PIKANTNA KONFITURA Z CZEREŚNI
Składniki:
500 g czereśni, bez pestek
5 łyżek cukru
laska cynamonu
5-6 goździków
2 szczypty chilli
2 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Czereśnie przesmażyć z cukrem, laską cynamonu, goździkami. Gdy konfitura zgęstnieje dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Podawać do brioszek.
BRIOSZKI
Składniki:
2 łyżki zimnego mleka
20 g drożdży
3 łyżki cukru
2 1 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1,5 łyżeczki soli
180 g masła, schłodzonego
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, jajka i sól, dokładnie wymieszać przy pomocy robota miksera. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodawać do masy, aż wszystkie składniki się połączą. Powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C, przez około 20 minut. Podawać z konfiturą z czereśni.
ŁOSOŚ Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
4 filety z łososia (po 150 g/szt.)
sok z pomarańczy
sól i pieprz
oliwa z oliwek
lampka czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
200 g czereśni, bez pestek
Przygotowanie:
Łososia oczyścić z ości, skropić sokiem z pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie zaczynając od strony ze skórą. Filety obsmażyć z każdej strony po 2-3 minuty, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika aby doszły. Na patelnię po smażeniu ryby wsypać czereśnie, podsmażyć, dodać wino i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać na dużym ogniu aż część płynu się zredukuje. Łososia podawać polanego sosem.
ODWRÓCONE CIASTO Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
150 g masła
3 szklanki cukru
5 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300-400 g czerwonych czereśni, bez pestek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć czereśnie na nie wylać ciasto. Piec w 180 stopni C przez około 1 godzinę. Ciasto wyjąć z formy, podawać czereśniami do góry.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN