Materiał promocyjny

Rodzinne Gotowanie z "Kucharkiem"

Siostry Kasia i Karolina Bajon pod okiem szefa kuchni Andrzeja Polana zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne zdolności. Przygotowały dla Was przepisy na ziemniaczane krokieciki, faszerowane kalarepki i placki z kurczakiem.

W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć pełnoletnia osoba, która prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Więcej informacji i regulamin konkursu na: www.dziendobry.tvn.pl

Botwinka z białym serem lub krokiecikami ziemniaczanymi

Składniki:

1 pęczek młodej włoszczyzny

2 pęczki botwinki

150 ml śmietany 36%

2 łyżki octu

200 g sera białego

200 g szynki

Rosół z kury Kucharek

Pieprz czarny

Koperek

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę gotujemy dla uzyskania dobrego wywaru, dodajemy rosół z kury Kucharek, pieprz czarny. Młode buraczki i łodyżki botwiny drobno kroimy i wrzucamy na gotującą wodę. Chwilę gotujemy i dodajemy ocet dla podtrzymania koloru. Na koniec dodajemy pokrojone liście botwinki. Najlepiej botwinę ugotować dzień przed wtedy uzyskamy piękny kolor zupy i smak. Do botwinki dodajemy powstały rosół warzywno- drobiowy. Następnie śmietanę i na koniec koperek. Zupę podajemy z kawałkami białego sera i jeżeli lubimy dodatkowo przesmażoną szynką. A jeżeli mamy ochotę na coś więcej proponuję…

Krokieciki ziemniaczane

Składniki:

1 opakowanie papieru ryżowego

500 g ziemniaków

150 g białego sera

2 białka

Koperek, szczypiorek

Pieprz czarny

Kostka do ziemniaków Kucharek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do ziemniaków Kucharek. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez praskę na puree i łączymy z serem, pianą z białek i świeżym koperkiem oraz szczypiorkiem. Papier ryżowy za pomocą gąbki lekko nawilżamy wodą i zwijamy małe ruloniki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Super smakują też z chłodnikiem.

Kruchy placek z kurczakiem i botwiną

Składniki:

300 g mąki

150 g masła

3 żółtka

1 łyżka musztardy

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Sposób przygotowania:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, które odstawiamy na godzinę aby odpoczęło. Formę do wypieku smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, nakłuwając powierzchnię aby w trakcie nie pęczniało. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut. Po upieczeniu wierzch ciasta smarujemy musztardą.

Składniki:

300 g piersi kurczaka

100 ml oleju

2 ogórki zielone

1 kalarepa

1 pęczek młodej cebulki

1 pęczek liści botwinki

250 ml śmietany

4 jajka

Koperek

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka marynujemy w oleju z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Kucharek, pieprzu czarnego. Obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor. Ogórka obieramy ze skórki, pozbywamy nasion i kroimy w kostkę. Kalarepkę obieramy i kroimy w paski. Na patelni przesmażamy ogórka, kalarepkę dodajemy pokrojoną cebulkę. Na koniec dodajemy liście botwinki. Kurczaka kroimy w plastry i układamy na cieście. Warzywa układamy na kurczaku. Całość zalewamy śmietaną z jajkami i koprem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 35 minut.

Kalarepki faszerowane

Składniki:

4 kalarepki

1 pęczek botwinki

1 cytryna

4 jajek

50 g masło

30 g chrzanu

Natka pietruszki

koperek

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Gałka muszkatołowa

Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Kalarepki gotujemy w wodzie około 10 minut z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu i przyprawy uniwersalnej Kucharek. Wyjmujemy i wydrążamy miąższ. Miksujemy go z sokiem z cytryny oraz żółtkami. Doprawiamy pieprzem mielonym, gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy pokrojone łodyżki botwinki wcześniej sparzone oraz chrzan. Powstałą masę łączymy z pianą z białek. Kalarepki wydrążone napełniamy farszem, na wierzch kładziemy troszkę masła i pieczemy w około 30 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości