Materiał promocyjny

Kuchnia na poprawę nastroju

Jak sobie poprawić nastrój? O tym kucharze: Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak, którzy w kuchni Dzień dobry TVN przygotowali suflet z białej czekolady i brandy, gorąca czekoladę z kardamonem na ostro oraz karczocha pieczonego w sosie oliwno - truflowym.

Gorąca czekolada z kardamonem na ostro

Składniki:

2 szklanki kakao w proszku (w zależności od potrzeby i gęstości czekolady)

2 szklanki mleka

1 zmiażdżone ziarno kardamonu

1 laska cynamonu

świeża, ostra papryczka

1 łyżeczka marmolady wiśniowej

Przygotowanie:

W mleku gotujemy papryczkę, kardamon i laskę cynamonu. Po kilku chwilach mleko przecedzamy i zmniejszamy ogień do minimum. Do mleka wsypujemy powoli kakao, wciąż mieszając. Podajemy z marmoladą na wierzchu lub obok - na łyżeczce.

Suflet z białej czekolady i brandy

Składniki:

4 żółtka

2 białka

2 tabliczki białej czekolady

50 ml brandy

1/2 szklanki cukru pudru

10 dkg rozpuszczonego masła

kilka mrożonych malin

3 łyżki mleka 3,2%

Przygotowanie:

Foremki do sufletu smarujemy masłem i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na parze, w misce, rozpuszczamy w mleku czekoladę i doprowadzamy do jednolitej gładkiej masy. Do masy delikatnie wlewamy żółtka i brandy, po chwili dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę kręcimy na parze. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Po ostygnięciu masy, łączymy wszystkie składniki i dodajemy maliny (ważne, by kręcić w jedną stronę). Wykładamy delikatnie do żaroodpornych naczyń i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy aż wyrośnie.

Karczoch pieczony w sosie oliwno - truflowym

Składniki:

4 karczochy z zalewy

gar startego twardego sera np. Carskiego

2 małe pomidory

gar czarnych oliwek

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

mały strąk chilli

łyżka czarnej pasty truflowej

1 pomidor

łyżka startego imbiru

kilka kropli soku z cytryny

szczypta brązowego cukru

czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Karczochy i pomidory rozkrawamy na pół. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do środka karczocha i obficie posypujemy serem. Wkładamy na ok. 15 minut do pieca. Mamy czas na ekspresowy dodatek - pomidorową salsę. Siekamy drobno pomidora, dodajemy utarty imbir, cukier, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i salsa gotowa. Przygotowujemy sos oliwno-truflowy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy czosnek, chilli, pastę truflową i posiekane oliwki, wszystko smażymy. Na sam koniec dodajemy zimne masło, by sos uzyskał gładką konsystencję. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Na środek talerza kładziemy serce z karczocha, dookoła polewamy pomidorową salsą.

Suflet czarny, jak smoła, z nutką ajerkoniaku

Składniki:

4 żółtka

1-2 białka

tabliczka dobrej gorzkiej czekolady

1 szklanki cukru pudru

100 g rozpuszczonego masła

małpeczka ajerkoniaku (100 ml)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Mieszamy delikatnie i czekamy do roztopienia, następnie wolno dodajemy rozpuszczone masło i łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejny krok to 4 żółtka, które również wrzucamy do masy. Teraz rondelek zdejmujemy z ognia. Osobno ubijamy białko, w trakcie dodajemy cukier puder. Czas, by połączyć dwie masy, robimy to ostrożnie by białko nam się nie ścięło. Czekoladę delikatnie przelewamy do białka i łączymy. Naszą masą wypełniamy wysmarowane masłem sufletówki. Czekoladowy przysmak pieczemy 9 minut w temperaturze ok. 200 stopni do wyrośnięcia. Po upieczeniu polewamy go ajerkoniakiem i serwujemy z lodami.

Palce lizać!

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości