Materiał promocyjny

(Anty)telewizyjne gotowanie

Jednym z największych „pożeraczy” wolnego czasu w rodzinie jest oglądanie telewizji. Potwierdzają to najnowsze badania przeprowadzone przez TNS OBOP. Doskonałą alternatywą dla oglądania telewizji jest rodzinne gotowanie. W Dzień Dobry Wakacje Beata Kartowicz z córką Pauliną, Anna Ibisz oraz Jaś i Zosia Zarzyccy pokazali, ile radości daje wspólne gotowanie!

Fasolka szparagowa duszona w pomidorach

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

5 pomidorów

2 cebule

150 g twarogu chudego wędzonego

oliwa do smażenia

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

rozmaryn

oregano

sól

pieprz

cukier

1 łyżeczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pomidory i cebulę. Smażyć na wolnym ogniu 10 minut. Potem dodać fasolę, posiekany czosnek i przyprawy. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku około 10 minut. Po zapieczeniu posypać serem i dużą ilością zielonej pietruszki.

Filet z kurczaka z sosem z kurek podany na gotowanym bobie

Składniki:

Sos kurkowy:

300 g kurek

1/2 kostki masła

5 cebul średniej wielkości

główka czosnku

200 g śmietany kremówki

Kurczak:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 cebula

50 g masła

1 pęczek zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Kurki przebrać i oczyścić, a następnie przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i połączyć wszystko w całość. Następnie dodać sparzoną śmietanę.

Sos kurkowy:

Sos przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.Na patelni roztopić masło, podsmażyć na nim cebulę. Następnie dodać pokrojone kawałki kurczaka i obsmażyć dokładnie z obu stron. Do usmażonego kurczaka dodać sos. Podawać na ugotowanym bobie.

Sałatka z młodych buraczków z czereśniami

Składniki:

śliwki żółte

szpinak świeży

buraczki

czereśnie

orzechy włoskie, uprażone na suchej patelni

zielona pietruszka i mięta

Sos:

oliwa z oliwek

miód

musztarda francuska

ocet balsamiczny biały

kolendra

Przygotowanie:

Młode buraczki ugotować w osolonej wodzie. Czereśnie i śliwki wydrylować, orzechy oczyścić i uprażyć na suchej patelni. Następnie na świeżym szpinaku ułożyć buraczki, czereśnie i śliwki. Posypać orzechami, zieloną pietruszką oraz miętą. Następnie dodać sos.

Torcik letni orzeźwiający

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3 łyżek cukru pudru

4 łyżek mąki pszennej

2 łyżek mąki krupczatki

1 łyżek przegotowanej wody

Bita śmietana:

0,5 l śmietany kremówki

300 g czekolady białej

0,75 kg owoców sezonowych (maliny, poziomki, borówki, truskawki)

mięta

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i nadal miksować dodając po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie mieszać. Ciasto wylać do tortownicy i piec około 25 – 30 minut w 150 stopniach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a śmietanę ubić. Pod koniec dodać lejącą się czekoladę. Na wystudzony biszkopt nałożyć masę śmietanową. Udekorować świeżymi owocami i miętą. Owoce można przesmarować żelem cukierniczym.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości