Knedle ziemniaczane ze śliwkami
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Składniki:
Ciasto:
- 700 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 500 g śliwek węgierek
- cukier trzcinowy w kostkach
- 2 szt. cukru wanilinowego
- cynamon kora
- sól
Dodatkowo do podania:
- 200 g masła
- 3 łyżki bułki tartej
- śmietanka 36 proc. mocno schłodzona
- 10 żółtek
- 100 g płatków migdałowych
- 200 g orzechów laskowych
- cukier puder
- kwiaty begonii, lawendy
- świeża mięta
- 100 g maku
- 20 świeżych fig
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy, obieramy ze skórki, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy na stolnicę, lekko studzimy i łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy szybko (ciasto nie może leżeć, bo szybko rzednie) i formujemy wałki ok. 3 cm średnicy. Każdy wałek ciasta kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm. Umyte śliwki, pozbawione pestki wypełniamy połówką kostki cukru trzcinowego. Gotowe porcje ciasta spłaszczamy, kształtujemy małe placuszki na środku których umieszczamy śliwkę z cukrem. Zlepiamy i od razu gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru wanilinowego i kory cynamonowej. Kiedy knedle wypłyną na wierzch, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej, wykładamy na półmisek. Ten najbardziej znany sposób podania to masło rozpuszczone z przyrumienioną bułką tartą. Ale możemy je podać również z koglem-moglem, śmietaną, migdałami, orzechami laskowymi lub posypane cukrem miętowym. Smaczne zamiast śliwek będą o tej porze figi nadziewane cukrem trzcinowym w cieście ziemniaczanym z dodatkiem maku.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
>>> Zobacz także:
- Śliwki. Przepisy na knedle ze śliwkami, szybkie ciasto i placuszki z ricottą i śliwkami
- Serowe knedle z jagodami i waniliową śmietanką
- Knedle ze śliwkami węgierkami
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN