Dania z serca dżungli: frykadele i aceh curry

Ricky Padli był przewodnikiem po dżungli. Jego wioska leżąca w Sumatrze liczy tylko 500 osób. Tam spotkał Katarzynę Nowak i jej męża, którzy posiadają własna restaurację. Przewodnik zdradził im, że jego marzeniem jest zobaczenie Europy. Postanowili go tu sprowadzić. Został kucharzem w ich restauracji. Co zaskoczyło go najbardziej w egzotycznym dla niego kraju? Czy chce zostać w Europie? Ricky i Katarzyna pojawili się w kuchni Dzień Dobry TVN, gdzie przygotowali: sambal z anchovis, tepeh i jajkiem, Ziemniaczane frykadele oraz aceh curry.

Sambal z anchovis, tepeh i jajkiem- typowy lunch sumatrański

Składniki:

Chilli

Cebula

Czosnek

Tempeh

Suszone anchovis

Jajka

Pomidory

Olej

Kolendra świeża

Sól

Przygotowanie:

Blendujemy chili, cebule i czosnek następnie rozgrzewamy olej i smażymy tempeh w kostkach (wyciągamy i osuszamy na papierze) to samo robimy z suszonymi rybkami i jajkami.

Wylewamy olej i na 2 łyżkach świeżego oleju przez 10 minut dusimy zblendowane wcześniej składniki i dodajemy pokrojone pomidory.

Po 15 minutach dodajemy wcześniej usmażone jajka, rybki i tempeh, podajemy posypane świeżą kolendrą i ryżem.

Ziemniaczane frykadele

Składniki:

Cebula

Ziemniaki

Jajko

Olej

Świeża kolendra

Ogórek zielony

Przygotowanie:

Smażymy kawałki ziemniaków i cebuli na oleju, zostawiamy do odsączenia na ręczniku papierowym.

Po ostudzeniu zgniatamy razem ze świeżą kolendrą, formujemy klopsiki i smażymy na oleju.

Serwujemy ze świeżym ogórkiem pokrojonym w plastry.

Aceh Curry (Pólnocna Sumatra)

Składniki:

Czosnek

Cebula

Kurkuma

Gałka muszkatołowa

Cynamon

Kolendra w ziarnach

Kardamon zielony

Anyż gwiazdkowy

Olej kokosowy

Mleko kokosowe

Trawa cytrynowa

Galangal

Limeta kaffir

Pomidorki cherry

Kurczak z kością (udka)

Krewetki

Przygotowanie:

Blendujemy: uprażone ziarna kolendry, cebulę, czosnek, kurkumę, gałkę muszkatołową i galangal.

Po zblendowaniu na małej ilości oleju smażymy wcześniej zmiksowane składniki po 5 minutach dodajemy kurczaka i pomidory i dusimy.

Po około 15 minutach dodajemy mleko kokosowe i wodę liście limety, cynamon, trawę cytrynową, kardamon i anyż gwiazdkowy czekamy następne 15 minut.

Dodajemy surowe krewetki po 5 minutach danie jest gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości