 łyżka octu jabłkowego

5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy

patyczki do koreczków

Przygotowanie:

Jedno opakowanie bryndzy dzielimy na okołoł 12 porcji i toczymy kule. Paprykę siekamy, podobnie zioła. Kuleczki posypujemy przyprawami, ziołami papryką, potrząsamy, by równomiernie obkleić je panierką. Łączymy olej z octem i polewamy kuleczki, po ok. 30 minutach nabijamy je na patyczki i serwujemy jako przekąskę.

Ciasto dla pułku wojska

Składniki:

4 tabliczki czarnej czekolady 70%

2 kostki dobrego masła

1 1 szklanki mąki

2 szklanki brązowego cukru

12 jaj wiejskich

Ewentualnie parę garści orzechów

2 serki homogenizowane

Kilka łyżek konfitur

Przygotowanie:

Ciasto proste jak świński ogonek. Masło z pokruszoną czekolada ląduje w kąpieli wodnej. Na niedużym ogniu łączy się w całość. Gdy gotowe, studzimy. Białko od żółci oddzielamy i bijemy kogel-mogel z cukrem i pianę ze szczyptą soli. Czekoladową masę wlewamy do żółtek, cały czas mieszając, dodajemy przesianą mąkę, a następnie ubitą pianę – partiami, by puszystości nie utraciła. Gotową masę przelewamy do nasmarowanej masłem formy i pieczemy przez około 15-min w 180 st. C Serwujemy z serkiem wymieszanym z marmoladą... w końcu to ostatki.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości