Gorąca czekolada z kardamonem na ostro
Składniki:
2 szklanki kakao w proszku (w zależności od potrzeby i gęstości czekolady)
2 szklanki mleka
1 zmiażdżone ziarno kardamonu
1 laska cynamonu
świeża, ostra papryczka
1 łyżeczka marmolady wiśniowej
Przygotowanie:
W mleku gotujemy papryczkę, kardamon i laskę cynamonu. Po kilku chwilach mleko przecedzamy i zmniejszamy ogień do minimum. Do mleka wsypujemy powoli kakao, wciąż mieszając. Podajemy z marmoladą na wierzchu lub obok - na łyżeczce.
Suflet z białej czekolady i brandy
Składniki:
4 żółtka
2 białka
2 tabliczki białej czekolady
50 ml brandy
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg rozpuszczonego masła
kilka mrożonych malin
3 łyżki mleka 3,2%
Przygotowanie:
Foremki do sufletu smarujemy masłem i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na parze, w misce, rozpuszczamy w mleku czekoladę i doprowadzamy do jednolitej gładkiej masy. Do masy delikatnie wlewamy żółtka i brandy, po chwili dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę kręcimy na parze. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Po ostygnięciu masy, łączymy wszystkie składniki i dodajemy maliny (ważne, by kręcić w jedną stronę). Wykładamy delikatnie do żaroodpornych naczyń i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy aż wyrośnie.
Karczoch pieczony w sosie oliwno - truflowym
Składniki:
4 karczochy z zalewy
gar startego twardego sera np. Carskiego
2 małe pomidory
gar czarnych oliwek
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
mały strąk chilli
łyżka czarnej pasty truflowej
1 pomidor
łyżka startego imbiru
kilka kropli soku z cytryny
szczypta brązowego cukru
czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Karczochy i pomidory rozkrawamy na pół. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do środka karczocha i obficie posypujemy serem. Wkładamy na ok. 15 minut do pieca. Mamy czas na ekspresowy dodatek - pomidorową salsę. Siekamy drobno pomidora, dodajemy utarty imbir, cukier, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i salsa gotowa. Przygotowujemy sos oliwno-truflowy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy czosnek, chilli, pastę truflową i posiekane oliwki, wszystko smażymy. Na sam koniec dodajemy zimne masło, by sos uzyskał gładką konsystencję. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Na środek talerza kładziemy serce z karczocha, dookoła polewamy pomidorową salsą.
Suflet czarny, jak smoła, z nutką ajerkoniaku
Składniki:
4 żółtka
1-2 białka
tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
1 szklanki cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
małpeczka ajerkoniaku (100 ml)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Mieszamy delikatnie i czekamy do roztopienia, następnie wolno dodajemy rozpuszczone masło i łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejny krok to 4 żółtka, które również wrzucamy do masy. Teraz rondelek zdejmujemy z ognia. Osobno ubijamy białko, w trakcie dodajemy cukier puder. Czas, by połączyć dwie masy, robimy to ostrożnie by białko nam się nie ścięło. Czekoladę delikatnie przelewamy do białka i łączymy. Naszą masą wypełniamy wysmarowane masłem sufletówki. Czekoladowy przysmak pieczemy 9 minut w temperaturze ok. 200 stopni do wyrośnięcia. Po upieczeniu polewamy go ajerkoniakiem i serwujemy z lodami.
Palce lizać!
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN