Materiał promocyjny

Kuchnia dla dzieciaków

Dzieci to bardzo wybredni smakosze i najsurowsi recenzenci dań rodziców. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kuchrarski przygotował potrawy, którym żadne dziecko się nie oprze. Do roboty rodzice!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

2 łyżka masła

1 szczypta soli

500 g owoców jagodowych np.: czerwonej porzeczki, jagód, malin

0,5 szklanki cukru

Sos:

1 jajko

0,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Kaszę wypłukać i zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zalać gorącą wodą z mlekiem. Dodać łyżkę masła i sól. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż kasza wchłonie cały płyn. Porzeczki umyć i wymieszać z cukrem. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Smarujemy żaroodporne naczynie odrobiną masła. Układamy warstwę kaszy, następnie porzeczki, aż do wykorzystania wszystkich składników, tak aby kaszka była na wierzchu. Jajko rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Otrzymanym sosem polać zapiekankę po wierzchu. Zapiec pod przykryciem przez ok. 35 min.

Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem

Składniki:

1 główka młodej kapusty włoskiej

250 g kaszy jęczmiennej pęczak

0,5 l rosołu warzywnego

250 g pieczarek

3 łyżki masła

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 por

4 cebule szalotki

1 pęczek szczypiorku

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki, pokrojoną cebulkę i por, dodać starte na tarce

marchew i pietruszkę. Całość podsmażyć. Na końcu dodać drobno pokrojony szczypior i pokrojony czosnek. Dodać ugotowany pęczak i przyprawić do smaku.

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie i ściągamy kolejno wierzchnie ugotowane liście, i ścinamy twardy nerw. Farsz nakładamy do liści i zwijamy gołąbki. Garnek o grubym dnie wyłożyć liśćmi kapusty. Ułożyć w nim gołąbki. Zalać bulionem warzywnym. Gotować około 30-40 minut aż gołąbki będą miękkie.

Ryż z duszonymi warzywami

Składniki:

200 g ryżu pełnoziarnistego parboiled

2 kalarepy

6 marchewek

1 młoda cebula

2 łyżki masła

1 łyżka miodu

natka pietruszki

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i poddusić na maśle, dodać kalarepę i marchewkę i pokrojone w kostkę. Dusić całość na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać łyżkę miodu i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Warzywa podawać z ugotowanym ryżem.

Drożdżówki z serem i jagodami

Składniki:

250 ml mleka

40 g drożdży

2 łyżki cukru

400 g mąki pszennej

100 g otrębów owsianych

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 jajka

1 łyżka oleju roślinnego

Ser:

300 g twarogu

30 g masła

80 g cukru

2 żółtka

300 g jagód

Sposób przygotowania:

Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku. Mąkę i otręby wymieszać. Dodać jajka, cukier waniliowy, olej roślinny i mleku. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić rękami na gładkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste należy dosypać mąki. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować ser. Wszystkie składniki wymieszać i utrzeć na gładką masę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 12-14 części, uformować kulki i rozwałkować na cienkie placki. W środku każdej drożdżówki uformować „dołek” w który nałożyć ser a wierzch posypać jagodami. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut.

Wafelki a’la markizy

Składniki:

Miniwafelki

100 g gorzkiej czekolady

200 g serka kremowego

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Serek utrzeć żeby był kremowy, następnie wymieszać w czekoladą. Wstawić do lodówki żeby stężało. Otrzymanym kremem smarować wafelki i składać w „kanapki”.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości