Ciastka z czereśniami i ananasem
Składniki:
1 opak. ciasta francuskiego
1 ananas
0,5 szklanki brązowego cukru
garść czereśni
Przygotowanie:
Ananasa obierz, pokrój w plastry (ok. 1,5cm grubości). Za pomocą łyżeczki lub nożyka wytnij twardy środek. Plastry ułóż na rozłożonym cieście. Wycinaj okręgi o centymetr większe od owoców. Nadmiar ciasta przyklej do ananasa. Całość obsyp cukrem. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut, aż nabiorą ładnego brązowego koloru. W środki upieczonych ciastek włóż czereśnie. Smacznego!
Vol - au - vent z truskawkami i budyniem
Składniki:
700 g truskawek
500 ml mleka
4 łyżki cukru pudru
2 opak. budyniu waniliowego
2 opak. ciasta francuskiego
1 jajo
świeża mięta
połówka cytryny
Przygotowanie:
Potrzebujesz dwóch szklanek o różnych średnicach. Na początku za pomocą szklanki/naczynia o większej średnicy wytnij z ciasta okręgi. W połowie z nich wytnij mniejsze okręgi, używając drugiej mniejszej szklanki. Całe okręgi posmaruj rozbełtanym jajem i przykryj je okręgami z wyciętym środkiem. Ciastka przełóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudź. Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, ale użyj tylko połowy mleka. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem, truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Do środków w cieście francuskim nałóż łyżkę budyniu i porcję truskawek, całość polej cytrynowym lukrem i udekoruj świeżą miętą.
Kajzerki z jajkiem i szczypiorkiem
Składniki:
4 kajzerki
Szczypiorek
Pietruszka
4 jajka
Sól, pieprz
1 łyżka tartego parmezanu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Od bułek odkrój wierzch, a następnie wydrąż środek (tylko nie przedziuraw spodu!).
W każdej bułce umieść 1 rozbite jajko, posyp je solą, pieprzem, dodaj odrobinę masła, szczypiorku, pietruszki i śmietany. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika (to zależy jaką konsystencje jajka chcesz otrzymać), przed podaniem posyp parmezanem.
Sycylijskie kulki ryżowe
Składniki:
500g ryżu Arborio
2 jajka
200g mozarelli
200g włoskiego salami
Sól, pieprz
100g tartego parmezanu
300ml wody
200g mąki
Sól, pieprz
Bułka tarta
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wystygnie dopraw go do smaku, dodaj jajka, tarty parmezan, drobno pokrojone salami, dokładnie wymieszaj. Z ryżowego farszu lep placuszki (nie większe od dłoni) na środku każdego z nich połóż kilka kawałków wcześniej pokrojonej mozarelli. Mąkę wymieszaj z wodą oraz odrobiną soli. W tak przygotowanym cieście maczaj każda kulkę a następnie obtaczaj ją w bułce tartej. Panierowane kulki smaż na złoty kolor w oleju, nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
Kolorowa rolada szpinakowa
Składniki:
500 g szpinaku
250 g serka kremowego
200 g wędzonego łososia
4 jaja
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
Pieprz
sól
Przygotowanie:
Szpinak posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Po minucie przełóż szpinak na sitko, odsącz z nadmiaru wody. Oddziel żółtka od białek. Te pierwsze wymieszaj ze szpinakiem, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Białka ubij i wymieszaj ze szpinakiem, przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ściągnij omlet z blachy, delikatnie odklej papier. Serek wymieszaj z curry, dopraw do smaku. Na zielonym spodzie rozsmaruj żółty serek, równomiernie rozłóż plastry łososia. Zwiń całość w zgrabna roladkę, zwiń ja w papier który używałeś do pieczenia i wstaw na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN