Kotlety wieprzowe z fasolą i botwiną
Składniki:
6 kotletów wieprzowych
rozmaryn
Przyprawa uniwersalna Kucharek
czarny pieprz
Przygotowanie:
Kotlety nacieramy czarnym pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek. Kotlety smażymy na patelni z jednej strony a następnie wkładamy do piekarnika na 10 minut.
400 g fasoli białej z puszki
1 pęczek botwinki
1 ząbek czosnku
1 cebula
200 ml śmietany
100 g szynki
Majeranek
koperek
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny
Przygotowanie:
Liście botwiny parzymy w gorącej wodzie, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na oleju przesmażamy czosnek na złoty kolor . Do aromatycznego oleju dodajemy pokrojoną szynkę, cebulę, chwilę smażymy i dodajemy fasolę. Delikatnie podgrzewamy aby fasola nam nie zmieniła wyglądu. Doprawiamy przyprawą uniwerslną Kucharek smak wiosny, czarnym pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy śmietanę. Chwilę trzymamy na ogniu i łączymy z liśćmi botwiny. Gotowe kotlety wieprzowe z sosem zbliżonym do... barszczu ukraińskiego. Kotlety podajemy polane sosem i suto zsypane koperkiem.
Stroganow z wieprzowiny, boczniaków i ogórków małosolnych
Składniki:
500 g polędwiczki
4 ogórki małosolne
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka masła
100 ml śmietany
Przyprawa uniwerslna Kucharek
Pieprz czarny
Papryka w proszku
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry a następnie w cienkie paski. Boczniaki smarujemy oliwą, posypujemy plasterkami czosnku i wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni. Boczniaki muszą się przyrumienić. Na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka na lekko złoty kolor. Zdejmujemy cebulę z patelni a na pozostały tłuszcz kładziemy pokrojone mięso. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek, papryką w proszku i czarnym pieprzem. Chwilę smażymy, dodajemy masło. Teraz pora na smietanę, musztardę i natkę pietruszki. Na koniec potargane, podrumienione boczniaki. Stroganowa posypujemy ogórkami małosolnymi pokrojonymi w plastry.
Młoda kapusta nabita farszem
Składniki:
1 młoda kapusta
500 g młodych ziemniaków
1 świeża papryka
1 pęczek młodej marchewki
2 młode selery
1 cukinia
2 młode pory
3 łyżki kaszy manny
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Rosół warzywny Kucharek
Czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach i wstawiamy na sitko . Kapustę gotujemy w wodzie i rozdzielamy ją na pojedyńcze liście. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Warzywa pozostałe kroimy w cienkie paski. Do ziemniaków dodajemy warzywa pokrojone, cebulę. Jeszcze kasza manna, przyprawa uniwersalna Kucharek. W liście kapusty zawijamy porcje powstałego farszu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewamy wodą i dodajemy rosół warzywny Kucharek. Dusimy około 40 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN