Letnie greckie zupy - pychota! Przepisy

Grecja to jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków. W studiu Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Anne Stoitsi Nieprzecka, która jest z pochodzenia Greczynką. Anna razem z córką Angeliką pokazały, jak łatwo zrobić pysze i zdrowe zupy.

Bulion z sosem jajeczno cytrynowym - soupa avgolemono

Klasyczna grecka zupa, traktowana w greckich domach jak lekarstwo. Jest orzeźwiająca i jednocześnie odżywcza.

  • 2 l bulionu z kury (czy mamy go ugotować?)
  • 80 gram ryżu krótkoziarnistego jak arborio
  • 2 świeże jajka
  • sok z dwóch cytryn
  • sól i pieprz

Zupa z opiekanych warzyw - soupa psiton lahanikon

Aromatyczna, bez skórek z warzyw, pyszna i gęsta.

  • 1,5 l bulionu
  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano (świeże jak się da)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Chłodnik z ogórków - angourosupa

Przypomina Tzatziki ale ma w składzie orzechy włoskie, bardzo orzeźwiająca.

  • 300 ml bulionu z kury (duży kubek)
  • 2 duże ogórki zielone lub 3 mniejsze
  • 300 ml jogurtu greckiego (gęstego)
  • 2 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • 120 g orzechów włoskich (posiekać)
  • sól i pieprz

Greckie bezglutenowe ciasto migdałowo pomarańczowe - halvas

  • 350 g miękkiego masła
  • 350 g cukru pudru
  • 9 jajek (rozdzielonych)
  • 180 g kaszki kukurydzianej
  • 270 g migdałów (mielonych) - lepiej jak zmielimy je sami, będzie jak?
  • 5 pomarańczy (starta skórka i wyciśnięty sok)

Syrop do polania:

  • 180 g cukru zwykłego
  • 2 laski cynamonu
  • 2 cytryny (skórka i sok)

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości