Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżka masła
1 szczypta soli
500 g owoców jagodowych np.: czerwonej porzeczki, jagód, malin
0,5 szklanki cukru
Sos:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłukać i zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zalać gorącą wodą z mlekiem. Dodać łyżkę masła i sól. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż kasza wchłonie cały płyn. Porzeczki umyć i wymieszać z cukrem. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Smarujemy żaroodporne naczynie odrobiną masła. Układamy warstwę kaszy, następnie porzeczki, aż do wykorzystania wszystkich składników, tak aby kaszka była na wierzchu. Jajko rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Otrzymanym sosem polać zapiekankę po wierzchu. Zapiec pod przykryciem przez ok. 35 min.
Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem
Składniki:
1 główka młodej kapusty włoskiej
250 g kaszy jęczmiennej pęczak
0,5 l rosołu warzywnego
250 g pieczarek
3 łyżki masła
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 por
4 cebule szalotki
1 pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki, pokrojoną cebulkę i por, dodać starte na tarce
marchew i pietruszkę. Całość podsmażyć. Na końcu dodać drobno pokrojony szczypior i pokrojony czosnek. Dodać ugotowany pęczak i przyprawić do smaku.
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie i ściągamy kolejno wierzchnie ugotowane liście, i ścinamy twardy nerw. Farsz nakładamy do liści i zwijamy gołąbki. Garnek o grubym dnie wyłożyć liśćmi kapusty. Ułożyć w nim gołąbki. Zalać bulionem warzywnym. Gotować około 30-40 minut aż gołąbki będą miękkie.
Ryż z duszonymi warzywami
Składniki:
200 g ryżu pełnoziarnistego parboiled
2 kalarepy
6 marchewek
1 młoda cebula
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
natka pietruszki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i poddusić na maśle, dodać kalarepę i marchewkę i pokrojone w kostkę. Dusić całość na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać łyżkę miodu i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Warzywa podawać z ugotowanym ryżem.
Drożdżówki z serem i jagodami
Składniki:
250 ml mleka
40 g drożdży
2 łyżki cukru
400 g mąki pszennej
100 g otrębów owsianych
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka oleju roślinnego
Ser:
300 g twarogu
30 g masła
80 g cukru
2 żółtka
300 g jagód
Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku. Mąkę i otręby wymieszać. Dodać jajka, cukier waniliowy, olej roślinny i mleku. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić rękami na gładkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste należy dosypać mąki. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować ser. Wszystkie składniki wymieszać i utrzeć na gładką masę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 12-14 części, uformować kulki i rozwałkować na cienkie placki. W środku każdej drożdżówki uformować „dołek” w który nałożyć ser a wierzch posypać jagodami. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut.
Wafelki a’la markizy
Składniki:
Miniwafelki
100 g gorzkiej czekolady
200 g serka kremowego
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Serek utrzeć żeby był kremowy, następnie wymieszać w czekoladą. Wstawić do lodówki żeby stężało. Otrzymanym kremem smarować wafelki i składać w „kanapki”.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN