SURÓWKA Z OGÓRKA I AWOKADO I RZODKIEWEK
Składniki:
3 ogórki gruntowe
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
1/2 cebuli cukrowej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
garść rukoli
5 młodych rzodkiewek
Sos:
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórka umyć dokładnie i bez obierania pokroić w kostkę. Awokado obrać ze skóry i pokroić w łódeczki. Wstawić warzywa do salaterki i skropić sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć wedle uznania - uwzględniając smak dziecka. Po 10 minutach dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki. Następnie dodać umytą rukolę, drobno posiekaną cebulkę oraz szczypiorek. W słoiku obok wymieszać wszystkie składniki sosu i polać surówkę oraz delikatnie wymieszać.
EKSPRESOWA TARTA Z RABARBAREM I DAKTYLAMI
Składniki:
1 ciasto francuskie
700 g rabarbaru
2 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę
50 g pokrojonych daktyli
1 paczka cukru waniliowego
3 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
4 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć przez około 15 minut. Ciasto francuskie wyłożyć do formy do pieczenia tart i ponakłuwać widelcem. Rabarbar pokroić na drobne kawałki. Przełożyć go do miski wraz z ananasem, drobno pokrojonymi daktylami, cukrem oraz cukrem waniliowym, miodem i mąką ziemniaczaną. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Na ciasto wyłożyć masę z rabarbarem i zapiekać w piekarniku około 40 minut. Podawać z lodami waniliowymi.
KOLOROWY CHŁODNIK
Składniki:
3 szklanki kefiru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mleka
1 szklanka zimnej wody
2 garście posiekanej botwinki (młode listki)
8 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 garście szczypiorku drobno pokrojone
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki
1 mały ogórek pokrojony w kostkę
sól, pieprz
młode ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie
1 łyżka masła
dodatkowo garść koperku do ziemniaków
Przygotowanie:
Szczypiorek posiekany, rzodkiewki, ogórek, natkę pietruszki, botwinkę (liście) oraz koperek umieścić w misce i posolić. Dodać kefir, maślankę, jogurt, mleko oraz wodę i dokładnie wymieszać. Dodać soli, jeśli będzie za mało. Wstawić do lodówki na około godzinę. Podawać z ciepłymi, młodymi ziemniakami.
KUSKUS Z MŁODĄ MARCHEWKĄ, BOTWINĄ I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
Składniki:
pół szklanki kaszy kuskus
pół szklanki bulionu z warzyw
1 czerwona cebula
pęczek botwiny z 6 buraczkami wielkości orzecha włoskiego
3 młode marchewki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki płatków migdałowych
garść drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
sok z jednej cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalej bulionem i odstaw na 10 minut. Marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie talarki. Botwinę oczyść i również pokrój na drobne talarki. Liście botwiny drobno posiekaj. Cebulę również drobno posiekaj. Na łyżce masła zeszklij cebulę i dodaj marchewkę oraz botwinę - bez liści. Dodaj sos sojowy. Chwilę podsmażaj, aż warzywa będą miękkie. Następnie wymieszaj warzywa razem z kaszą kuskus, dodaj zieloną pietruszkę, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i podawaj posypane migdałami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN