Fasolka szparagowa duszona w pomidorach
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
5 pomidorów
2 cebule
150 g twarogu chudego wędzonego
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
rozmaryn
oregano
sól
pieprz
cukier
1 łyżeczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pomidory i cebulę. Smażyć na wolnym ogniu 10 minut. Potem dodać fasolę, posiekany czosnek i przyprawy. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku około 10 minut. Po zapieczeniu posypać serem i dużą ilością zielonej pietruszki.
Filet z kurczaka z sosem z kurek podany na gotowanym bobie
Składniki:
Sos kurkowy:
300 g kurek
1/2 kostki masła
5 cebul średniej wielkości
główka czosnku
200 g śmietany kremówki
Kurczak:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 cebula
50 g masła
1 pęczek zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Kurki przebrać i oczyścić, a następnie przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i połączyć wszystko w całość. Następnie dodać sparzoną śmietanę.
Sos kurkowy:
Sos przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.Na patelni roztopić masło, podsmażyć na nim cebulę. Następnie dodać pokrojone kawałki kurczaka i obsmażyć dokładnie z obu stron. Do usmażonego kurczaka dodać sos. Podawać na ugotowanym bobie.
Sałatka z młodych buraczków z czereśniami
Składniki:
śliwki żółte
szpinak świeży
buraczki
czereśnie
orzechy włoskie, uprażone na suchej patelni
zielona pietruszka i mięta
Sos:
oliwa z oliwek
miód
musztarda francuska
ocet balsamiczny biały
kolendra
Przygotowanie:
Młode buraczki ugotować w osolonej wodzie. Czereśnie i śliwki wydrylować, orzechy oczyścić i uprażyć na suchej patelni. Następnie na świeżym szpinaku ułożyć buraczki, czereśnie i śliwki. Posypać orzechami, zieloną pietruszką oraz miętą. Następnie dodać sos.
Torcik letni orzeźwiający
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3 łyżek cukru pudru
4 łyżek mąki pszennej
2 łyżek mąki krupczatki
1 łyżek przegotowanej wody
Bita śmietana:
0,5 l śmietany kremówki
300 g czekolady białej
0,75 kg owoców sezonowych (maliny, poziomki, borówki, truskawki)
mięta
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i nadal miksować dodając po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie mieszać. Ciasto wylać do tortownicy i piec około 25 – 30 minut w 150 stopniach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a śmietanę ubić. Pod koniec dodać lejącą się czekoladę. Na wystudzony biszkopt nałożyć masę śmietanową. Udekorować świeżymi owocami i miętą. Owoce można przesmarować żelem cukierniczym.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN