Banany w mleku kokosowym z musem truskawkowym
Składniki:
puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
1/2 kg truskawek
1/4 łyżeczki soli
2 banany
Przygotowanie:
W garnku gotujemy mleko kokosowe, dodajemy cukier i szczyptę soli. Dodajemy banany pocięte na 6 części i gotujemy tak, by banan się nie rozleciał. Przekładamy do szklanki lub pucharku w zalewie kokosowej. Obok dodajemy mus z truskawek i dekorujemy jedną truskawką w całości
Risotto z indykiem i młodymi warzywami
Składniki:
1 l wywaru z kurczaka lub wegetariańskiego
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka ryżu do risotto
garść zielonej pietruszki
250 g piersi z indyka
1 młoda marchewka
1 czerwona papryka
1 młoda cebulka
1 pomidor
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy, warzywa kroimy na małe części. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso. Gdy się zetnie, dodajemy warzywa i mieszamy. Możemy dodać ulubione przyprawy naszych maluchów. Gdy warzywa są już delikatnie miękkie, wrzucamy ryż do risotto i mieszamy. Następnie dolewamy 1/3 wywaru i przykrywamy. Po paru minutach dolewamy kolejną część wywru i przykrywamy. Procedurę powtarzamy po raz trzeci i gotujemy do miękkości ryżu i warzyw. Na sam koniec posypujemy świeżą zieloną pietruszką.
Komosa ryżowa z botwinką i prażonym słonecznikiem
Składniki:
1 pęczek młodej botwiny wraz z łodygami i liśćmi
1 szklanka komosy ryżowej
1 łyżka masła klarowanego
garść nasion słonecznika
garść zielonej pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Botwinę myjemy i odcinamy buraczki. Myjemy je dokładnie, obieramy i gotujemy na parze. W tym czasie gotujemy komosę ryżową. Resztę botwinki tniemy wraz z małą ilością listków na drobniejsze kawałki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy botwinkę wraz liśćmi. Dodajemy ugotowane i starte na tarce buraczki i chwilkę podsmażamy. Dodajemy komosę ryżową i wszystko energicznie mieszamy. Posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i zieloną pietruszką
Ekspresowa zupa dla malucha z młodych warzyw i świeżych pomidorów
Składniki:
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 łyżki czerwonej soczewicy
garść fasolki szparagowej
szczypta cukru brązowego
garść świeżego koperku
1 łyżeczka kozieradki
2 pomidory świeże
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 ziemniaki
1 l wody
sól
pieprz
1 cebula
Przygotowanie:
Jeśli do zupy dodajemy czerwoną soczewicę, musimy ją wcześniej namoczyć. Cebulę, czosnek i marchewkę drobno kroimy. Sparzamy pomidory, by pozbyć się skórki, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy soczewicę wypłukaną z wody, ziemniaki oraz fasolkę szparagową i mieszamy. Dodajemy kozieradkę. Następnie dodajemy wodę i gotujemy około 12 min. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 6 min. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym koperkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN