Nowalijki na talerzu u dziecka

Blogerka kulinarna Daria Ładocha zachęca rodziców do tego, by przygotowywali dzieciom potrawy z nowalijek. Ważne jednak, by wybierali tylko te ze sprawdzonego źródła. Jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków? Daria Ładocha zna kilka dobrych sposobów. Skorzystajcie z jej przepisów na surówkę z ogórka i awokado, ekspresową tartę z rabarbarem, kolorowy chłodnik i kuskus z młodą marchewką i botwiną!

SURÓWKA Z OGÓRKA I AWOKADO I RZODKIEWEK

Składniki:

3 ogórki gruntowe

1 dojrzałe awokado

1 łyżka soku z cytryny

1/2 cebuli cukrowej

1 łyżka posiekanego szczypiorku

garść rukoli

5 młodych rzodkiewek

Sos:

1/2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka oliwy z oliwek

szczypta cukru

1 łyżeczka octu winnego

1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórka umyć dokładnie i bez obierania pokroić w kostkę. Awokado obrać ze skóry i pokroić w łódeczki. Wstawić warzywa do salaterki i skropić sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć wedle uznania - uwzględniając smak dziecka. Po 10 minutach dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki. Następnie dodać umytą rukolę, drobno posiekaną cebulkę oraz szczypiorek. W słoiku obok wymieszać wszystkie składniki sosu i polać surówkę oraz delikatnie wymieszać.

EKSPRESOWA TARTA Z RABARBAREM I DAKTYLAMI

Składniki:

1 ciasto francuskie

700 g rabarbaru

2 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę

50 g pokrojonych daktyli

1 paczka cukru waniliowego

3 łyżki płynnego miodu

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

4 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć przez około 15 minut. Ciasto francuskie wyłożyć do formy do pieczenia tart i ponakłuwać widelcem. Rabarbar pokroić na drobne kawałki. Przełożyć go do miski wraz z ananasem, drobno pokrojonymi daktylami, cukrem oraz cukrem waniliowym, miodem i mąką ziemniaczaną. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Na ciasto wyłożyć masę z rabarbarem i zapiekać w piekarniku około 40 minut. Podawać z lodami waniliowymi.

KOLOROWY CHŁODNIK

Składniki:

3 szklanki kefiru

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

2 szklanki mleka

1 szklanka zimnej wody

2 garście posiekanej botwinki (młode listki)

8 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki

2 garście szczypiorku drobno pokrojone

4 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej natki

1 mały ogórek pokrojony w kostkę

sól, pieprz

młode ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie

1 łyżka masła

dodatkowo garść koperku do ziemniaków

Przygotowanie:

Szczypiorek posiekany, rzodkiewki, ogórek, natkę pietruszki, botwinkę (liście) oraz koperek umieścić w misce i posolić. Dodać kefir, maślankę, jogurt, mleko oraz wodę i dokładnie wymieszać. Dodać soli, jeśli będzie za mało. Wstawić do lodówki na około godzinę. Podawać z ciepłymi, młodymi ziemniakami.

KUSKUS Z MŁODĄ MARCHEWKĄ, BOTWINĄ I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Składniki:

pół szklanki kaszy kuskus

pół szklanki bulionu z warzyw

1 czerwona cebula

pęczek botwiny z 6 buraczkami wielkości orzecha włoskiego

3 młode marchewki

1 łyżka sosu sojowego

3 łyżki płatków migdałowych

garść drobno posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżka masła klarowanego

sok z jednej cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Kaszę kuskus zalej bulionem i odstaw na 10 minut. Marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie talarki. Botwinę oczyść i również pokrój na drobne talarki. Liście botwiny drobno posiekaj. Cebulę również drobno posiekaj. Na łyżce masła zeszklij cebulę i dodaj marchewkę oraz botwinę - bez liści. Dodaj sos sojowy. Chwilę podsmażaj, aż warzywa będą miękkie. Następnie wymieszaj warzywa razem z kaszą kuskus, dodaj zieloną pietruszkę, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i podawaj posypane migdałami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości