Nie masz pomysłu na obiad? Jeżeli tak, wypróbuj przepis na makaron cannelloni, który na pewno zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie.
W kuchni Dzień Dobry TVN - przepisy na zdrowe słodkości przedstawiła Iwona Zasuwa - blogerka, muzyk, pedagog i autorka książki "Smakoterapia".
Wyjątkowe przepisy na pizzę. Co powiecie na pizzę gryczaną z burakami, wołowiną i kiszonymi ogórkami lub na pizzę z jarmużem, papryką i boczniakami? Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Andrzej Polan udowodnił, że pizza niejedno ma imię :)
Pizza to danie znane praktycznie na całym świecie. Jest niezwykle smaczna, dzięki czemu lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Przyrządzenie prawdziwej włoskiej pizzy wymaga jednak kierowania się pewnymi wytycznymi. Co więc należy zrobić, by móc cieszyć się klasycznym smakiem prosto ze słonecznej Italii?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Cristinę Castese, która przygotowała pizzę. Na naszym stole pojawiła się klasyczna margherita, pizza z włoską szynką prosciutto, pizza z pieczarkami oraz pizza bezglutenowa. Od czasu do czasu, a tym bardziej w ferie zimowe, warto pozwolić dzieciom na małą rozpustę. Smacznego!
Ciasto marchewkowe, marchewki karmelizowane i zupa marchewkowa- poznajcie marchewkowe przepisy Piotra Kucharskiego.
Obok pizzy margherity, pizza pepperoni jest najbardziej znaną pozycją w menu każdej pizzerii. Swą nazwę zawdzięcza ostrej kiełbasie wieprzowej lub wołowej, wykorzystanej w przepisie. Pozostałe składniki pizzy to oczywiście ser i sos pomidorowy, czasem dodawane są także oliwki, czerwona papryka i cebula.
Podobno nie ma na świecie mężczyzny, który oparłby się soczystemu stekowi. Może więc podać go podczas walentynkowej kolacji? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przyrządził trzydaniową kolację, której zjedzenia nie odmówi żaden facet: zupę krwawa merry, stek i mus czekoladowy. Piotr twierdzi, że na zrobienie tych dań wystarczy 45 minut, więc nie zabraknie czasu na fryzurę i makijaż ;)
Jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym? Zastanawiasz się, czy lepsza będzie jej słodka wersja, czyli sałatka z serem pleśniowym i winogronami, czy bardziej wytrawna sałatka z serem pleśniowym i kurczakiem? Poznaj nasze przepisy i zobacz, która sałatka bardziej ci zasmakuje!
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała ragu' alla bolognese oraz spaghetti alla carbonara.
Pączki z dziurką Patrycji Jaskólskiej i Kamili Mroczkowskiej są przepyszne. Udowodniły to w kuchni Dzień Dobry TVN. Niektóre pączki były polane lukrem przygotowanym z zaskakujących składników.
Dziś "Tłusty Czwartek". Dlatego w naszej kuchni nie mogło zabraknąć pączków! Przygotował je Brat Salezy, franciszkanin, kucharz z klasztoru na Górze św. Anny. Odwiedził nas także ks. Andrzej Hanich- autor książki kulinarnej zawierającej 2200 przepisów! Zobaczcie, jak udało mu się je zebrać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje urzęduje Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik z okazji tłustego czwartku przygotował dla nas tradycyjne pączki i faworki. Co lubicie bardziej? Pączki czy faworki? I czy robicie je własnoręcznie? :)
Dziś "Tłusty czwartek". W kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowywały pączki i faworki. A Wy, robicie sami, czy kupujecie?
Andrzej Polan przygotował w kuchni dzień Dobry TVN chrust i pączki według przepisu swojej mamy. Były pyszne!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował otulone zimowe potrawy, między innymi roladę ziemniaczaną, smażonego pora, a na deser jabłko w cieście.
Kiedy nie masz pomysłu na przygotowanie smacznego posiłku, postaw na zdrową sałatkę z rukolą i gruszką. Zachwyci Twoje kubki smakowe, a przy okazji będzie świetnym źródłem witamin, które są bardzo potrzebne w okresie jesienno-zimowym.
Spaghetti z krewetkami i czosnkiem, spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym czy spaghetti z krewetkami i szpinakiem to tylko kilka z wielu niezliczonych sposobów przygotowania spaghetti z krewetkami. Chciałbyś przygotować spaghetti z krewetkami, ale nie wiesz od czego zacząć? Poznaj smaczne, szybkie i proste przepisy na spaghetti z krewetkami koktajlowymi.
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim nie smakowałaby tak dobrze, gdyby nie ciasto listkowe. Jego przygotowanie jest czasochłonne i wymaga doświadczenia w gotowaniu, dlatego dobrą wiadomość stanowi fakt, że gotowe ciasto francuskie można nabyć w niejednym sklepie. Kupno szpinaku również nie powinno być problemem, szczególnie, że można użyć mrożonych listków.
Frytki idealne, babka ziemniaczana i puree ziemniaczane. Poznajcie przepisy Piotra Kucharskiego na dania z ziemniaka.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował potrawy bazujące na kaszy gryczanej. Pan Jakub pokazał między innymi, jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej, który jest świetną alternatywą od popcorny z kukurydzy.
Karkówka z warzywami, indyk pieczony w majonezie, zupa serowa, surówka z cykorii i ciasto czekoladowe bez mąki - takimi specjałami uraczyła nas dziś Dorota Wellman. Jednak to nie wykwintne dania są zdaniem Doroty gwarantem udanego spotkania towarzyskiego.
Hummus i mus czekoladowy - poznaj szybkie i łatwe przepisy na hummus z konfitowaną jagnięciną, talerz obfitości z tempeh, sałatkę z jarmużu, sałatkę z pora i mus czekoladowy z ciecierzycy.
Buraki są bardzo zdrowe, dlatego poprosiliśmy Andrzeja Polana, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować pyszne dania, w którym to warzywo jest jednym z głównych składników. Mogliśmy spróbować: bigosu z buraków, burakkury i rosołu z burakami.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni śląskiej przedstawiła zwyciężczyni piątej edycji programu "Masterchef" - Magda Nowaczewska. Jak i ile czasu gotować kluski śląskie?
Kuchnia japońska jest bardzo zróżnicowana. Znajdziemy w niej potrawy podawane na surowo, gotowane, grillowane, smażone, marynowane, mnóstwo dań z ryb oraz z ryżu. Bardzo dużą popularnością cieszą się zupy, m.in. zupa miso.
W Tłusty Czwartek można jeść pączki i faworki do woli. Mistrzynie kulinarnych słodkości - Beata i Anna Kartowicz - przeniosły nas w świat „ostatkowej rozpusty”!
W studiu Dzień Dobry TVN przepisy na słodycze, którymi w czasie karnawału raczą się Włosi, zaprezentował Bartek Kieżun - dziennikarz i bloger kulinarny.
Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w Dzień Dobry TVN w Tłusty Czwartek pączki z galaretką malinową oraz obwarzanki z białym serem, miodem i cynamonem. Palce lizać!
Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem. Ale, by pościć trzeba najpierw się troszkę nagrzeszyć. My zatem grzeszymy. A do grzechu namówiliśmy Darię Ładochę. Muffinowe pączki z sosem toffee i orzechami w miodzie, serowe oponki oraz florentynkę porzeczkową.