Pomidory to warzywo cieszące się szczególną sympatią i uznaniem. Są bogate w potas, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi i wpływają korzystnie na pracę serca. Duża zawartość witaminy C sprawia, że pomidory pomagają wzmacniać odporność organizmu. Dodatkowo wspomagają pracę układu pokarmowego i działają przeciwnowotworowo. Zupa pomidorowa nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też posiłkiem zdrowym i wartościowym.
- Zupa krem pomidorowa - jak przygotować
- Zupa krem pomidorowa z mozzarellą
- Zupa krem pomidorowo-paprykowa
Zupa krem pomidorowa - jak przygotować
Zupa krem pomidorowa ze świeżych pomidorów smakuje najlepiej, jednak nie zawsze mamy dostęp do tych warzyw. Alternatywnie może być to zupa krem z pomidorów z puszki lub z passaty czy przecieru pomidorowego. Świeże pomidory warto wykorzystywać przez całe lato, przyrządzając pyszną zupę krem. Przed ugotowaniem należy pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić na małe kawałki. Aby przygotować proste i smaczne danie obiadowe, wystarczy kilka składników:
· 1,5 kg pomidorów
· oliwa z oliwek
· oregano, bazylia, sól, pieprz
· cebula i kilka ząbków czosnku
· 2 marchewki
· 1 pietruszka
· 3 szklanki wody
Pokrojony czosnek i cebulę podsmażamy delikatnie na oliwie, a następnie dodajemy do nich pokrojoną pietruszkę i marchewkę. Całość podsmażamy kilka minut, ciągle mieszając. Dodajemy szklankę wody i dusimy warzywa, przygotowując w tym czasie pomidory (sparzamy, obieramy i kroimy). Dodajemy pomidory do warzyw, zalewamy wodą, aby je przykryć i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec zupę blendujemy na krem i przyozdabiamy listkami świeżej bazylii. Zupa krem pomidorowa jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli nie dysponujemy świeżymi pomidorami, możemy ugotować zupę krem z przecieru. Dobrym pomysłem jest serwowanie takiego dania z grzankami. Przecier łączymy z pomidorami z puszki (wybieramy te bez skórki), blendujemy razem i przelewamy do garnka. Na dwa przeciery pomidorowe potrzebujemy dwóch puszek pomidorów. Do pomidorów dodajemy kostkę rosołową, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy 20 minut, następnie doprawiamy i dodajemy dwie łyżeczki oliwy. Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną. Zupa krem pomidorowa z grzankami smakuje najlepiej, gdy pieczywo pokroimy w drobną kosteczkę i mocno zrumienimy na maśle.
Zobacz też:
Zupa pomidorowa – z ryżem, makaronem i nie tylko.
Zupa krem pomidorowa z mozzarellą
Zupa krem pomidorowa z mozzarellą przyrządzona ze świeżych pomidorów, ugotowana na domowym wywarze warzywnym i ozdobiona bazylią to doskonały pomysł nie tylko na pożywny obiad, ale posiłek o każdej porze dnia. Zupę można zawekować i przechowywać przez kilka dni w lodówce, można też zamrozić w woreczkach i delektować się nią przez długi czas. Taką zupę możemy również przygotować w wersji pikantnej. Zupa krem pomidorowa pikantna powstanie, gdy dodamy do niej nieco papryczki chilli. Składniki, których potrzebujemy do sporządzenia dania:
· 5 większych pomidorów
· 700 ml bulionu warzywnego
· mozzarella (może być w kuleczkach)
· cebula
· kilka ząbków czosnku
· pietruszka
· marchewka
· sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru
· oregano
· świeża bazylia
· ½ papryczki chilli
· śmietana do zupy
Cebulę wraz z czosnkiem kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy papryczkę chili, marchew i pietruszkę, uprzednio drobno pokrojone. Smażymy 5 minut, a następnie dodajemy przygotowane pomidory (obrane i pokrojone). Po minucie podsmażania i mieszania dodajemy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zupę gotujemy, póki warzywa nie zmiękną, następnie blendujemy i dodajemy liście bazylii. Zabielamy śmietaną, przelewamy do miseczek, na wierzch układamy kulki mozzarelli. Zupę możemy serwować z grzankami. Zupa krem pomidorowa z mozzarellą i bazylią smakuje wyjątkowo dobrze, dlatego przed podaniem możemy udekorować ją dodatkowo listkami świeżego, aromatycznego zioła.
Zobacz też: Passata pomidorowa
Zupa krem pomidorowo-paprykowa
Zupa krem pomidorowo-paprykowa to danie, które przygotujemy w pół godziny. Do ugotowania potrzebujemy, oprócz pomidorów i bulionu, papryki. Najlepiej podawać ją z makaronem lub ryżem. W garnku szklimy cebulę i 3 ząbki czosnku, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i pomidory. Dusimy, blendujemy i zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną. Na wierzchu posypujemy świeżą, pokrojoną natką pietruszki. Im gęstsza zupa, tym lepiej smakuje. Zupa krem pomidorowa z papryką, dzięki dodatkowi tego warzywa, zyskuje nieco inny smak, jest więc ciekawą alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki. Danie możemy zrobić także w wersji fit. Jak jest przygotowana zupa krem pomidorowa fit? Wystarczą pomidory, cebula, czosnek, marchew, bulion i przyprawy. Jak w tradycyjnym przepisie, najpierw podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy marchew, pomidory i zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie i blendujemy zupę na krem. Doprawiamy, a zamiast śmietany do zabielania używamy jogurtu naturalnego. Możemy zupę ozdobić bazylią lub natką pietruszki. W ten sposób powstanie prawdziwa dietetyczna zupa krem pomidorowa. Możemy ją śmiało jeść, gdy się odchudzamy.
Zobacz też:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN