Zobacz też: Cukrzyca. Rodzaje, objawy, powikłania. Jak wygląda życie z cukrzycą? >>>
Dobrym pomysłem na śniadanie dla cukrzyka jest kanapka z ciemnego pieczywa z chudym serem i warzywami. Dla cukrzyków będących zwolennikami słodkich śniadań polecana jest m.in. owsianka z owocami.
Śniadanie dla cukrzyka - dlaczego jest ważne?
Cukrzyca to choroba metaboliczna, która objawia się zwiększonym poziomem cukru we krwi. Tak samo jak w przypadku zdrowych osób, również dla diabetyków bardzo ważna jest dieta. Śniadanie dla cukrzyka jest źródłem energii i składników odżywczych potrzebnych do pracy fizycznej i umysłowej. To, co diabetyk je zaraz po obudzeniu się nie może zwiększać nadmiernie glikemii poposiłkowej. Aby było to możliwe, śniadanie cukrzyka powinno składać się z właściwie dobranych produktów, wyróżniających się odpowiednim składem, wartością odżywczą i indeksem glikemicznym.
Zobacz też: Otyłość zwiększa ryzyko powstawania nowotworów złośliwych! >>>
Zanim jednak padnie odpowiedź na pytanie: co na śniadanie dla cukrzyka , warto wyjaśnić, że cukrzyca cukrzycy nie jest równa. Wyróżnia się cukrzycę, w której uszkodzenie trzustki spowodowane przez proces chorobowy sprawia, że organ ten przestaje produkować insulinę. Cukrzyca typu 2 również wiązana jest z uszkodzeniem trzustki, jednak w tym przypadku insulina jest produkowana. Jej wydzielanie jest zdecydowanie za niskie, gdy we krwi jest zbyt dużo glukozy. Wymienić należy również cukrzycę ciążową, która jest efektem zmian hormonalnych. Śniadanie dla osób chorych na cukrzycę typu 1 jest podobne do tego podawanego chorym z cukrzycą typu 2 oraz do śniadania dla cukrzyka w ciąży .
Śniadanie dla cukrzyka - co jeść, a z czego zrezygnować?
Zarówno śniadanie dla cukrzyka typu 1, jak i typu 2 powinno stanowić źródło 20 - 25 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jednym z produktów polecanych na śniadania dla cukrzyków jest ciemne pieczywo wyróżniające się niskim indeksem glikemicznym. Jego składnikiem są często nasiona np. siemienia lnianego i otręby, które wzbogacają chleb w błonnik pokarmowy ważny dla diabetyków, ponieważ reguluje wydzielanie insuliny. Wykazano, że podwojenie zalecanej dawki błonnika w diecie cukrzyka prowadzi do obniżenia glikemii o 10 proc.
Przygotowując śniadanie dla cukrzyka, warto wykorzystywać przepisy, które nie uwzględniają białego pieczywa, pełnotłustego nabiału, serka topionego, majonezu, słodzonych jogurtów, koktajli mlecznych czy mleka zagęszczonego. Ponadto cukrzykom nie polecane są na śniadanie (i każdy inny posiłek) kanapki z salcesonem, tłustymi kiełbasami, boczkiem, salami, smalcem i słoniną.
Zobacz też: Dieta w ciąży - podstawowe informacje. Czy dieta dla ciężarnej musi być restrykcyjna? >>>
Ciemne pieczywo cukrzycy mogą przygotować z chudym serem, najlepiej twarogowym. Dodatkiem do takiej kanapki mogą być warzywa, przede wszystkim te o ograniczonej zawartości węglowodanów (np. cykoria, ogórki, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, szparagi, szpinak, brokuły, szczaw, pomidory, kalarepa, kalafior). W miarę możliwości warzywa warto serwować w formie surowej.
Śniadanie dla cukrzyka można przygotować, wykorzystując przepisy uwzględniające owoce, takie jak arbuzy, agrest, cytryny, borówki, grejpfruty, jabłka, poziomki, jeżyny, truskawki, żurawiny. Wszystkie wymienione owoce mają niską zawartość węglowodanów (nie więcej niż 10 proc.).
Każdy diabetyk powinien zwracać uwagę nie tylko na to, co ma na talerzu, równie istotna jest częstotliwość spożywania posiłków. Dlatego tak samo jak pierwsze śniadanie, ważne jest drugie śniadanie dla cukrzyka.
Przykładowe śniadanie dla cukrzyka
Diabetycy wbrew pozorom mogą wybierać spośród wielu pomysłów na śniadanie. Nie muszą każdego dnia jeść kanapki z ciemnego pieczywa z chudym serem i warzywami. Dobrym pomysłem dla cukrzyka na śniadanie będzie:
· sałatka z kurczaka
Do jej przygotowania potrzebne jest 50 g udka indyka pieczonego z ziołami w piekarniku. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do miski i następnie dodać do niego kilka listków sałaty lodowej i 50 g krążków z papryki czerwonej. Po wymieszaniu wszystkich składników, sałatkę skropić sokiem z cytryny i wlać do niej 1 łyżkę oleju rzepakowego.
· owsianka z porzeczkami
W garnku rozpuścić 1/4 szklanki brązowego cukru, gdy ten się już rozpuści, dodać porzeczki i gotować ok. 20 minut. Gdy owoce zaczną się rozpadać, garnek zdjąć z ognia, a owoce przetrzeć przez metalowe sito. Powstały mus zblendować z 1/2 szklanki surowych płatków owsianych. Owsiankę podawać z prażonymi płatkami kokosa (2 łyżki) i łyżką zarodków pszennych.
· owsianka z malinami i jagodami
Maliny (100 g), jagody (100 g), płatki owsiane (pół szklanki) i jogurt (370 g) zblendować. Powstały mus wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z dodatkiem całych malin (1 łyżka) i jagód (1 łyżka).
· pasta kanapkowa z łososia
Do przygotowania pasy na 4 kromki ciemnego chleba potrzebne są 4 ząbki czosnku, które należy przekroić wzdłuż, posmarować oliwą (1 łyżka na wszystkie potrzebne ząbki czosnku) i piec, aż czosnek stanie się miękki. Następnie upieczony i obrany czosnek trzeba zblendować z awokado (1 sztuka) i łososiem (100 g).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN