Zupa pomidorowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Każdy kucharz ma swój autorski sposób, by jego pyszna zupa pomidorowa podbiła smakiem nasze podniebienie. Zupa pomidorowa z pomidorów, na rosole, z przecieru – która wersja jest tą najlepszą? Pora, by wybrać swój ulubiony przepis.

Chociaż w każdym domu przygotowuje się ją w odrobinę inny sposób, królową naszych kuchni jest zupa pomidorowa na rosole lub wywarze warzywnym. Wiele osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem zastanawia się, co zrobić, by zupa smakowała jak tradycyjna zupa pomidorowa serwowana przez ich babcie. Są też ci, którzy mają ochotę na pomidorówkę w bardziej nowoczesnym wydaniu. Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów na domową zupę pomidorową.

Tradycyjna zupa pomidorowa z pomidorów

To dobry pomysł na obiad, jeśli marzysz o pysznej zupie pomidorowej jak u babci. Zupa pomidorowa z pomidorów, tych dojrzałych i świeżych, to prawdziwa uczta dla wszystkich domowników. Jak przygotować tradycyjną zupę pomidorową? Podpowiadamy!

Składniki:

· 50 dag świeżych pomidorów,

· 1 pęczek włoszczyzny (30 dag),

· 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego,

· 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki,

· 1,5 łyżki posiekanego koperku,

· 0,5 szklanki śmietany,

· sól,

· cukier.

Zupa pomidorowa – przepis:

Aby przygotować wywar na domową zupę pomidorową , należy umyć, obrać i opłukać warzywa. a następnie włożyć je do garnka, skropić olejem i zalać wrzącą wodą. Całość doprawić solą do smaku. Wywar gotować ok. 30 minut.

W międzyczasie należy umyć i pokroić pomidory, a następnie włożyć je do rondla, delikatnie doprawić solą, dodać pozostały olej i dusić przez 10–15 minut. Miękkie pomidory przetrzeć przez sito i dodać do nich przecedzony wywar (pozostałe z wywaru warzywa warto wykorzystać do przygotowania zdrowej sałatki).

Na koniec doprawić zupę pomidorową solą i cukrem do smaku i dodać śmietankę oraz pietruszkę i koperek. Zupa pomidorowa z makaronem? Zupa pomidorowa z ryżem? A może z łazankami? Sam zdecyduj, z czym podasz Twoją tradycyjną zupę pomidorową . W tym przypadku kieruj się jedynie gustem swoim i domowników.

Zupa pomidorowa – krem z serem i bazylią

Ten przepis to wariacja na temat tradycyjnej zupy pomidorowej w iście nowoczesnym stylu. Zupa pomidorowa – krem z pomidorów , zwłaszcza z dodatkiem odrobiny świeżego sera i kilku listków bazylii, to pomysł na szybki i smaczny obiad.

Składniki:

· 1 kg dojrzałych pomidorów,

· 300 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego,

· 1 mała cebula,

· 3 ząbki czosnku,

· łyżka oliwy z oliwek,

· 50 ml białego wina,

· łyżeczka papryki chili lub słodkiej papryki,

· łyżeczka cukru,

· 4 łyżki utartego chudego sera żółtego,

· 3 łyżki posiekanej bazylii.

Zupa pomidorowa – przepis:

W średniej wielkości garnku zeszklić posiekane czosnek i cebulę na oliwie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Gdy całość delikatnie się podsmaży, wlać wino, dodać cukier i chili, a następnie dusić przez kolejne kilka minut. Po chwili wlać do garnka gorący bulion (warzywny lub drobiowy) i zagotować. Przykryć i gotować przez kilka minut, a następnie zdjąć z gazu i całość zblendować na jedwabisty krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak powstałą zupę pomidorową krem najlepiej serwować w eleganckich filiżankach lub salaterkach z odrobiną posiekanej bazylii oraz startego sera na wierzchu.

Zupa pomidorowa z przecieru

Zupa pomidorowa – jak zrobić ją w niedługim czasie? Pyszna zupa pomidorowa może powstać również na bazie przecieru pomidorowego. W jaki sposób?

Składniki:

· 1,7 litra wody,

· 2 kostki bulionu,

· 10 dag koncentratu lub przecieru pomidorowego,

· 1 dag mąki ziemniaczanej,

· liść laurowy,

· pieprz,

· 2 dag masła,

· łyżeczka siekanego koperku,

· makaron nitki.

Zupa pomidorowa – przepis:

Aby przygotować zupę pomidorową z przecieru, należy do wrzącej wody wkruszyć kostki bulionu, gotować 2–3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną rozmąconą z 2–3 łyżkami zimnej wody. Całość wymieszać i zagotować. Dodać liść laurowy, szczyptę pieprzu, masło, a następnie pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Przed podaniem posypać zupę koperkiem. Podawać w salaterkach wraz z ugotowanym makaronem. Zupa pomidorowa z makaronem – przepis jest prosty, klasyczny, a efekt więcej niż zadowalający!

Prosta zupa pomidorowa – chłodnik pomidorowy w 5 minut

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, podpowiadamy praktyczny przepis na zupę pomidorową w formie smacznego chłodnika , który idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni.

Składniki:

· 0,5 litra soku pomidorowego,

· 2 szklanki jogurtu,

· 0,5 szklanki śmietany,

· sól,

· pieprz,

· cukier,

· 2 łyżki posiekanego koperku,

· 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Zupa pomidorowa – przepis:

Sok pomidorowy wymieszać z jogurtem, śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem za pomocą trzepaczki. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tak powstałą zupę pomidorową schłodzić w lodówce i serwować w filiżankach. To świetny pomysł na posiłek do pracy czy szkoły.

Tradycyjna zupa pomidorowa na bulionie, pikantna zupa krem z pomidorów, zupa pomidorowa z przecieru czy odświeżający chłodnik pomidorowy? Która opcja najbardziej zadowoli podniebienia Twoich domowników? Jedno jest pewne – ,,pomidorówka’’ niejedno ma imię! Warto odrobinę poeksperymentować w kuchni, by odkryć wszystkie jej odmiany na nowo.

Zobacz film: Zupa pomidorowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0