Chłodnik z botwiny i awokado
Składniki:
1 pęczek botwiny
1/2 szklanki wody
2 łyżki oliwy
1 pęczek koperku
1 szklanka jogurtu
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki śmietany
1 1/2 dojrzałego awokado
1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Botwinę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jak są bardzo małe, to drobno kroimy. Botwinę i buraczki dusimy w garnku pod pokrywką razem z 1 szklanki wody i oliwą. Jak listki zrobią się miękkie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, kefir, śmietanę, drobno poszatkowany koperek, awokado pokrojone w dużą kostkę, cukier, sól i pieprz do smaku.
Chłodnik z ciecierzycy i ogórka
Składniki:
1 zielony długi ogórek
2/3 puszki ciecierzycy
2 opakowania jogurtu (ok. 800 g)
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku, lub więcej wedle uznania
sok z połówki cytryny
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
sól i pieprz do smaku
grzanki:
1 bagietka
1/3 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Obrany i pokrojony w kostkę ogórek, ciecierzycę i jogurt miksujemy w blenderze na jednolity płyn. Dodajemy drobno poszatkowany koperek, wyciśnięty czosnek, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Podajemy z grzankami.
Grzanki: bagietkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy do oliwy i dodajemy sól. Polewamy równomiernie oliwą z czosnkiem kostki bułki i pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp 180 stopni.
Raita z ziemniaków i kokosa
Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 i 1/2 opakowania dużego jogurtu
1/2 łyżeczki soli
100 g startego świeżego kokosa
2 łyżki ghee
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 posiekane świeże chili
1 łyżka startego świeżego imbiru
250 g pomidorków koktajlowych
kilka gałązek natki pietruszki
1 średni ogórek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę i gotujemy ( ok.15 minut). W garnuszku rozgrzewamy ghee i wrzucamy nasiona gorczycy. Kiedy przestaną strzelać dodajemy imbir i chili. Na końcu dodajemy kokos i prażymy 2-3 minuty. W misce mieszamy ugotowane wystudzone ziemniaki z przyprawami, jogurtem, kokosem, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, poszatkowaną natką pietruszki i pokrojonym w słupek ogórkiem. Delikatnie mieszamy.
Tajska zupa na zimno
Składniki:
1 l wywaru warzywnego
1 pałeczka selera naciowego
1 średnia marchewka
1/2 kostki tofu
1 dymka
garść orzeszków arachidowych
3 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 ostre zielone chili
1 czerwona papryka
opakowanie makaronu ryżowego (ok. 200 g)
1 gałązka kolendry
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1 limonki
garść kiełków z fasoli mung
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Selera naciowego kroimy w jak najcieńsze plasterki, marchewkę kroimy w cienkie słupki, tofu w kostkę, paprykę w cienkie paseczki, chili kolendrę i dymkę szatkujemy. Wywar warzywny mieszamy z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki, olejem arachidowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku i sosem sojowym. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, który zalewamy zimnym wywarem. Następnie dokładamy trochę pokrojonego selera, marchewki, tofu, papryki, chili, kolendry i dymki. Dodajemy odrobinę kiełków i przyprażonych na suchej patelni orzeszków arachidowych.
Zupa krem z pomidorów i bazylii
Składniki:
2 puszki pomidorów bez skórki
250 g pomidorów
1 doniczka bazylii
3 ząbki czosnku
1 kromka białego chleba
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
szklanka soku pomidorowego
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Świeże pomidory wrzucamy na chwilę do wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy w blenderze z pomidorami z puszki. Na 1/4 szklanki oliwy z oliwek smażymy na złoto-brązowo ząbki czosnku i kromkę chleba. Oliwę z czosnkiem i chlebem miksujemy w blenderze razem z pozostałą oliwą. Mieszamy z masą pomidorową, dodajemy sok z cytryny i całość jeszcze raz miksujemy dodając sok pomidorowy. Dodajemy drobno poszatkowaną bazylię oraz solimy i pieprzymy. Polewamy odrobina oleju z pestek dyni. Podajemy z bruschettą: kromki dobrego wiejskiego chleba pieczemy z dwóch stron na suchej patelni, po podpieczeniu nacieramy lekko ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN