Chłodnik litewski z bryndzą
Składniki:
2 pęczki botwinki (liście i buraczki)
2 ogórki szklarniowe, starte na tarce o grubych oczkach
1 pęczek koperku, posiekany
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte
5 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
200 g kwaśnej śmietany 18 %
sól i pieprz
100 g sera bryndza
Przygotowanie:
Liście botwiny wypłukać i drobno pokroić. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody, dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z kawałkami bryndzy dodanymi do zupy.
Chłodnik z ogórków i avocado
Składniki:
1 ogórek szklarniowy, starty na tarce o grubych oczkach
1 avocado, starte na tarce o grubych oczkach
400 ml jogurtu greckiego (10 %)
sól i pieprz
2-3 łyżki koperku, posiekanego
Do podania:
300 g młodych ziemniaków
1 główka czosnku
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą ogórka, avocado, jogurt i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić przed podaniem. Można podać z młodymi ziemniakami z czosnkiem. Młode ziemniaki staranie umyć aby pozbyć się piasku. Czosnek obrać z łupin i razem z ziemniakami ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, podawać z chłodnikiem.
Makaron na zimno z polędwiczką wieprzową
Składniki:
7 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka przyprawy 5 smaków
4 ząbki czosnku, przeciśnięte
2 polędwiczki wieprzowe (około 300 g/szt.)
2 łyżki octu jasnego winnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
1 papryczka chilli, drobno pokrojona
sól
1 pęczek dymki, pokrojona w plasterki
400 g makaronu chińskiego
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą 5 łyżek oleju, przyprawę 5 smaków i czosnek. Otrzymaną marynatą dokładnie natrzeć polędwiczki, przykryć i odstawić do lodówki na godzinę, do marynowania. W dużej misce wymieszać ze sobą: ocet, sos sojowy, cukier, miód, 3-4 szczypty soli. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć i jeszcze ciepły wymieszać z sosem. Dodać cebulkę dymkę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię lub grilla, usmażyć polędwiczki z każdej strony około 2 minuty. Odstawić na około 5 min, następnie pokroić w plastry i serwować z makaronem.
Płaski szybki chleb
Składniki:
1,5 szklanki wody
20 g drożdży
500 g mąki pszennej
3-4 łyżki pszennej razowej (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
Nasiona oleiste np. czarnuszka, siemię lniane
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dolać wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min, do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 o C. Wyrośnięte ciasto przelać na natłuszczoną dużą blachę do pieczenia. Odstawić na kolejne 10 min do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15-20 min, w temperaturze 230 o C.
Mrożone czekoladowe banany
Składniki:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju słonecznikowego
3-5 bananów, pokrojonych w 2-3 cm kawałki
wykałaczki
1 szklanka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Na garnku z gotującą się wodą ustawić szklaną lub metalową miskę. Włożyć do niej połamaną na kawałki czekoladę, dolać łyżkę oleju. Podgrzewać mieszając aż czekolada się rozpuści. Kawałki bananów nabić na wykałaczki i zanurzyć w czekoladzie, następnie we wiórkach kokosowych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zamrażarki na minimum 2-3 godziny.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN