Kasza jaglana wersja podstawowa
Składniki:
Do ugotowania kaszy:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka masła klarowanego
szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
Wersja I
Pieczone jabłka, cynamon, świeżo utarty kawałek korzenia imbiru
Wersja II
Pesto z natki pietruszki (cały pęczek natki pietruszki zmiksowany z sokiem z cytryny, odrobiną oliwy z oliwek i czosnkiem wyciśniętym przez praskę)
Świeżo starty kawałek korzenia imbiru
kumin
oraz alternatywne warzywa: pieczone lub gotowane buraki, pieczona marchewka, pietruszka lub dynia (najlepsze są nasze polskie warzywa!) lub np. pokrojone dojrzałe awokado, pomidor
Wykonanie: Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach. Dodaj klarowane masło, kurkumę, sól, wymieszaj i ostrożnie zalej wrzącą wodą (będzie mocno parowało!). Jeśli chcesz, by kasza była sypka gotuj ją pod przykryciem na MINIMALNYM ogniu przez 30 minut. Jeśli ogień będzie odrobinę większy, wtedy kasza rozgotuje się na krem. Konsystencja kaszy po ugotowaniu zależny od dwóch czynników: wielkości ognia i rodzaju kaszy. Po ugotowaniu cały garnek z kaszą owiń kocem (sposób mojej babci) co jest fantastyczną ochroną termiczną. Taka kasza jest ciepła niemal przez cały dzień. Podczas oczyszczania organizmu można ją jadać na śniadanie, obiad czy kolację w zestawieniu z pieczonymi jabłkami lub różnymi warzywami. Ważne jest dodanie oczyszczających przypraw, aby kasza była pyszna, a proces oczyszczania szybszy. Zamiast soli (dodajemy tylko szczyptę do gotowanie kaszy) proponuję dodawać sok z cytryny.
Oczyszczająca herbatka ajurwedyjska z imbirem i kurkumą
Składniki:
1 litr wrzącej wody
ok 3 cm korzenia imbiru posiekanego
ok 2-3 cm korzenia kurkumy posiekanego (lub 1 łyżeczka suszonej kurkumy)
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka nasion kminku
1 łyżka łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka herbaty yerba mate
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie: Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny zalej wrzątkiem (yerba mate również, chociaż zwykle należy zalewać ją chłodniejszą wodą). Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Gdy napar lekko przestygnie dodaj sok z cytryny i przecedź prze sitko. Napój przelej do termosu i popijaj ciepły, małymi łykami w ciągu dnia. Najlepiej przez 7 dni.
Oczyszczający i regenerujący bulion z warzyw kurkumą i imbirem
Przepis ten potraktuj jako bazę i rób go zgodnie z tym, co posiadasz aktualnie w lodówce. Jarmuż możesz zastąpić kapustą (np. włoską) itd. Czas przygotowania ok 20 minut. Czas gotowania 90 minut.
Składniki:
4 marchewki oczyszczone i przekrojone
1 por oczyszczony i umyty
2 pietruszki (korzeń) oczyszczona, umyta i przekrojona
kawałek oczyszczonego selera
8 ząbków czosnku, obrane i przekrojone na pół
1 cebula obrana i przekrojona na pół
kawałek dyni – jeśli nie masz może być np. cukinia
kilka listków jarmużu lub włoskiej kapusty
4 suszone grzybki shitake (jeśli nie masz, to zrób bez)
pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem)
1 łyżka suszonej pokrzywy (jeśli masz świeżą, to jeszcze lepiej!)
3-4 cm kawałek świeżego korzenia imbiru (obrany i przekrojony na pół)
1 płaska łyżka suszonej kurkumy (jeśli masz świeżą, to użyj ok 3-4 cm)
½ łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
świeżo zmielony czarny pieprz
3 litry wody
4 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego (ghee)
Wykonanie: Wszystkie składniki za wyjątkiem masła umieść w garnku, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 90 minut. Masło dodaj na końcu. Przecedź bulion, usuń warzywa i przyprawy. Pij wywar jako oczyszczające i wzmacniające lekarstwo kilka razy w ciągu dnia, najlepiej przez 7 dni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN