Materiał promocyjny

Rabarbar i boćwina

Kuchnię Dzień Dobry TVN oddaliśmy dziś w ręce Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Stek z łososia norweskiego w sosie rabarbarowo-waniliowym z chilli

Składniki:

2 filety z łososia

sól, świeżo mielony zielony pieprz

oliwa

kilka kropli octu malinowego

300 – 400 g rabarbaru

4 cebulki szalotki

pół szklanki cukru

laska wanilii

czerwone wino deserowe

1 ostra mała papryczka chilli

2 łyżki masła dobrego

Przygotowanie:

Łososia skropić octem i oliwą, a następnie oprószyć zielonym pieprzem i solą – odstawić na kilka chwil. Szalotkę drobno posiekać i zrumienić na maśle, dodać posiekany rabarbar, rozciętą laskę wanilii i zasypać cukrem. Dusić około 10 minut, aż powstanie coś na wzór konfitury. Zalać 1 szklanką wina i odparować, aż sos będzie gęsty. Łososia upiec w papilocie z folii aluminiowej w temperaturze 140-160 stopni, by był ścięty, ale soczysty. Podawać polany sosem z dodatkiem np. z grillowanymi zielonymi szparagami.

Kurze wątróbki smażone w botwince z pistacjami

Składniki:

30-40 dkg kurzych wątróbek

pęczek boćwiny

kilka łuskanych pistacji

jedna słodka cebula

20 ml octu winnego

2 łyżki cukru

200 ml bulionu warzywnego

łyżka dobrego masła

Przygotowanie:

Kurze żołądki czyścimy i odstawiamy do lodówki. Botwinę dzielimy na liście, łodygi i buraczki. Bulion w małym rondelku nastawiamy bulion połączony z octem i cukrem, a gdy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy do niego buraczki, a po 5 min łodygi i część liści, wyłączamy ogień i odstawiamy na 10 min. Wywar buraczany odcedzamy. Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy wątróbki, pistacje, pozostałe liście i zalewamy buraczanym wywarem. Chwilę dusimy. Aby danie miało lepszy efekt wizualny, możemy małą część liści odłożyć i wymieszać na końcu z gotowym już daniem.

Rabarbarowo–bananowy deser z kruszoną bezą i mascarpone

Składniki:

4 dojrzałe banany

6-8 małych bez

250 g mascarpone

Sok z jednej cytryny

Łyżeczka cukru wanilinowego

300 ml śmietany do ubicia

50 ml rumu

400 g rabarbaru

200 g cukru

10 słodkich truskawek

kilka listków mięty

kilka herbatników

20 dkg cukru żelującego

Przygotowanie:

Rabarbar drobno pokrojony zasypujemy cukrem i najlepiej na noc odstawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do rondelka, dodajemy truskawki, cukier żelujący i dusimy, aż powstanie gęsta konfitura. Dodajemy część mięty, gdy konfitura jest ciepła a resztę, gdy zimna. Banany miksujemy z sokiem z cytryny, łyżeczką cukru i rumem. Łączymy delikatnie z mascarpone. Bezy miksujemy na proszek, ale tak by zostały nam małe kawałki i dodajemy do mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą bananową. Podajemy w pucharkach przekładane konfiturą z rabarbaru, dekorujemy listkami mięty.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości