Bulion z sosem jajeczno cytrynowym - soupa avgolemono
Klasyczna grecka zupa, traktowana w greckich domach jak lekarstwo. Jest orzeźwiająca i jednocześnie odżywcza.
- 2 l bulionu z kury (czy mamy go ugotować?)
- 80 gram ryżu krótkoziarnistego jak arborio
- 2 świeże jajka
- sok z dwóch cytryn
- sól i pieprz
Zupa z opiekanych warzyw - soupa psiton lahanikon
Aromatyczna, bez skórek z warzyw, pyszna i gęsta.
- 1,5 l bulionu
- 2 bakłażany
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- oregano (świeże jak się da)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Chłodnik z ogórków - angourosupa
Przypomina Tzatziki ale ma w składzie orzechy włoskie, bardzo orzeźwiająca.
- 300 ml bulionu z kury (duży kubek)
- 2 duże ogórki zielone lub 3 mniejsze
- 300 ml jogurtu greckiego (gęstego)
- 2 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 3 łyżki świeżego koperku
- 120 g orzechów włoskich (posiekać)
- sól i pieprz
Greckie bezglutenowe ciasto migdałowo pomarańczowe - halvas
- 350 g miękkiego masła
- 350 g cukru pudru
- 9 jajek (rozdzielonych)
- 180 g kaszki kukurydzianej
- 270 g migdałów (mielonych) - lepiej jak zmielimy je sami, będzie jak?
- 5 pomarańczy (starta skórka i wyciśnięty sok)
Syrop do polania:
- 180 g cukru zwykłego
- 2 laski cynamonu
- 2 cytryny (skórka i sok)
Zobacz też:
- Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan.
- Kalafior w kuchni. Przepisy: kalafior z prażoną bułką, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem oraz kalafior w cieście!
- Masła i oliwy ziołowe według przepisów finalisty MasterChefa Szymona Czerwińskiego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
podziel się: