- Co to jest fenkuł?
- Fenkuł – uprawa rośliny
- Fenkuł – właściwości
- Jak przyrządzić fenkuł?
- Fenkuł w leczeniu
Fenkuł włoski (inaczej koper słodki) jako przedstawiciel rodziny selerowatych wyróżnia się dużą, twardą bulwą i wysoką łodygą. Warto go jeść, ponieważ duża dawka zawartej w roślinie witaminy C wzmacnia odporność. Fenkuł pieczony, duszony, zupa lub surówka z fenkułu – możliwości jest wiele. Z kolei stosowany w ziołolecznictwie ułatwia oczyszczanie górnych dróg oddechowych.
Co to jest fenkuł?
Koper włoski (fenkuł) to warzywo z rodziny selerowatych. Wyglądem przypomina nieco cebulę lub kalarepę. Składa się z niewielkich korzeni, dużej bulwy, zielonej łodygi, liści i owoców. Rośnie na uprawach w Azji, Afryce, Ameryce i Europie (Francja, Hiszpania, Niemcy, Szwajcaria), rzadko w Polsce. Jadalna jest praktycznie każda część rośliny, zarówno nasiona fenkułu, jak i jego bulwa. To właśnie ona jest składnikiem, po który sięga się najczęściej.
Zupa z fenkułu , surówka z fenkułu czy sos – każda potrawa z tym warzywem będzie miała bardziej wyrazisty smak. Świeży fenkuł włoski ma jasne, twarde, jednolite bulwy i zielone łodygi. Nieświeży będzie miał barwę nieco siną lub pokrytą plamami czy przebarwieniami.
Po zakupie warzywo najlepiej przygotować od razu, ponieważ z czasem traci swoje właściwości i intensywny smak. Nasiona fenkułu pozyskiwane z kwiatostanu można przechowywać w szczelnym pojemniku do pół roku.
Fenkuł – uprawa rośliny
Jeśli chodzi o domowy fenkuł, uprawa tej rośliny wymaga odpowiednich warunków. Najlepiej rośnie w około 20˚C, a temperatura poniżej 10˚C źle wpływa na jej wzrost. Miejsce do zasiania powinno być dobrze nasłonecznione i chronione przed wiatrem. Gleba musi być żyzna, najlepiej próchnicza z dodatkiem wapna. Koper włoski (fenkuł) wymaga regularnego, ale niezbyt częstego podlewania, zwykle co kilka dni. Przy uprawie fenkułu trzeba pamiętać, by co roku zmieniać jego miejsce, inaczej będzie dawać coraz mniej dorodne zbiory. Sianie warzywa można rozpocząć wczesną wiosną i kontynuować aż do lipca. Zbiory są prowadzone przez dwa miesiące od sierpnia.
Fenkuł – właściwości
Warzywo fenkuł jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ma w sobie mnóstwo witaminy C (odpowiada za naturalną odporność organizmu), witaminy B1 (działa korzystnie na układ sercowy) czy witaminę A (korzystnie działa na wzrok). Fenkuł ma właściwości wpływające na prawidłowe działanie układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika (obniża też poziom cholesterolu). Potas zawarty w składzie warzywa obniża ciśnienie krwi, przez co chroni przed udarami. Za sprawą rutyny czy fitoskładników fenkuł ma działanie przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Innymi, cennymi składnikami warzywa są tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina E i K, magnez, żelazo, fosfor, wapń, miedź czy kwas foliowy.
Jak przyrządzić fenkuł?
Warzywo fenkuł może być przygotowane na różne sposoby. Często występuje jako fenkuł pieczony czy fenkuł duszony . Można go również grillować i jeść na surowo. Najpopularniejsze potrawy z fenkuła to:
1. Zupa z fenkułu
Składniki:
1 fenkuł
1 cebula
1 ziemniak
Oliwa
1 litr bulionu warzywnego
Przyprawy: tymianek, oregano, kurkuma, czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, czyli cebulę, fenkuł, por i ziemniak, umyte oraz pokrojone w kostkę, podsmażyć przez kilka minut na oliwie. Do garnka dodać przyprawy, a następnie wlać bulion. Całość gotujemy do miękkości składników i na końcu blendujemy. Podajemy z dodatkiem koperku.
2. Surówka z fenkułu
Składniki:
1 fenkuł (bulwa)
1 marchewka
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
Tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn
Przygotowanie:
Bulwę fenkułu pokroić w piórka, marchewkę w paski. Wymieszać przyprawy z oliwą i dodać do pokrojonych składników.
Fenkuł w leczeniu
Fenkuł włoski jest bardzo smaczny, ale warto go jeść nie tylko przez walory smakowe. Fenkuł ma również zastosowanie w leczeniu niektórych dolegliwości. Pomaga on niwelować problemy z układem trawiennym (wzdęcia, zaparcia, skurcze jelit, a nawet brak apetytu). Fenkuł ma właściwości moczopędne i pomaga w leczeniu schorzeń związanych z układem moczowym. Olejek uzyskiwany z fenkułu ma właściwości bakteriobójcze. Owoce kopru włoskiego np. w postaci naparu stosuje się również jako środek wykrztuśny w dolegliwościach górnych dróg oddechowych.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN