Materiał promocyjny

Zakręcona kuchnia

Anna Starmach zainspirowana obrazem abstrakcjonisty Wassily'a Kandinskiego "Color Study of Squares", w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na zawijańce - rolady, kajzerki i kulki ryżowe.

Ciastka z czereśniami i ananasem

Składniki:

1 opak. ciasta francuskiego

1 ananas

0,5 szklanki brązowego cukru

garść czereśni

Przygotowanie:

Ananasa obierz, pokrój w plastry (ok. 1,5cm grubości). Za pomocą łyżeczki lub nożyka wytnij twardy środek. Plastry ułóż na rozłożonym cieście. Wycinaj okręgi o centymetr większe od owoców. Nadmiar ciasta przyklej do ananasa. Całość obsyp cukrem. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut, aż nabiorą ładnego brązowego koloru. W środki upieczonych ciastek włóż czereśnie. Smacznego!

Vol - au - vent z truskawkami i budyniem

Składniki:

700 g truskawek

500 ml mleka

4 łyżki cukru pudru

2 opak. budyniu waniliowego

2 opak. ciasta francuskiego

1 jajo

świeża mięta

połówka cytryny

Przygotowanie:

Potrzebujesz dwóch szklanek o różnych średnicach. Na początku za pomocą szklanki/naczynia o większej średnicy wytnij z ciasta okręgi. W połowie z nich wytnij mniejsze okręgi, używając drugiej mniejszej szklanki. Całe okręgi posmaruj rozbełtanym jajem i przykryj je okręgami z wyciętym środkiem. Ciastka przełóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudź. Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, ale użyj tylko połowy mleka. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem, truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Do środków w cieście francuskim nałóż łyżkę budyniu i porcję truskawek, całość polej cytrynowym lukrem i udekoruj świeżą miętą.

Kajzerki z jajkiem i szczypiorkiem

Składniki:

4 kajzerki

Szczypiorek

Pietruszka

4 jajka

Sól, pieprz

1 łyżka tartego parmezanu

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Od bułek odkrój wierzch, a następnie wydrąż środek (tylko nie przedziuraw spodu!).

W każdej bułce umieść 1 rozbite jajko, posyp je solą, pieprzem, dodaj odrobinę masła, szczypiorku, pietruszki i śmietany. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika (to zależy jaką konsystencje jajka chcesz otrzymać), przed podaniem posyp parmezanem.

Sycylijskie kulki ryżowe

Składniki:

500g ryżu Arborio

2 jajka

200g mozarelli

200g włoskiego salami

Sól, pieprz

100g tartego parmezanu

300ml wody

200g mąki

Sól, pieprz

Bułka tarta

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wystygnie dopraw go do smaku, dodaj jajka, tarty parmezan, drobno pokrojone salami, dokładnie wymieszaj. Z ryżowego farszu lep placuszki (nie większe od dłoni) na środku każdego z nich połóż kilka kawałków wcześniej pokrojonej mozarelli. Mąkę wymieszaj z wodą oraz odrobiną soli. W tak przygotowanym cieście maczaj każda kulkę a następnie obtaczaj ją w bułce tartej. Panierowane kulki smaż na złoty kolor w oleju, nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.

Kolorowa rolada szpinakowa

Składniki:

500 g szpinaku

250 g serka kremowego

200 g wędzonego łososia

4 jaja

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka curry

Pieprz

sól

Przygotowanie:

Szpinak posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Po minucie przełóż szpinak na sitko, odsącz z nadmiaru wody. Oddziel żółtka od białek. Te pierwsze wymieszaj ze szpinakiem, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Białka ubij i wymieszaj ze szpinakiem, przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ściągnij omlet z blachy, delikatnie odklej papier. Serek wymieszaj z curry, dopraw do smaku. Na zielonym spodzie rozsmaruj żółty serek, równomiernie rozłóż plastry łososia. Zwiń całość w zgrabna roladkę, zwiń ja w papier który używałeś do pieczenia i wstaw na kilka godzin do lodówki. Smacznego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości