Amarantus BIO , Quinoa i jagody Goji na śniadanie
Śniadanie, które wzmacnia, odżywia i ogrzewa. Idealna propozycja dla całej rodziny!
Składniki:
½ szklanki jagód Goji
¾ szklanki Amarantusa
¾ szklanki Quinoa
1 łyżeczka lnu mielonego odtłuczonego
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub Ksylitolu
½ łyżeczki cynamonu
2 cm kawałek startego na drobnej tarce korzenia imbiru
1 łyżeczka skórki startej ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy
szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
Jagody Goji zalej wrzącą wodą i odstaw na bok, aby zmiękły. Amarantus BIO zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:1,5), doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż stanie się miękki. Quinoa zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:2), doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Amarantus i quinoa połącz ze sobą, dodaj odcedzone z wody i osuszone jagody Goji, len mielony, cynamon, skórkę pomarańczy, imbir, łyżeczkę klarowanego masła oraz ksylitolu i całość wymieszaj. Możesz podawać z gęstym jogurtem lub musem z pieczonych jabłek. Smacznego!
Quinoa z warzywami i serem feta
Składniki:
1 szklanka Quinoa
½ szklanki jagód Goji
1 czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i drobno pokrojona
1 żółta papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i drobno pokrojona
¼ papryczki chilli oczyszczona z gniazd nasiennych i drobno pokrojona
1 czerwona cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
skórka starta z ½ sparzonej i wyszorowanej cytryny
50g sera feta pokruszonego na kawałki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół: estragon, bazylia, kolendra lub lubczyk
pęczek natki pietruszki drobno posiekany
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu
Przygotowanie:
Jagody Goji zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aby zmiękły. W garnuszku ugotuj quinoa, zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:2), dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż cebulę, czosnek i świeżo mielony czarny pieprz. Gdy cebula się zeszkli, dodaj wszystkie papryki i całość podsmaż do miękkości od czasu do czasu mieszając.
Jagody Goji odsącz z wody i osusz. Ugotowaną quinoa połącz z podsmażonymi warzywami oraz pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszaj. Smacznego!
Sos orzechowy Sate Sauce do pieczonych jesiennych warzyw
na bazie masła orzechowego
Składniki:
1 cebula bardzo drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
½ szklanki masła orzechowego
1 szklanka wody
1 łyżka oleju (z pestek winogron lub rzepakowy)
Szczypta pieprzu Cayenne lub ostrej papryki chilli
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowegolub Ksylitolu
szczypta soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzej olej i przesmaż posiekaną cebulę i czosnek aż się zeszklą. Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj masło orzechowe i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawaj z pieczonymi warzywami. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN