Naleśniki z rabarbarem i octem balsamicznym
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 3 jaja z wolnego wybiegu
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 140 ml mleka 3,2 proc.
- 250 g świeżego rabarbaru
- 100 g cukru brązowego
- 50 ml soku z cytryny
- 20 ml gęstego octu balsamicznego
- 25 g liści mięty
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek wbijając je do osobnych misek. Do miski z żółtkami dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko. Składniki wymieszać do konsystencji rzadkiego masła. Białka w osobnej misce ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą z żółtek. Rozgrzać patelnię teflonową i lekko posmarować olejem, ciasto naleśnikowe za pomocą chochelki wylewać na patelnię i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu zdjąć i odłożyć na ręcznik papierowy. Rabarbar umyć, obrać i pociąć na cienkie kawałki, przełożyć do rondelka i zasypać cukrem oraz polać sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż woda odparuje. Na koniec dodać ocet balsamiczny i posiekaną miętę. Na talerzu ułożyć gotowe naleśniki i przekładać je sosem rabarbarowym. Całość można posypać cukrem pudrem.
Fot. East News
>>> Zobacz także:
- Śliwki. Przepisy na knedle ze śliwkami, szybkie ciasto i placuszki z ricottą i śliwkami
- Tarta bez pieczenia i profiterolki z kremem jeżynowym. Desery w kuchni Dzień Dobry Wakacje
- Letnie greckie zupy - pychota! Przepisy
Grzanki z siekaną pastą jajeczną, chrzanem i ziołowym twarożkiem
Składniki:
Marynowany twaróg:
- 200 g naturalnego twarogu
- 50 g natki pietruszki
- 50 g bazylii
- 50 g kolendry
- 100 ml oleju z pestek winogron
Grzanki:
- 1 mały bochenek chleba pszennego
- oliwa z oliwek
- 10 jaj kurzych z wolnego wybiegu
- sól
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 g chrzanu w słoiczku
- 1 łyżka marynowanego jalapeño
- 1 jabłko
- świeże oregano, koperek i tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
Natkę pietruszki, bazylię i kolendrę zmiksować wraz z olejem na pesto. W pesto umieścić twaróg i przełożyć do lodówki - tak zamarynowany ser można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Chleb pokroić na kromki o grubości około 1 cm, tostować na grillu z każdej strony dodając odrobinę oliwy z oliwek. Jajka gotować przez 8 minut, a następnie przełożyć do wody z lodem, aby wystygły. Ostukać dokładnie każde z nich i obrać ze skorupek. Oddzielić ugotowane żółtka od białek. Białka dokładnie posiekać, dodać sól, jogurt, chrzan, jalapeño i tarte jabłko. Na kromce chleba ułożyć plaster marynowanego twarogu, dodać pastę z białka, na wierzch zetrzeć ugotowane żółtko i udekorować świeżymi ziołami.
Fot. East News
Warzywne pikantne chili con carne z zapiekanymi jajkami kurzymi
Składniki:
- 2 białe cebule
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 papryka czerwona
- 2 kolby kukurydzy
- 100 g czerwonej fasoli konserwowej
- 250 g pomidorów malinowych
- 50 g natki pietruszki
- 50 g kolendry świeżej
- 4 jaja kurze z wolnego wybiegu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę, chili i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę i pomidory. Całość gotować przez około 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać posiekane zioła i całość wymieszać. Za pomocą łyżki chili rozgarnąć tworząc 4 miejsca, w które następnie należy wbić jaja. Patelnię przykryć i zostawić na 5 minut. W tym czasie białko się zetnie, a żółtko powinno zostać jeszcze lekko kremowe. Za pomocą łopatki przełożyć na talerz ćwiartkę zawartości patelni dla każdej osoby.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje