Wykorzystanie piersi z kurczaka do zrobienia różnych posiłków, jest jednym z najlepszych i najzdrowszych rozwiązań. Dlaczego? Mięso nie jest tłuste i co więcej jest źródłem chudego i zdrowego białka. Zawiera bardzo mało tłuszczu, który w nadmiernej ilości jest dla nas niezdrowy. W porównaniu do innych mięs jest także niskokaloryczny – w 100 g posiada zaledwie 100 kalorii, gdzie dla porównania wieprzowina zawiera ich 300. Mięso to świetnie zatem nadaje się do zrobienia pysznej tarty z kurczakiem .
Tarta z kurczakiem – dlaczego warto jeść?
Mięso z kurczaka jest więc dobre dla osób na diecie oraz dla osób, które budują swoją sylwetkę. Białko w naturalnej postaci, które się w nim znajduje jest dobrze wchłanialne i przy odpowiednich ćwiczeniach fizycznych powoduje rozrost mięśni. Pierś z kurczaka jest także lekkostrawna, więc jeśli mamy ochotę na jakiś obiad z mięsem drobiowym, to powinniśmy wybierać właśnie to. Jest to najlepsze mięso również dla osób, które mają problemy z trawieniem, wątrobą albo z podwyższonym cholesterolem. Warto wspomnieć, że kurczak pomaga dbać także o nasz wygląd. Co to znaczy? Zawarty w nim koenzym Q10, który jest bardzo silnym antyutleniaczem, spowalnia procesy starzenia i powoduje, że wyglądamy zdrowiej i piękniej. Dostarcza nam również witamin z grupy B, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – dbają o nasz mózg i układ nerwowy. W kurczaku zawarty jest także cynk, który wspomaga naszą odporność i dba o ładny wygląd skóry. Warto więc spróbować zrobić tartę z kurczakiem – oprócz tego, że danie będzie pyszne, to jeszcze będziemy zdrowsi!
Tarta z kurczakiem – z czym przyrządzić?
Pierś z kurczaka można łączyć z wieloma składnikami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Bardzo lubiana jest tarta z kurczakiem i szpinakiem albo tarta z kurczakiem i brokułami , na którą przepis znajdziesz poniżej. Pierś z kurczaka dobrze jest podczas smażenia doprawić cebulą albo czosnkiem, w zależności od tego, z czym chcemy przygotować tartę. Czosnek świetnie będzie pasował do szpinaku, który podkreśli jego łagodny smak. Do tarty z kurczakiem możemy także dodać paprykę albo pieczarki. Czas potrzebny na przygotowanie tarty jest krótki, więc możemy cały czas próbować, szukać nowych smaków i tworzyć własne połączenia. Tartę z kurczakiem możemy również przygotować bez pieczenia . W tym celu zamiast wyrabiać ciasto z mąki, jajek, masła, wody i soli, możemy użyć po prostu ciasta francuskiego. Obydwa połączenia na pewno będą bardzo smaczne. Sprawdź nasz przepis na tartę z kurczakiem !
Tarta z kurczakiem przepis
Tarta z kurczakiem i brokułami
Składniki:
Ciasto:
· 200 g mąki,
· pół kostki masła,
· jajko,
· dwie łyżki wody,
· płaska łyżeczka soli.
Nadzienie:
· 400 g piersi z kurczaka,
· brokuł,
· ząbek czosnku,
· 100 g mozzarelli,
· 300 g śmietany 18%,
· 3 jajka,
· sól, pieprz,
· papryka i curry w proszku do smaku.
Przygotowanie: Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm i wysmarować masłem. Do miski wsypać mąkę przesianą przez sito, a następnie masło pokrojone na małe kawałki, jajko, dwie łyżki wody i płaską łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Wziąć pierś z kurczaka, umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie podsmażyć i doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ząbek czosnku i jeszcze chwilę smażyć. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto równomiernie wyłożyć w formie do tarty i nakłuć widelcem. Formę owinąć folią aluminiową. Następnie wstawić do piekarnika na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć folię aluminiową, a następnie włożyć na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Po chwili położyć na nie ugotowane brokuły i kurczaka, a następnie polać sosem śmietanowo-jajecznym. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i posypać startą mozzarellą, a następnie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto