Dziś "Tłusty Czwartek". Dlatego w naszej kuchni nie mogło zabraknąć pączków! Przygotował je Brat Salezy, franciszkanin, kucharz z klasztoru na Górze św. Anny. Odwiedził nas także ks. Andrzej Hanich- autor książki kulinarnej zawierającej 2200 przepisów! Zobaczcie, jak udało mu się je zebrać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje urzęduje Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik z okazji tłustego czwartku przygotował dla nas tradycyjne pączki i faworki. Co lubicie bardziej? Pączki czy faworki? I czy robicie je własnoręcznie? :)
Dziś "Tłusty czwartek". W kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowywały pączki i faworki. A Wy, robicie sami, czy kupujecie?
Andrzej Polan przygotował w kuchni dzień Dobry TVN chrust i pączki według przepisu swojej mamy. Były pyszne!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował otulone zimowe potrawy, między innymi roladę ziemniaczaną, smażonego pora, a na deser jabłko w cieście.
Kiedy nie masz pomysłu na przygotowanie smacznego posiłku, postaw na zdrową sałatkę z rukolą i gruszką. Zachwyci Twoje kubki smakowe, a przy okazji będzie świetnym źródłem witamin, które są bardzo potrzebne w okresie jesienno-zimowym.
Spaghetti z krewetkami i czosnkiem, spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym czy spaghetti z krewetkami i szpinakiem to tylko kilka z wielu niezliczonych sposobów przygotowania spaghetti z krewetkami. Chciałbyś przygotować spaghetti z krewetkami, ale nie wiesz od czego zacząć? Poznaj smaczne, szybkie i proste przepisy na spaghetti z krewetkami koktajlowymi.
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim nie smakowałaby tak dobrze, gdyby nie ciasto listkowe. Jego przygotowanie jest czasochłonne i wymaga doświadczenia w gotowaniu, dlatego dobrą wiadomość stanowi fakt, że gotowe ciasto francuskie można nabyć w niejednym sklepie. Kupno szpinaku również nie powinno być problemem, szczególnie, że można użyć mrożonych listków.
Frytki idealne, babka ziemniaczana i puree ziemniaczane. Poznajcie przepisy Piotra Kucharskiego na dania z ziemniaka.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował potrawy bazujące na kaszy gryczanej. Pan Jakub pokazał między innymi, jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej, który jest świetną alternatywą od popcorny z kukurydzy.
Karkówka z warzywami, indyk pieczony w majonezie, zupa serowa, surówka z cykorii i ciasto czekoladowe bez mąki - takimi specjałami uraczyła nas dziś Dorota Wellman. Jednak to nie wykwintne dania są zdaniem Doroty gwarantem udanego spotkania towarzyskiego.
Hummus i mus czekoladowy - poznaj szybkie i łatwe przepisy na hummus z konfitowaną jagnięciną, talerz obfitości z tempeh, sałatkę z jarmużu, sałatkę z pora i mus czekoladowy z ciecierzycy.
Buraki są bardzo zdrowe, dlatego poprosiliśmy Andrzeja Polana, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować pyszne dania, w którym to warzywo jest jednym z głównych składników. Mogliśmy spróbować: bigosu z buraków, burakkury i rosołu z burakami.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni śląskiej przedstawiła zwyciężczyni piątej edycji programu "Masterchef" - Magda Nowaczewska. Jak i ile czasu gotować kluski śląskie?
Kuchnia japońska jest bardzo zróżnicowana. Znajdziemy w niej potrawy podawane na surowo, gotowane, grillowane, smażone, marynowane, mnóstwo dań z ryb oraz z ryżu. Bardzo dużą popularnością cieszą się zupy, m.in. zupa miso.
W Tłusty Czwartek można jeść pączki i faworki do woli. Mistrzynie kulinarnych słodkości - Beata i Anna Kartowicz - przeniosły nas w świat „ostatkowej rozpusty”!
W studiu Dzień Dobry TVN przepisy na słodycze, którymi w czasie karnawału raczą się Włosi, zaprezentował Bartek Kieżun - dziennikarz i bloger kulinarny.
Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w Dzień Dobry TVN w Tłusty Czwartek pączki z galaretką malinową oraz obwarzanki z białym serem, miodem i cynamonem. Palce lizać!
Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem. Ale, by pościć trzeba najpierw się troszkę nagrzeszyć. My zatem grzeszymy. A do grzechu namówiliśmy Darię Ładochę. Muffinowe pączki z sosem toffee i orzechami w miodzie, serowe oponki oraz florentynkę porzeczkową.
Tłusty czwartek bez cukru? Do tego namawia Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zdrowe słodycze. Co powiecie na pączki, ale pieczone. Sernik jaglany, ciasto czekoladowe bez mąki czy domową, chrupiącą czekoladę?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kluski śląskie. Co powiecie na kluski z dynią soczewicą i jogurtem lub z wołowiną i ogórkiem kiszonym?
Jeśli karnawał, to tylko w Wenecji! W kuchni Dzień Dobry TVN włoskie przysmaki karnawałowe przygotowała Cristina Catese. Poznajcie jej przepisy na wątróbkę, tuńczyka z ziemniakami i zaletti. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz nieco skłócony duet "Reakcji łańcuchowej" :) Aneta i Piotr proponują zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy, między innymi ciasteczka owsiane na drugie śniadanie, a na obiad spaghetti pełnoziarniste z pesto z liści kalarepki.
Wołowina po seczuańsku wyróżnia się ostrym smakiem. Przepisy na to danie nierzadko uwzględniają chilli w płatkach lub świeżą papryczkę. Aby złagodzić ostry smak, wołowina po seczuańsku przyrządzana jest z warzywami.
Nieodzowne w czasie karnawału. Smaczne, puszyste, ale i bardzo kaloryczne. Powinny być cieniutkie i delikatne. Skąd pochodzą faworki? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Maciej Nowaka.
Pierwszego Dnia Wiosny nie mogło zabraknąć w Dzień Dzień Dobry TVN wiosennej kuchni.
W dzisiejszym programie zaprezentowaliśmy, jak zaparzyć kawy: espresso i rola baristy. Specjalnie dla nas opowiedział o tym Marcin Rusnarczyk, który jest Mistrzem Polski Baristów.
Piotr Soliwoda, szef kuchni "Smaki Warszawy" proponuje przygotować - na smaczny początek tygodnia - Małże Świętego Jakuba na szpinaku, Wątróbkę drobiową na gruszce ze szczawiem w sosie z czarnego bzu, Figi zapiekane zabajone oraz Kwiaty cukinii w cieście piwnym.
Temperatury mamy prawdziwie śródziemnomorskie, dlatego też w naszej kuchni Matteo Brunetti, finalista VI sezonu MasterChef , przygotował dania sycylijskie. Poznajcie jego przepisy na: polpettine di tonno, pasta alla norma i paste di mandorla siciliane!
Joseph "Józek" Seeletso proponuje przepis na: tartę ze szparagami z mascarpone i oscypkiem, grillowanego kurczaka z pieczonymi szparagami i dressingiem z mango oraz sałatkę z surowych szparagów z kaparami i dressingiem miętowym.