Kuchnia. Czas na czereśnie!

Doczekaliśmy się. Wreszcie pojawiły się czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów bazujących na nich zaproponował nam Charlie Daigneault. Do wyboru mamy: tartę z czereśniami, pierś indyka z czereśniami i cevivhe z łososia - oczywiście... z czereśniami! :)

Tarta Baklava z czereśniami i pistacjami

Składniki:

1 op. ciasta filo

1 kostka masła

800 g czereśnie bez pestek

100 g cukru

4 łyżeczki brązowego cukru

100 g migdałów w płatkach

250 gr mascarpone

100 ml miodu

2 pomarańcze

120 g pistacji

mięta do dekoracji

Sposób przygotowania: W misce mieszamy czereśnie z cukrem, sokiem z pomarańczy i skórka z pomarańczy. Zostawiamy na ok. 15 min. W międzyczasie przygotujemy ciasto filo. Na blaszce do piekarnika, nakładamy jedną warstwę filo, smarujemy roztopionym masłem, potem kolejna warstwa ciasta i znowu smarujemy masłem, powtarzamy ten krok kilka razy. Pośrodku ciasta filo, sypiemy cukier brązowy i migdały, na to dajemy czereśnie tak żeby nam zostało ok 3-4 cm na brzegi potem zawijamy te brzegi ciasta i smarujemy masłem. Upiec ok 20 min 190 st. Serwujemy kawałki ciasta z mascarpone

Pierś z indyka czereśniami z sosem balsamicznym

Składniki:

1 pierś z indyka

400 g czereśni bez pestek

2 łyżki masła

4 łyżki octu balsamicznego

250 ml rosołu drobiowego

świeży tymianek

1 łyżka miodu

1 marchewka w plastrach

0,5 seler pokrojonego w kostkę

2 cebule pokrojone w dużą kostkę

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Z pomocą noża, wbijamy w pierś z indyka kilka (½) czereśni z każdej strony.

Pierś smażymy na maśle z każdej strony, solimy i pieprzymy i dajemy go do gęsiarki razem z warzywami. piec ok 50 min na 175 st.

W tym czasie przygotujemy sos. Na tej samej patelni co pierś była usmażona, dodajemy rosół drobiowy, tymianek i gotujemy 6-7 min. Następne dodać octu, 1 łyżka masła, resztę czereśni i miód, gotujemy kolejne 10 min. Sos gotowy

Serwujemy plastry indyka z sosem i warzywami z pieczenia

Ceviche z łososia z czereśniami

Składniki:

200 g filetu z łososia

1 dorada filetowana

sok z 2 limonek

sok z 1 pomarańczy

1 czerwona cebula drobno krojona

100 gr czereśni bez pestek

2 łyżki grzanek pokrojonych w kostkę

1 chili drobno krojone

świeża kolendra

2 cukinie w plastrach

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pokroić ryba w kostkach o 1cm i mieszać z sokiem z limonki i pomarańczy. Zostawić na 15 min. Rybę wyciągamy z marynaty i mieszamy z resztą składników , serwujemy ceviche w zawinięte w plastry cukinii.

Świetna potrawa na gorące dni letnie

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości