Jaglanka z owocami
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
mleko
3 łyżki masła
2 brzoskwinie
2 morele
garść czereśni
1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
Sposób przygotowania: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie wyprażyć ją w garnku, aż będzie sucha. Dodać mleko i gotować do miękkości. Jeśli mleko odparuje to należy go dolać. Ważne, żeby kasza miała konsystencję bardzo gęstej zupy. W tym czasie rozpuścić masło. Brzoskwinie i morele pokroić na cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać wypestkowane czereśnie i przesmażyć jeszcze chwile. Pod koniec dodać rozmaryn. Owoce podawać z jaglanką.
Grzanki z wątróbką i agrestem
Składniki:
100 ml czerwonego wina
5-7 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki miodu
300 g wątróbki drobiowej
olej do smażenia
300 g agrestu
sól i pieprz
100 ml śmietany kremówki
kilka kromek wiejskiego chleba
Przygotowanie: Wino, ocet balsamiczny i miód podgrzać razem w małym garnku, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Wątróbkę oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć wątróbkę z obu stron aby była chrupiąca. Dodać agrest, przesmażyć jeszcze przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać sos winny, kremówkę i dusić całość kilka minut. Podawać na podpieczonych kromkach wiejskiego chleba.
Śniadaniowe ciasto z owocami
Składniki:
3 duże jajka
150 g cukru
120 ml oleju
1 cukier waniliowy
300 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml kwaśnej śmietany 12%
200 g miękkich owoców: borówek amerykańskich, czerwonej porzeczki, jeżyny
Krem:
1 opakowanie mascarpone
2 łyżki mleka
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Keksówkę o długości około 24 centymetrów. W dużej misce ubić jajka dosypując co jakiś czas cukier. Ciągle ubijając powoli dolać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszać, następnie wmieszać w nią mąkę. Owoce posypać 2 łyżkami mąki i je dokładnie obtoczyć. Dodać do ciasta. Ciasto przelać do foremki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Mascarpone wymieszać z mlekiem i nałożyć na ostudzone ciasto. Udekorować owocami.
Polenta z letnimi warzywami
Składniki:
1 solidna szczypta soli
0,5 szklanka kaszki kukurydzianej
Warzywa:
oliwa z oliwek
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
świeże listki oregano lub bazylii
sól i pieprz
Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotować z solą dwie szklanki wody. Na gotującą się wodę dodawać powoli kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 20, regularnie mieszając, aby kaszka się nie przypaliła. Blachę do pieczenia o wymiarach (około 20x20 cm) wysmarować oliwą, przelać do niej ciepłą polentę, wyrównać wierzch i odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie, pokroić na kwadraty i smażyć lub grillować z obu stron na rumiany kolor. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć warzywa pokrojone w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pomidorki i przesmażyć przez chwilę. Doprawić świeżymi ziołami, solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN