Kopytka z batatów
Składniki:
500 g puree z upieczonych batatów (ok. 2-3 batatów)
80 g skrobi z tapioki
ok. 100 g mąki kukurydzianej
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
duża szczypta soli himalajskiej
świeże liście szałwii
olej do smażenia
do podania: olej arganowy (lub inny olej o orzechowym aromacie), wegański parmezan
Przygotowanie:
Do miski wrzucam puree z upieczonych batatów, mąki, płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową i sól. Całość zagniatam w jednolite ciasto.
Ciasto przekładam na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Formuję z niego podłużne rolki, lekki podsypując je mąką (ciasto jest delikatnie i miękkie, dzięki temu kopytka będą delikatne). Następnie nożem wycinam skośne kopytka.
W dużym garnku zagotowuję lekko osoloną wodę. Kiedy woda wrze, odrobinę zmniejszam ogień i wrzucam połowę porcji kopytek z batatów. Delikatnie mieszam łyżką, by kopytka nie przykleiły się do dna. Gotuję kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej po 2-3 min od wypłynięcia wyłowić jednego i spróbować.
W międzyczasie, gdy kopytka się gotują, na drugą patelnię wlewam olej. Na rozgrzany olej wrzucam listki szałwii. Listki szałwii smażę do delikatnego zmienienia koloru na ciemniejszą zieleń. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe kopytka z podaję polane olejem arganowym, posypane wegańskim parmezanem, z dodatkiem smażonych liści szałwii.
Wegański parmezan
Składniki:
3 łyżki płatków migdałowych / migdałów bez skórki
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (bez dodatków)
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do naczynia blendera i miksuję na mąkę.
Gotowy wegański parmezan przekładam do szczelnie zamkniętego słoiczka.
Jaglana tarta kawowa
Składniki:spód:
100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
100 g syropu daktylowego / klonowego
200 g mąki gryczanej
120 g bezglutenowych płatków owsianych
40 ml espresso
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję odrobinę mleka roślinnego. Tyle, by ciasto dało się uformować.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.
Spód tortownicy wyklejam ciastem - na wysokość ok. 3-4 cm (jak na tartę). Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min.
Jaglany krem kawowy
Składniki:
150 g surowej kaszy jaglanej
350 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego)
140 ml espresso
1 łyżeczka rumu
1 łyżka ekstraktu migdałowego
150 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
szczypta soli
dodatkowo: orzechy włoskie, pokruszona gorzka czekolada bez dodatku cukru
Przygotowanie:
Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję na miękko w 300 ml mleka roślinnego z dodatkiem espresso, rumu i ekstraktu migdałowego (ok. 30 min).
Masę jaglaną przekładam do malaksera. Dodaję świeże daktyle, pozostałe mleko roślinne, olej kokosowy i sól. Całość blenduję na gładką masę.
Gotowy krem nakładam na ostudzony spód. Całość posypuję pokrojonymi drobno orzechami włoskimi i czekoladą. Wkładam do lodówki na 2-3, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
WSKAZÓWKI:
- Mąkę gryczaną możesz zastąpić mąką kukurydzianą, bezglutenową owsianą czy jaglaną.
- Możesz użyć tu suszonych daktyli. Zalej je gorącą wodą i zostaw godzinę. Następnie je z niej odsącz.
- Możesz pominąć dodatek rumu, choć pięknie podkreśla on smak kawy.
Czekoladowo-orzechowy mus z czerwonej fasoli
Składniki:
350 g ugotowanej czerwonej fasoli
75 g masła orzechowego (lub innego ulubionego)
3 łyżki dobrej jakości kakao
100-120 g syropu klonowego / daktylowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
kilka kropel ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka rumu (jeśli mus robimy dla dzieci, pomijamy ten składnik)
szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek)
dodatkowo: odrobina gorzkiej czekolady, bardzo drobno pokrojonej lub startej na tarce
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.
Gotowy mus czekoladowy z czerwonej fasoli przekładam do miseczek lub mniejszych szklanek i posypuję kawałkami gorzkiej czekolady
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN