Łosoś confit
Składniki:
1 kg łososia
25 g soli
25g cukru
20 g koperku
1 skorka z cytryny
Przygotowanie:
Łososia trzeba sprawić, usunąć ości, zamarynować na 1 h.
Jogurt wasabi
Skłądniki:
150 g jogurtu naturalnego
25 g pasta z wasabi
Sok z cytryny
Pieprz Cayenne do smaku
Sól
2 listki żelatyny
Marynowane ogórki
Składniki:
100 g ogórka zielonego
2 g soli
60 ml octu winnego
Przygotowanie:
Marynować przez 30 minut
Kurz z zielonej herbaty matcha
Składniki:
100 g Malto
10 g liofilizowanej zielonej japońskiej herbaty matcha
Przygotowanie:
Wymieszać wszystko razem.
Schab z dzika
Przygotowanie:
Schab wyczyścić, wyporcjować,
Bulion z cebuli:
Składniki:
10 kg białej cebuli
10 lit wody
Przygotowanie:
Cebule pokroić, zalać wodą i gotować aż odparuje do 1 litra.
Tapiocę wypłukać w wodzie i gotować 10 minut do uzyskania przezroczystej konsystencji kulki.
Marynowane cebulki
Składniki:
300 ml ciemnego piwa
100 ml miodu akacjowego
Przygotowanie:
Cebulki obrać, ugotować we wrzątku aż zmięknie, następnie zalać ciepła marynatą.
Olej rozmarynowy
Składniki:
400 g rozmarynu świeżego
400 g natki pietruszki
400 g oliwy
Przygotowanie:
Blanszować wszystko w wrzątku aż zmięknie. następnie odcisnąć wodę i umieścić w thermomixie na 100st.c na 15 minut dolewając oliwę.
Deser z pigwy
Składniki:
purre z pigwy
galaretka z miodu pitnego (miód z gotowania pigwy)
wafelek z kardamonu
lody z miodu wędzonego.
posypka miodowa
cztery kawałki pigwy
sos kardamonowo-waniliowy
Sos kardamonowo-waniliowy
Składniki:
śmietana 36% 500 mil
cukier brązowy 90 g
żółtka 4 sztuki
laska wanilii 1 sztuka
laska cynamonu 1 sztuka
kardamon 10 g
gwiazdki anyżu 2 sztuki
listki żelatyny 1,5 sztuki
Przygotowanie:
Śmietanę z kardamonem, wanilią, anyżem, cynamonem gotujemy zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito. Żółtka z cukrem ucieramy, wlewamy do gotującej śmietany, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę.
Galaretka z miodu
Składniki:
miód trójniak 200 ml
2 listki żelatyny
Przygotowanie:
Miód gotujemy odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę.
Wafelek kardamon
masło 100 g
mąka pszenna100 g
kardamon 20 g
cukier kryształ 100 g
sok z pomarańczy 100 mil
Wszystkie składniki mieszamy razem, odstawiamy do lodówki na 1 h. Rozprowadzamy bardzo cienką warstwę na matę silikonową. Temp. piekarnika 180 stopni.
Lody z miodu wędzonego
Składniki:
mleko 300 mil
śmietana 36 % 250 mil
miód wędzony 125 g
cukier kryształ 30 g
żółtka 7 sztuk
glukoza 60 g
Przygotowanie:
Mleko, śmietanę, glukozę gotujemy. Cukier, miód, żółtka ucieramy i wszystko razem mieszamy .
Posypka miodowa
Składniki:
cukier kryształ 325 g
miód 50 g
glukoza 125 g
woda 60 g
soda 15 g
Przygotowanie:
Cukier, miód, glukozę, wodę gotujemy, zdejmujemy z ognia łączymy z sodą energicznie mieszając. Wylewamy na matę silikonową .
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN