Jesienne torty. Ze śliwkami i kardamonem

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Dorotę i Annę Mysliwiec. Siostry przygotowały torty w jesiennej odsłonie. Co powiecie na tort brownie ze śliwkami i kardamonem lub wytrawny tort marchewkowy?

Tort karmelowy

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

130 g maki pszennej tortowej

60 g kakao

8 jajek – oddzielnie białka i żółtka

200 g cukru

Krem śmietankowy:

750 g serka mascarpone

600 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

Karmel:

puszka gotowej masy krówkowej lub ok 400 ml domowego karmelu solonego

prażone orzeszki w karmelu lub 100 g posiekanych i uprażonych orzechów

cukier, woda

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem jak do bezy. Gdy będą sztywne dodawać po jednym żółtku do masy. Mąkę i kakao przesiać razem i w trzech turach połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką, żeby nie stracić napowietrzenia. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować i nie wysypywać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C na 35 minut. Patyczek powinien być suchy. Stygnie w blaszce. Wszystkie składniki kremu wrzucić do garnka /miski i miksować mikserem do uzyskania puszystej, w miarę sztywnej masy do przekładania.

Karmel: uprażyć orzechy na suchej patelni lub w piekarniku. W rondelku ugotować karmel (kilka łyżek cukru zalać taką samą ilością wody i gotować do uzyskania bursztynowej barwy, uważać żeby nie spalić i nie mieszać w trakcie mieszania). Gorącym karmelem zalać uprażone orzeszki. Po wystygnięciu pokruszyć.

Nasączenie: kawa + whisky lub rum + cukier puder. Proporcje do ponczu wg uznania.

Przekroić biszkopt na 3 blaty i układać po kolei składniki: biszkopt, nasączenie, krem śmietankowy, karmel solony / masa krówkowa, orzeszki w karmelu. Dla urozmaicenia można do kremu wkroić banany, gruszkę lub figi w karmelu.

Tort marchewkowy

Składniki:

4 jajka

400 g cukru muscovado (lub zwykły)

300 ml oleju

400 g marchewki startej na małych oczkach

150 g orzechów włoskich pokruszonych

200 g ananasa z puszki posiekanego w kostkę

100 g wiórków kokosowych

400 g mąki

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

Krem:

250 g serka mascarpone

250 g serka do smarowania

200 g cukru pudru

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Jak już będzie puszysta cienkim strumieniem wlewać olej ciągle ubijając. Następnie dodać marchewkę, orzechy, ananasa i wiórki i wymieszać. Pozostałe suche składniki przesiać i delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą jajeczno-marchewkową. Wylać do blaszki 24 cm. Piec 80 minut w 150 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty i przekładać kremem. Krem: Utrzeć wszystkie składniki mikserem i przekładać warstwy nie za grubą ilością masy. Smak kremu można dowolnie modelować ilością serka Twój smak i cukru. Im więcej serka tym bardziej słonawy posmak.

Tort czeko-brownie z kawą kardamonem i śliwkami

Składniki:

Spody brownie:

500 g gorzkiej czekolady

500 g masła

400 g cukru

4 szczypty soli

350 g jajek

200 g mąki

Masa kawowa:

1,5 szklanki śmietanki kremówki

1/3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1/3 szklanki mąki

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

750 g serka mascarpone

Śliwki w kardamonie:

¾ kg śliwek węgierek

½ szklanki cukru (lub więcej, wg uznania)

Pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić z masłem, nie zagotowywać i nie przegrzać (optymalna temperatura to 45 stopni), najlepiej na najniższym ogniu ciągle mieszając. W oddzielnej misce roztrzepać lekko rózgą jajka z cukrem i solą. Nie ubijać, chodzi tylko o połączenie składników na jednolitą masę. Następnie połączyć masę czekoladową z masą jajeczną najlepiej ręczną rózgą. NA końcu dodać mąkę. Podzielić masę na 4 części i wypiekać po 16 minut w temperaturze 160 st. Masa: mąkę z cukrem i kawę wymieszać w rondelku z grubym dnem, zalać mlekiem i śmietaną roztrzepać rózgą i zagotować budyń kawowy. Cały czas mieszać, na średnim ogniu, bo masa lubi się przypalać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i ucierać mikserem aż masa ostygnie, To pozwala uniknąć kożucha budyniowego. Gry masa budyniowa ostygnie połączyć ją z mascarpone. Ilość mascarpone można zwiększyć, wtedy nuta kawy będzie łagodniejsza. Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Przesmażyć z cukrem i kardamonem na patelni. Nie smażyć zbyt długo, żeby śliwka nie straciła jędrności. Ostudzić. Blaty brownie przekładać kremem kawowym i na kremie układać przestudzone kawałki śliwek z kardamonem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości