Można się domyślić, że kaloryczność diety kobiety w ciąży wzrośnie. Jednak nie chodzi o podwajanie ilości spożywanych posiłków, gdyż niekiedy dzienne zapotrzebowanie wzrasta wyłącznie o 300 kcal. Dieta kobiety w ciąży przede wszystkim musi dostarczyć niezbędną pulę składników odżywczych potrzebnych jej i dziecku.
>>>Zobacz: Ile powinno ważyć dziecko w poszczególnych tygodniach ciąży?
Dieta w ciąży - świadome żywienie czy restrykcyjny plan
Dieta ciężarnej to bardzo ważny element dla zarówno dla matki, jak i płodu. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w trakcie każdego trymestru wzrasta, dlatego odpowiednia podaż składników stanowi podstawę jakościowego jadłospisu.
Najważniejszy jest dobór odpowiedniej ilości kalorii. Zazwyczaj zapotrzebowanie na energię wzrasta o ok. 300 - 700 kcal w zależności od tego, ile kobieta przytyje. Warto dokładnie kontrolować tę kwestię, gdyż najważniejsze jest nie dopuścić do niedoborów żywieniowych.
Dieta w ciąży nie ma być restrykcyjna, tylko jakościowa. Chodzi tutaj o różnorodność wyrobów, które poza dostarczaniem całej puli witamin i składników mineralnych, nie spowodują zaburzeń w pracy jelit kobiet, a tym samym nie obciążą płodu.
Obalamy mity - dieta dla ciężarnej
W Internecie można znaleźć cały szereg mitów na temat diety ciężarnej. Przyjrzyjmy się im z bliska:
Nie wolno pić mleka
To zależy. Jeśli kobieta dobrze toleruje wyroby mleczne, tj. sprawnie metabolizuje i nie odczuwa dolegliwości związanych z nietolerancją laktozy, odstawienie mleka nie jest wymagane. W innych wypadkach, odstawiając mleko, rezygnujemy z dobrego źródła białka i wapnia.
Odstaw cukry
Kobiety ciężarne bardzo często borykają się z zaburzeniami w poziomie glukozy. Dieta cukrzycowa dla kobiety ciężarnej nie powinna jednak wykluczać spożycia węglowodanów. To podstawowe źródło energetyczne, które należy dostarczyć do organizmu matki i dziecka. Warto jednak wybierać produkty bogate w węglowodany złożone: wyroby pełnoziarniste, otręby, warzywa.
Odstawiamy owoce
Cytrusy to owoce o wysokim potencjale uczulającym, dlatego ich spożycie można ograniczyć, jednak nie wykluczyć z diety. Stanowią one bowiem doskonale źródło witaminy C. Warto pamiętać, że owoce i warzywa to bardzo dobre źródła folianów, które w rozwoju płodu odgrywają kluczową rolę.
Problemy metaboliczne - dieta cukrzycowa w ciąży
Wcześniej wspomniano, iż całkowite wykluczenie z diety produktów bogatych w węglowodany jest nierozsądne. To prawda, gdyż cukrzyca zazwyczaj po urodzeniu dziecka mija, zaś dawka energetyczna dostarczana z posiłkiem jest kluczowa dla życia obu organizmów.
Kobiety powinny jednak wybierać wyroby pełnoziarniste oraz warzywa, najlepiej w formie lekko przegotowanej. Artykuł te obfite są w błonnik, który odgrywa kluczową rolę w pracy jelit.
Zaburzenia w pracy jelit - dieta lekkostrawna w ciąży
Spożywając ciężkie, smażone, czy grillowane wyroby na pewno nie pomożemy sobie i dziecku, dlatego należy pamiętać, że dieta w ciąży powinna być lekkostrawna, ale zarazem bogata w błonnik. Problemy z wypróżnianiem dotykają niemalże 50 % kobiet w ciąży. Najważniejsze będzie tutaj stosowanie się do zaleceń dietetycznych, które dotyczą odpowiedniego spożycia wody i błonnika.
Kluczowe zasady to:
- należy spożywać ok. 6 szklanek wody dziennie,
- warto włączyć do diety soki owocowe i warzywne,
- unikajmy czarnej herbaty, która wywołuje zaparcia,
- unikajmy potraw powodujących zaparcia: czekolada, ryż biały,
- większa podaż błonnika: siemię lniane (w obecności dużej ilości wody), otręby owsiane, płatki żytnie, warzywa bogate w karotenoidy (marchew, papryka).
Dieta w ciąży - jadłospis
Odżywianie kobiety ciężarnej ma na celu dostarczenie odpowiedniej puli składników odżywczych, ale zarazem ma być przyjemnością. W czasie ciąży zachcianki żywieniowe to chleb powszedni i na tym skupmy się najbardziej. Pamiętajmy o umiarze, gdyż zbyt duża podaż kalorii powoduje nadwagę, a nawet otyłość.
Przykładowy jadłospis:
Przed każdym posiłkiem : 1 szklanka wody (zawsze)
Śniadanie : Płatki owsiane na jogurcie z malinami + sok marchewkowy
II Śniadanie: Pieczywo pełnoziarniste z pastą z sardynek i warzywami
Obiad: Kasza gryczana + filet z indyka pieczony + sałata zielona z jogurtem + herbatka owocowa
Podwieczorek: Szklanka kefiru + jabłko + szklanka wody z siemiem lnianym
Kolacja: Pieczywo graham z sałatą, serem żółtym i pomidorem + herbatka na trawienie (na bazie karczocha, szałwii, kopru włoskiego).
>>>Zobacz też: Jak rodzi się w Polsce? Poród domowy, czy w szpitalu?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN