Czereśnie w cieście
Składniki:
5 jajek
200 g mąki
200 g masła
150 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
400 ml mleka
500 g czereśni
100 g masła do smarowania
Przygotowanie:
Mikserem rozbić jajka z cukrem. Powoli dodawać mąkę, rozpuszczone masło i na koniec mleko. Blaszkę wysmarować grubą warstwa masła. Ułożyć wydrenowane czereśnie lub wiśnie. Na całość wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 30 minut.
Wytrawny sernik ze szparagami i sosem musztardowym
Składniki:
600 g sera białego
2 pęczki białych szparagów
80 g masła
10 jajek
Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić i ugotować w wodzie z sola, cukrem i sokiem z cytryny. Zmiksować i połączyć z serem i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Masę wylać do foremek, które wstawiamy do większej formy z wodą. Piec w kąpieli wodnej około 40 minut. Podawać z sosem na bazie majonezu, musztardy i szczypiorku.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN