W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć pełnoletnia osoba, która prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Więcej informacji i regulamin konkursu na: www.dziendobry.tvn.pl
Botwinka z białym serem lub krokiecikami ziemniaczanymi
Składniki:
1 pęczek młodej włoszczyzny
2 pęczki botwinki
150 ml śmietany 36%
2 łyżki octu
200 g sera białego
200 g szynki
Rosół z kury Kucharek
Pieprz czarny
Koperek
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę gotujemy dla uzyskania dobrego wywaru, dodajemy rosół z kury Kucharek, pieprz czarny. Młode buraczki i łodyżki botwiny drobno kroimy i wrzucamy na gotującą wodę. Chwilę gotujemy i dodajemy ocet dla podtrzymania koloru. Na koniec dodajemy pokrojone liście botwinki. Najlepiej botwinę ugotować dzień przed wtedy uzyskamy piękny kolor zupy i smak. Do botwinki dodajemy powstały rosół warzywno- drobiowy. Następnie śmietanę i na koniec koperek. Zupę podajemy z kawałkami białego sera i jeżeli lubimy dodatkowo przesmażoną szynką. A jeżeli mamy ochotę na coś więcej proponuję…
Krokieciki ziemniaczane
Składniki:
1 opakowanie papieru ryżowego
500 g ziemniaków
150 g białego sera
2 białka
Koperek, szczypiorek
Pieprz czarny
Kostka do ziemniaków Kucharek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do ziemniaków Kucharek. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez praskę na puree i łączymy z serem, pianą z białek i świeżym koperkiem oraz szczypiorkiem. Papier ryżowy za pomocą gąbki lekko nawilżamy wodą i zwijamy małe ruloniki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Super smakują też z chłodnikiem.
Kruchy placek z kurczakiem i botwiną
Składniki:
300 g mąki
150 g masła
3 żółtka
1 łyżka musztardy
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Sposób przygotowania:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, które odstawiamy na godzinę aby odpoczęło. Formę do wypieku smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, nakłuwając powierzchnię aby w trakcie nie pęczniało. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut. Po upieczeniu wierzch ciasta smarujemy musztardą.
Składniki:
300 g piersi kurczaka
100 ml oleju
2 ogórki zielone
1 kalarepa
1 pęczek młodej cebulki
1 pęczek liści botwinki
250 ml śmietany
4 jajka
Koperek
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka marynujemy w oleju z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Kucharek, pieprzu czarnego. Obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor. Ogórka obieramy ze skórki, pozbywamy nasion i kroimy w kostkę. Kalarepkę obieramy i kroimy w paski. Na patelni przesmażamy ogórka, kalarepkę dodajemy pokrojoną cebulkę. Na koniec dodajemy liście botwinki. Kurczaka kroimy w plastry i układamy na cieście. Warzywa układamy na kurczaku. Całość zalewamy śmietaną z jajkami i koprem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 35 minut.
Kalarepki faszerowane
Składniki:
4 kalarepki
1 pęczek botwinki
1 cytryna
4 jajek
50 g masło
30 g chrzanu
Natka pietruszki
koperek
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Gałka muszkatołowa
Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Kalarepki gotujemy w wodzie około 10 minut z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu i przyprawy uniwersalnej Kucharek. Wyjmujemy i wydrążamy miąższ. Miksujemy go z sokiem z cytryny oraz żółtkami. Doprawiamy pieprzem mielonym, gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy pokrojone łodyżki botwinki wcześniej sparzone oraz chrzan. Powstałą masę łączymy z pianą z białek. Kalarepki wydrążone napełniamy farszem, na wierzch kładziemy troszkę masła i pieczemy w około 30 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN