Content: Kuchnia francuska proponuje wiele charakterystycznych potraw, do których należy np. zupa cebulowa, wołowina po burgundzku, krem brulee, żabie udka i mule w wielu odsłonach. To właśnie dzięki kuchni francuskiej możemy cieszyć się smakiem omletów, majonezu czy musztardy.
Kuchnia francuska – charakterystyka
Kuchnia francuska jest znana, lubiana i praktykowana na całym świecie . Kojarzona jest z kuchnią wykwintną, popularną wśród najbogatszych. Wynika to z tego, w jaki sposób Francuzi patrzą na jedzenie. Od wieków uważają swoją narodową kuchnię za ważną część światowego dziedzictwa. Warto również podkreślić, że to, jak wygląda dzisiejsza kuchnia francuska jest efektem pracy wielu pokoleń kucharzy, takich jak np. La Varenne – autor książki, która wywarła duży wpływ na kuchnię francuską i zrewolucjonizowała średniowieczną oraz renesansową sztukę kulinarną.
Dziś kuchnia francuska słynie między innymi z doskonałego pieczywa. Smakosze z całego świata zachwycają się francuskimi bagietkami, słodkimi bułeczkami, croissantami. Kolejnym produktem, kojarzonym z ojczyzną Moliera są wina, będące idealnym dodatkiem do francuskich serów , których receptury są ściśle chronione. Co ciekawe, każdy region ma swoje flagowe specjały. Do takich przysmaków regionalnych zalicza się m.in. ser brie, camembert, czy produkowany z mleka owczego roquefort. Znakiem rozpoznawczym kuchni francuskiej są także przepisy na rozgrzewające zupy, aromatyczne przyprawy oraz ślimaki. Te ostatnie w dużej mierze są importowane z Polski. Kuchnia francuska proponuje też potrawy , których głównym składnikiem są żabie udka podawane na tyle sposobów, na ile regionów podzielona jest Francja. Serwowane są z pomidorami i czosnkiem lub w winie. Żabie udka podaje się też z masłem czosnkowym.
To ciągle nie koniec specjałów kuchni francuskiej . Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale dzięki francuskim kucharzom możemy cieszyć się smakiem omletów, musztardy, majonezu, sosu winegret i beszamelu.
Charakterystyczne dania kuchni francuskiej
Jednym z hitów kulinarnych kuchni francuskiej jest zupa cebulowa. Jest to aromatyczne danie z wyraźnym posmakiem cebuli, ukryte pod grzankami i zapiekanym z serem. Ważną propozycją kuchni francuskiej jest też wołowina po burgundzku, czyli wyjątkowo miękkie kawałki długo gotowanej wołowiny w aksamitnym sosie z warzywami. Potrawa ta podawana jest z gotowanymi ziemniakami. Francuzi szczycą się również umiejętnością przyrządzania muli na wiele sposobów – z serami, takimi jak camembert czy roquefort, w sosie prowansalskim, w białym winie, z curry, a nawet w mleku kokosowym. Do bardziej charakterystycznych dań, z których dumni są Francuzi, należy pasztet strasburski, który robiony jest z gęsich wątróbek.
Kuchnia francuska proponuje również tak charakterystyczne potrawy, jak np: ratatouille, będący znanym daniem jednogarnkowym. Klasyczna, i jednocześnie najbardziej znana wersja tego francuskiego dania, przygotowywana jest z pokrojonej w kostkę cukinii, pomidorów i bakłażanów, podsmażonych w sporej ilości oliwy, a następnie duszonych w wywarze. Jeśli chodzi natomiast o francuskie desery , to warto wspomnieć o kremie brulee i pistacjowych makaronikach, czyli ciastkach przyrządzanych z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów.
Przepisy kuchni francuskiej, które warto znać
Zupa cebulowa po francusku
Do przygotowania słynnej zupy cebulowej potrzebne są:
· 1 kg cebuli,
· 600 ml bulionu wołowego,
· 150 ml białego wina,
· 1 czerstwa bagietka,
· 3 łyżki masła,
· ser gruyère – do posypania,
· tymianek,
· sól,
· pieprz.
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na niewielkie kromki i podpiec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, przez 10 minut.
Obraną cebulę pokroić w piórka. Połowę masła rozpuścić w rondelku, następnie wsypać do niego cebulę. Do smażonej na małym ogniu cebuli dodać tymianek. Gdy cebula będzie już skarmelizowana, wlać do rondelka białe wino, zamieszać i poczekać aż odparuje. Do garnka z cebulą wlać bulion wołowy, doprawić pieprzem, solą. Wszystkie składniki wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez 12 minut. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć bagietkę, posypać serem, i zapiec (aż ser się roztopi).
Przepis na krem brulee
Zapiekany krem brulee to deser, który uwielbiali francuscy monarchowie. Do jego przygotowanie niezbędne są:
· 8 żółtek,
· 50 g cukru,
· 1 laska wanilii,
· 280 ml śmietanki kremówki 36%,
· 100 ml mleka.
Przygotowanie:
Do miski wlać mleko, śmietanę, żółtka, wsypać cukier i ziarenka wanilii. Za pomocą trzepaczki zmieszać ze sobą wymienione składniki. Przelać wszystko do foremek o średnicy 10-12 cm. Foremki przełożyć na blachę, do której trzeba wlać wodę sięgającą połowy wysokości foremek. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza na około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać, aż deser wystygnie, wtedy posypać go cukrem i za pomocą palnika skarmelizować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN