Pomidorowa na trzy sposoby

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował najpopularniejszą w Polsce zupę, czyli pomidorową. Zrobił ją na trzy sposoby.

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:

1,5 kg pomidorów najlepiej podłużnych odmiany lima

2 czerwone papryki

1 cebula

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól

pieprz

cytryna

Dodatki:

100 g surowej polskiej dojrzewającej kiełbasy

1 zielony ogórek

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Pomidory przekroić wzdłuż na połowę i ułożyć skórą do góry. Podobnie zrobić z papryką. Cebule i czosnek obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć razem z resztą warzyw na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. Następnie tylko z papryki obrać skórę i razem z całą resztą warzyw zmiksować w malakserze lub blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. W czasie kiedy warzywa się pieką, pokroić kiełbasę na plasterki i podsmażyć na patelni. Ogórki obrać i pokroić w plasterki, następnie przyprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Zupę podawać z plasterkami podsmażonej kiełbasy na wierzchu oraz plasterkami ogórków.

Klasyczna pomidorowa ze smażoną pikantną ciecierzycą

Składniki:

2 kg dojrzałych pomidorów

2 l rosołu

sól

pieprz

Smażona ciecierzyca:

1 puszka ciecierzycy

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

200 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na kawałki i podgotować w dużym rondlu aż się zredukują o połowę. Dodać rosół i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę odsączyć, przepłukać i lekko osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie obtoczyć we wcześniej wymieszanych przyprawach. Rozgrzać olej i smażyć na głębokim oleju przez kilka sekund. Ciecierzycę podawać z zupą.

Klarowna zupa pomidorowa

Składniki:

3 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej śliwkowych

kieliszek białego wytrawnego wina

750 ml soku pomidorowego

liście pomidorów – jeśli posiadamy

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cukru

Do zaserwowania:

400 g pomidorków czereśniowych

listki bazylii

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem dodatków do zaserwowania, umieścić w garnku. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 2 godz. Następnie przecedzić przez sito wyłożone gęsto gazą.

Z pozostałych na sicie pomidorów można zrobić sos do makaronu lub zupę krem. Otrzymany wywar pomidorowy przelać do garnka. Doprawić do smaku. Dodać do niego pomidorki czereśniowe, całość lekko podgrzać (nie gotować). Podawać z listkami bazylii oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek na wierzchu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości